Home » Cultură » O carte pe zi: „Când înfloreşte liliacul”, de Martha Hall Kelly

O carte pe zi: „Când înfloreşte liliacul”, de Martha Hall Kelly

Publicat: 17.08.2018
Iată că se mai scriu romane foarte bune despre perioada celui de-Al Doilea Război Mondial şi ororile sale. Martha Hall Kelly a debutat în urmă cu doi ani, cu romanul de faţă, care a ajuns foarte repede bestseller New York Times şi a şi fost tradus în mai multe limbi.

Martha Hall Kelly a debutat în 2016, cu romanul de faţă, care a ajuns foarte repede bestseller New York Times şi a şi fost tradus în mai multe limbi. Un roman inspirat de evenimente şi oameni reali, care spune povestea plină ce curaj şi cruzime a trei femei, o americancă, o poloneză şi o nemţoaică. Extrem de utilă cititorului poate fi nota finală a autoarei care descrie cum a ajuns să cunoască povestea lagărului de femei de la Ravensbrűck, scrie Mediafax.

Acţiunea romanului începe în septembrie 1939, când Hitler invadează Polonia. Urmează Franţa. Caroline Ferriday, o fostă actriţă de 37 de ani, lucrează pentru Consulatul francez din New York, se ocupă cu acte de caritate, trimite haine copiilor orfani din Franţa şi întâlneşte un actor francez care ar putea fi iubirea vieţii sale. La Lublin, în Polonia, adolescenta Kasia Kuzmerick, o fostă cercetaşă, este arestată după invadarea Poloniei de către nazişti şi trimisă, împreună cu mama şi sora sa, în lagărul de femei de la Ravensbrűck, unde majoritatea deţinutelor ajung, după o sumară triere, în camera de gazare. În lagărul acesta ajunge şi Herta Oberheuser, al treilea povestitor (toate relatările sunt la persoana întâi), o tânără ambiţioasă care se pregătise pentru chirurgie, dar, cum în Germania lui Hitler nu era o meserie accesibilă femeilor, a acceptat să profeseze în acel loc şi să-şi compromită jurământul lui Hipocrate. Ea va fi cea care va face experimente de trupurile tinerelor femei.

Martha Hall Kelly a studiat arhiva lăsată de Caroline Ferriday (referitoare la experimentele pe femei pe care le-a descoperit) îndeosebi în Connecticut, a călătorit în Franţa, Polonia şi Germania, s-a interesat de soarta celor peste şaptezeci de „iepuri” (cum erau numite femeile pe care se făcuseră experimente), de procesul doctoriţei Herta Oberheuser (condamnată la douăzeci de ani de închisoare, eliberată discret după cinci ani şi căreia abia în 1960 i s-a interzis practicarea medicinei).

A adăugat poveştii reale o poveste de iubire imaginară, dar foarte credibilă şi a reuşit un roman de succes.

Martha Hall Kelly – „Când înfloreşte liliacul”. Editura Litera, colecţia Blue moon. Traducere din limba engleză şi note de Mirella Acsente. 506 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase