Home » Cultură » Medalia Fields pentru matematică 2018, furată la câteva minute după ce a fost înmânată laureatului

Medalia Fields pentru matematică 2018, furată la câteva minute după ce a fost înmânată laureatului

Medalia Fields pentru matematică 2018, furată la câteva minute după ce a fost înmânată laureatului
Publicat: 04.08.2018
Caucher Birkar, un kurd iranian refugiat în Marea Britanie, a devenit, miercuri, unul dintre cei patru câştigători ai medaliei Fields pentru matematică pe 2018, considerată echivalentul premiului Nobel, însă, câteva minute mai târziu, prestigioasa distincţie i-a fost furată, potrivit The Guardian.
Anul acesta, alături de Birkar, în vârstă de 40 de ani, au mai primit medalia Fields germanul Peter Scholze, în vârstă de 30 de ani, italianul Alessio Figalli, care lucrează în Franţa, şi indo-australianul Akshay Venkatesh.
 
La o oră după ceremonia care a avut loc la Rio de Janeiro, în Brazilia, doar aceştia trei au fost prezenţi la conferinţa de presă, Caucher Birkar fiind absent. Organizatorii, International Mathematical Union (IMU), au anunţat că medalia acestuia a fost furată şi că o anchetă a fost deschisă de poliţie.
 
Potrivit site-ului de ştiri brazilian G1, matematicianul a lăsat medalia pe o masă, într-o geantă, alături de telefonul mobil şi portofel. Geanta a fost găsită ulterior, dar fără medalie şi portofel.
 
Organizatorii au declarat că regretă profund incidentul.
 
Continuarea pe Mediafax.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase