Home » Cultură » O carte pe zi: „Fără simţuri”, de Stona Fitch. Un fel de ”Kafka la superlativ”

O carte pe zi: „Fără simţuri”, de Stona Fitch. Un fel de ”Kafka la superlativ”

O carte pe zi: „Fără simţuri”, de Stona Fitch. Un fel de ”Kafka la superlativ”
Publicat: 29.06.2018
Un roman foarte dur, greu de înghiţit, dar o operă de maestru. Nu s-a spus în zadar că ar fi un fel de "Kafka la superlativ". Autorul, Stona Fitch, născut în 1961, este cunoscut mai ales pentru acest roman, apărut în 2001 şi după care s-a turnat în 2008 un film la fel de captivant.

Eroul, Elliott Gast, un economist american aparent banal, este răpit din Bruxelles, închis într-un apartament anonim şi turturat. Nu e bogat, nu se cere răscumpărare pentru el, dar răpirii şi chinurilor prin care trece li se face o publicitate uriaşă pe internet, prin transmisii în timp real (contra unor enorme sume de bani), răpitorii aparţinând unui grup extremist care luptă împotriva globalizării. Vina lui Elliott Gast este de a fi fost unul dintre cei care au contribuit la impunerea globalizării, scrie Mediafax.

„America de astăzi este precum Anglia în vremea reginei Victoria. Doar că imperiul îi este ascuns. Bătăliile nu au loc pe mare, ci în camerele de consiliu ale Băncii Mondiale, ale summit-ului G8, ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului sau ale mult iubitelor corporaţii. Trasferul puterii nu are loc pe câmăpul de bătălie, ci rulând sume enorme de bani. Iată care motivul mâniei noastre. Odată ce suntem dominaţi economic, nu va mai dura mult să fim absorbiţi financiar, cultural şi militar. Noi luptăm să dezbinăm uniunea şi să dăm puterea înapoi statelor care au format-o. penttru asta, vom dezvălui conspiraţia economică americană. Pe scurt, ce-o să-ţi facem ţie va fi un avertisment pentru restul lumii”.

Ce urmează a greu de suportat. Cu o cruzime inimaginabilă, teroriştii îl lasă, pe rând, fără simţuri: cel gustativ (îi rad limba), cel olfactiv (îi pârlesc nările), cel tactil (îi rad pielea mâinilor şi i le acoperă cu o substanţă care le regidizează), cel auditiv (îi sparg timpanele), cel vizual (îi scot un ochi). După care îl lasă liber în lume – o epavă. „Îţi ţii respiraţia pe măsură ce numărul mutilărilor creşte, te agăţi de spaţiile dintre scenele care te îngrozesc tot mai tare. Iar în acele spaţii găseşti amintiri bogat prezentate din trecutul lui Gast, ca nişte fugi impresioniste care oferă nişte paralele inteligente la întâmplările din prezentul său nenorocit. În timp ce-şi aminteşte de ele, evadarea lui este a ta, şi o cauţi cu disperare”. (Megan Abbott)

Stona Fitch – „Fără simţuri”. Crime Scene Press. Traducere din limba engleză de Mihnea Arion. Postfaţă de Megan Abbott. 158 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase