Home » Cultură » O carte pe zi: „Enciclopedia exploratorilor şi călătorilor din toate timpurile şi din toată lumea”

O carte pe zi: „Enciclopedia exploratorilor şi călătorilor din toate timpurile şi din toată lumea”

O carte pe zi: „Enciclopedia exploratorilor şi călătorilor din toate timpurile şi din toată lumea”
Publicat: 04.08.2018
Vreţi să aflaţi datele importante ale istoriei descoperirilor şi explorărilor geografice din ultimii 4-5.000 de ani? Sau amănunte din viaţa tuturor exploratorilor lumii, mari sau mici? Sau informaţii inedite şi surprinzătoare despre exploratorii care au devenit personaje literare?
După 14 ani, profesorul Silviu Neguţ republică această admirabilă enciclopedie, mult adăugită, spre bucuria noilor generaţii de elevi şi studenţi (dar nu numai). În prefaţă, autorul subliniază că, de fapt, formal, s-ar putea spune că volumul reprezintă a cincea ediţie a unei cărţi apărute, sub titluri diferite, începând cu 1987.
 
Geograf si geopolitician, doctor în geografie (1984), conducător de doctorate (din 2000), profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucureşti, prodecan (1993-2008) şi decan (din 2008) al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, recompensat cu premiul „Simion Mehedinţi” al Academiei Române (1999), Silviu Neguţ este autor a circa 60 de cărţi (inclusiv manuale universitare şi preuniversitare, volume de teste etc.) şi a peste 100 de articole.
 
Ne aflăm, totuşi, în faţa unei cărţi noi, pentru că: itemii incluşi s-au dublat; articolele au fost revizuite şi completate; a fost inserată o cronologie a istoriei descoperirilor geografice (aproape o sută de pagini!), au fost introduse, în premieră, informaţii inedite. Practic, nu există explorator cât de cât important al cărui nume să nu se găsească în această enciclopedie. Şi, fireşte, nu lipsesc exploratorii sau călătorii importanţi plecaţi de pe pământ românesc.
 
„Acest volum al lui Siviu Neguţ – scrie acad. Răzvan Theodorescu -, precis, informat, deschizând orizonturi pe potriva celor pe care îi evocă, este o lectură aproape obligatorie, spre neuitarea celor care au urmat de-a lungul veacurilor superba deviză a marelui călător Fridtjof Nansen: >”.
 
Siviu Neguţ – „Enciclopedia exploratorilor şi călătorilor din toate timpurile şi din toată lumea”. Cuvânt-înainte de acad. Răzvan Theodorescu. Editura Meronia. 582 pag.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase