Home » Cultură » Presa străină laudă noul film semnat de Radu Jude: „Un semnal de alarmă inteligent”

Presa străină laudă noul film semnat de Radu Jude: „Un semnal de alarmă inteligent”

Presa străină laudă noul film semnat de Radu Jude: „Un semnal de alarmă inteligent”
Publicat: 05.07.2018
Lungmetrajul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", în regia lui Radu Jude, proiectat în premieră, luni, la Festivalul de la Karlovy Vary, Cehia, este descris în termeni elogioşi de criticii de film străini, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a avut premiera mondială luni, în competiţia oficială a Festivalului de la Karlovy Vary. Pelicula regizată de Radu Jude este elogiată de presa de specialitate internaţională, criticii considerând-o „un semnal de alarmă inteligent”.

Potrivit realizatorilor, filmul spune povestea unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odesa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă, scrie Mediafax.

Jessica Kiang descrie pentru Variety cel de-al şaselea lungmetraj semnat de Radu Jude ca pe „un atac caustic şi foarte actual asupra negării Holocaustului în România şi a miopiei referitoare la istorie”. Pentru criticul publicaţiei americane, „compoziţia extraordinară a lui Jude este surprinzătoare – un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent, care escaladează spre un impas”. În plus, interpretarea oferită de actriţa Ioana Iacob este „captivantă şi naturală”, fiind lăudate, de asemenea, imaginea semnată de Marius Panduru şi costumele Iulianei Vîlsan, iar totul se combină cel mai bine într-o scenă „electrizantă”, în timpul unei furtuni. Modul de filmare al lui Panduru este prezentat ca fiind „bogat, având în vedere spontaneitatea lui, iar imaginile suprinse în timpul luptelor şi problemelor de pe platou amintesc de Brecht, reminiscenţă a introspecţiei lui Truffaut în « La nuit américaine»”.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este considerat „un semnal de alarmă inteligent”, în contextul în care populismul este în creştere. „Un film în urma vizionării căruia eşti mai deştept, dar în mod semnificativ îngrozit”, mai scrie Variety.

Britanicul Stephen Dalton notează pentru The Hollywood Reporter că metadrama ambiţioasă a regizorului român este „o abordare modernă îndrăzneaţă a unui masacru din timpul războiului”. Găsind asemănări cu dramaturgia lui B. Brecht, dar şi cu perspectiva cinematografică a lui Jean-Luc Godard, criticul remarcă faptul că „tonul este unul ludic, tipic lui Jude, care abordează un subiect spinos cu ironia-i obişnuită şi cu atenţie la umanitatea imperfectă”.

În Screen International, londonezul Demetrios Matheou este de părere că, după „Aferim!”, Radu Jude aduce o „altă critică puternică ţării sale”. Lungmetrajul este „o comedie-dramă îndrăzneaţă care pune laolaltă, cu pricepere, trecutul şi prezentul şi îi provoacă din nou pe compatrioţii lui Jude să se confrunte cu aspecte incomode ale istoriei lor”, scrie criticul.

Filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a fost inclus în competiţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a prestigiosului eveniment din Cehia, care are loc în perioada 29 iunie – 7 iulie.

În distribuţie sunt Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Filmul va intra în cinematografele din România pe 28 septembrie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase