Home » Cultură » O carte pe zi: „Ultimul dintre noi”, de Adélaïde de Clermont-Tonnerre. Un volum cu totul atipic

O carte pe zi: „Ultimul dintre noi”, de Adélaïde de Clermont-Tonnerre. Un volum cu totul atipic

O carte pe zi: „Ultimul dintre noi”, de Adélaïde de Clermont-Tonnerre. Un volum cu totul atipic
Publicat: 10.08.2018
"Iată un roman francez cu totul atipic: e străbătut mai degrabă de un spirit american, are o poveste solidă şi întâmplări fundamentale pentru viaţa personajelor" - Le Point
Vom prezenta astăzi un excelent roman, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2016. Autoarea, Adélaïde (Marie Aimée) de Clermont-Tonnerre, este jurnalistă şi romancieră franceză, născută în 1976, strănepoată pe linie maternă a prinţesei Isabelle d’Orléans, sora contelui de Paris. A fost directoare a revistei Point de vue, membră a mai multor jurii literare. În afara celui de faţă, a mai publicat alte două romane, încununate şi ele cu premii de prestigiu.
 
Adélaïde de Clermont-Tonnerre demonstrează că încă se mai poate scrie cu talent despre o epocă (Al Doilea Război Mondial) care a oferit materie primă pentru zeci de mii de romane. Un tânăr şi ambiţios arhitect newyorkez, Werner Zilch, se îndrăgosteşte de frumoasa Rebecca Lynch, dar povestea lor devine aproape imposibilă pentru că, din trecutul fiecăruia, îi ameninţă evenimente neclare. Liniştea nu va veni, dacă va veni, decât atunci când trecutul se va lămuri.
 
Werner ştie doar că a fost adoptat de mic, dar nu cunoaşte originile sale germanice, nici faptul că tatăl său făcea parte din echipa de cercetători ai lui Wernher von Braun, cel care a construit rachetele V 2 care au bombardat Londra, iar, mai târziu, racheta care va duce primul om în cosmos, nici că mama îi murise la naşterea sa, în timpul unuia dintre bombardamentele cumplite ale Dresdei. Rebecca, pe de altă parte, are o mamă care fusese torturată în lagărul de la Auschwitz, de un nazist care era fratele cercetătorului, semănându-i de parcă i-ar fi fost geamăn, dar cu o fire şi un caracter total opuse.
 
Acţiunea pendulează între Manhattan-ul începutul anilor 70, o epocă de mare deschidere îndeosebi în ce priveşte relaţiile interumane, şi Germania ultimilor ani de război, trecând şi prin câteva lagăre de concentrare, o poveste de iubire, iertare şi răzbunare. În plus, este şi o epocă în care încep să fie vânaţi, oriunde în lume, inclusiv pe teritoriul american, torţionarii nazişti care scăpaseră de pedeapsă. Ofiţerul nazist care torturase şi ucisese la Auschwitz un număr impresionant de oameni, ajuns şi el pe ascuns în SUA, avea să fie descoperit. Sfârşitul romanului nu e numai tensionat, dar şi surprinzător.
 
„Iată un roman francez cu totul atipic: e străbătut mai degrabă de un spirit american, are o poveste solidă şi întâmplări fundamentale pentru viaţa personajelor” – Le Point
 
Adélaïde de Clermont-Tonnerre – „Ultimul dintre noi”. Editura Pandora M, colecţia Literay fiction. Traducere din franceză de Alina-Diana Ene. 352 pag.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase