Home » Cultură » O carte pe zi: „Renée Perle «Umbreluţa». Primul fotomodel din lume”, de Dan-Silviu Boerescu

O carte pe zi: „Renée Perle «Umbreluţa». Primul fotomodel din lume”, de Dan-Silviu Boerescu

O carte pe zi: „Renée Perle «Umbreluţa». Primul fotomodel din lume”, de Dan-Silviu Boerescu
Publicat: 27.06.2018
Ştiaţi că o româncă din Iaşi a devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, între cele două războaie mondiale?

Încă un volum, al XII-lea, din colecţia Români şi românce care au schimbat lumea, la Editura Integral. Autorul textului şi coordonatorul colecţiei – neobositul Dan-Silviu Boerescu.

Renée Perle (1904 – 1977), românca născută la Iaşi, a ajuns la Paris, unde l-a cunoscut pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue. A devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, artistul imortalizând-o în 341 de imagini în numai doi ani! A fost lăudată de marele John Galliano, iar portretele sale au ajuns să fie licitate la casa Sotheby’s, potrivit Mediafax.

Între amicii ei parizieni, s-au numărat vedete ca Roland Garros, Pablo Picasso şi Jean Cocteau, alături de care se afişa adeseori în localurile de lux ale oraşului de pe Sena. A ajuns model pentru celebrul Georges Dœuillet, cel despre care se spune că a dat ora exactă în ceea ce înseamnă modă. O remarcase pe Perle de când era o puştoaică. „Înaltă, sâni mari, mâini micuţe, picioare interminabile, privire ce tăia sticla, asemenea unui diamant cu multe carate…”

Fotograful Jacques-Henri Lartigue avea să declare despre modelul român: „Am lucrat cu multe femei superbe. Pe lângă ea, toate celelalte păreau nişte simple ţărănci…”

Din nefericire, puţine lucruri mai ştim astăzi despre Renée Perle, după despărţirea de Jacques-Henri Lartigue din 1932. Dar cunoaştem, totuşi, cei doi ani de vacanţă eternă petrecuţi între Cannes, Juan-les-Pins şi Biarritz şi autoportretele sale pictate parcă pentru a-şi păstra gloria tinereţii nemuritoare, într-o manieră aproape maniaco-obsesivă.

În jurnalul său de memorii, Jacques-Henri Lartigue scria astfel: „Renée! Este tandră, pasională şi devotată. Peste toate acestea, Renée înseamnă dragoste. Face mereu scene. Este gelozie sau este nebunie? Poate simte nevoia să ne certăm de dragul împăcării. Sunt prea cu picioarele pe pământ, prea spectator şi un prea prost actor pentru acest tip de joc pe care Renée vrea să-l jucăm”.

Despre Renee Perle se ştie că a murit în 1977 în zona din sudul Franţei unde petrecuse doi ani de vacanţă cu fotograful care i-a adus celebritatea.

Dan-Silviu Boerescu – „Renée Perle «Umbreluţa». Primul fotomodel din lume”. Editura Integral, colecţia Români şi românce care au schimbat lumea, vol XII.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase