Home » Cultură » Salata cu icre de ştiucă de Tulcea a primit protecţie naţională

Salata cu icre de ştiucă de Tulcea a primit protecţie naţională

Salata cu icre de ştiucă de Tulcea a primit protecţie naţională
Publicat: 07.07.2018
Produsul Salată cu icre de ştiucă de Tulcea a primit protecţia naţională a sistemelor din domeniul calităţii, conform legislaţiei europene şi naţionale, arată un comunicat transmis vineri de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Dreptul de utilizare a logo-ului naţional cât şi dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7, peşti, moluşte şi crustacee proaspete şi produse derivate cu denumirea de Salată cu icre de ştiucă de Tulcea revine exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic – teritoriul administrativ al judeţului Tulcea – care respectă prevederile din caietul de sarcini şi sunt supuşi controlului şi certificării unui Organism de Inspecţie şi Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, precizează MADR.
 
Potrivit MADR, denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului, autoritatea competentă responsabilă cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logo-ului naţional fiind Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), scrie Mediafax.
 
„Asociaţia RO-PESCADOR, grupul aplicant al producătorilor şi procesatorilor produsului Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, din arealul geografic, trebuie să desfăşoare activităţi de informare şi promovare care să vizeze informarea consumatorilor în privinţa proprietăţilor produselor care oferă valoare adăugată, va monitoriza utilizarea comercială a denumirii Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, va lua măsuri pentru asigurarea protecţiei juridice adecvată a indicaţiei geografice protejate naţional”, precizează MADR.
 
Salata cu icre de ştiucă de Tulcea este o cremă de culoare alb, alb-gălbui obţinută din minim 29% icre din care minim 15% icre de ştiucă cu bobul întreg şi 14% icre de peşte deltaic (specii din familia Cyprinidae – caras, babuşcă, roşioară, icre de crap neformate – şi familia Percidae – şalău, biban), în amestec cu ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată, sare gemă neiodată şi zeamă de lămâie. Aceasta este specifică prin reţetă, materii prime, ingrediente şi metodă de preparare, iar conform reţetei tradiţionale are o proporţie specifică de 29% icre, formată din minim 15% icre de ştiucă şi 14% icre de peşte deltaic.
 
MADR precizează că România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicaţii Geografice Protejate (I.G.P.): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei şi produsul Telemea de Ibăneşti înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.).
 
„La Comisia Europeană se află depuse documentaţiile a patru produse pentru dobândirea protecţiei europene Indicaţie Geografică Protejată, trei produse sunt în analiză: Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Telemeaua de Sibiu şi în fază de opoziţie europeană produsul Scrumbie de Dunăre afumată”, menţionează sursa citată.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase