Home » Cultură » O carte pe zi: „Aurul maorilor”, de Sarah Lark

O carte pe zi: „Aurul maorilor”, de Sarah Lark

O carte pe zi: „Aurul maorilor”, de Sarah Lark
Publicat: 03.08.2018
Un roman istoric, dar şi unul de iubire, încântător pentru cititoarele romantice - şi până la urmă un roman de vacanţă pentru toată lumea.
Rari sunt scriitorii care nu scriu decât volume enorme, adevărate cărămizi, în plus şi majoritatea trilogii. Unul dintre ei este Sarah Lark, nemţoaică născută la Bochum în 1958 – numele este unul dintre pseudonimele folosite de Christiane Gohl (alte pseudonime – Ricarda Jordan, Elisabetn Rotenberg). A fost ghid de turism, profesor de gimnaziu, scriitor de reclame, trăieşte în Spania. A scris mult, pentru copii (e iubitoare de cai) şi adulţi. Pe când lucra ca ghid, a descoperit Noua Zeelandă, pe care o descrie uimitor în romanele sale. În româneşte au apărut „În ţara noului alb”, cu continuarea „Cântecul maorilor”, trilogia „Strigătul păsării kiwi” şi acum primul volum din trilogia „Aurul maorilor”.
 
Ca mai toate cărţile amintite, e un roman enorm – acest prim volum are peste 700 de pagini!
 
Într-o postfaţă, Sarah Lark ţine să precizeze că s-a străduit să păstreze cea mai curată autenticitate istorică posibilă: situaţia din Irlanda, în timpul foametei de la jumătatea veacului al XIX-lea, situaţia din provincia Wicklow Gaol şi de pe vapoarele închisoare britanice, situaţia din închisorile australiene, mai ales în cele de femei, cu târgurile de căsătorie pentru deţinute, autenticitatea unor obiceiuri maori.
 
Prin urmare avem de-a face cu un roman istoric şi romantic în egală măsură. Este, de altfel, încă un roman (o trilogie) scris de Sarah Larjk şi care are în centru Noua Zeelandă.
 
Romanul se desfăşoara în perioada 1846-1863, în Irlanda, Anglia, Australia şi Noua Zeelandă. Kathleen, fiica unui croitor, este îndrăgostită de Michael, tânăr care distila ilegal whiskey, cu care rămâne însărcinată, deşi n-au nicio şansă de căsătorie. Ca să facă rost de bani să plece împreună în America, tânărul fură doi saci de grâne pe care-i vinde distilatorilor, este prins şi condamnat la zece ani de muncă silnică pe insula Van Diemen’s Land, numele de până în 1856 al insulei Tasmania. După plecarea lui, tânăra se mărită cu un samsar de cai, Ian Coltrane, pregătit să plece în Noua Zeelandă (şi acceptă doar când preotul satului îi spune că noua ţară e aproape de insula închisorii iubitului ei). Încep peripeţiile unui adevărat roman de aventuri, cu personaje exotice – o visătoare, o prostituată, un vas care transporta deţinute, un irlandez cu ochi albaştri, maori ş.a.m.d. Fireşte – violenţă, brutalităşi, bătăi, evadări. Kathleen şi Michael se vor reîntâlni, dar nimic nu va mai fi ca pe vremuri.
 
Kathleen constată – şi o spune – că ei doi „nu sunt părţi ale întregului”, că „nu e suficient de puternică să-l ancoreze”, iar dragostea lor rămâne „doar o umbră a ei”.
 
Un roman încântător pentru cititoarele romantice – şi până la urmă un roman de vacanţă pentru toată lumea.
 
Sarah Lark – „Aurul maorilor”. Volumul 1 al Trilogiei „Kauri”. Editura RAO. 743 pag.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase