Home » Cultură » O carte pe zi: „Dinastia” de Stelian Tănase şi Elena Vijulie

O carte pe zi: „Dinastia” de Stelian Tănase şi Elena Vijulie

O carte pe zi: „Dinastia” de Stelian Tănase şi Elena Vijulie
Publicat: 01.09.2018
O carte care prezintă câteva aspecte ale dinastiei regale din ţara noastră, prin cei trei regi care au făurit România modernă: Carol I, Ferdinand şi Mihai I, precum şi contribuţia Reginei Maria sau derapajele politice ale lui Carol al II-lea. Iniţial a fost scenariul unui serial de televiziune.
Anul trecut, când apărea această carte, Stelian Tănase declara într-un interviu: „În urmă cu 10-12 ani am scris scenariul unui serial de televiziune având ca subiect istoria monarhiei. Acţiunea se derula între anii 1866-1947, în timpul celor 4 regi Carol I, Ferdinand, Carol II, Mihai I. Am predat scenariul regelui Mihai care l-a citit şi şi-a dat acordul. În perioada următoare am realizat un lung interviu de 17 ore cu regele Mihai, rămas până azi inedit. Observaţiile sale visavis de scenariul meu au fost puţine, şi au fost legate mai ales de momentul 30 decembrie 1947. Serialul (22 de episoade) a fost realizat cu finanţări private si a fost difuzat la TVR în timpul mandatului lui Tudor Giurgiu.” Întrebat de ce nu s-a gândit şi la o carte, Stelian Tănase continua: „La data aceea istoria familiei de Hohenzollern începuse să pătrundă în mediul academic, în elite culturale romaneşti etc. În public informaţia corectă lipsea aproape cu desăvârşire, inclusiv din manualele şcolare. Televiziunea era cel mai bun mijloc de a face cunoscut adevărul istoric despre rolul copleşitor jucat de cei patru regi în istoria noastră în secolele XlX şi XX.”
 
În cele din urmă, a apărut şi cartea care prezintă câteva aspecte ale dinastiei regale din ţara noastră, prin cei trei regi care au făurit România modernă: Carol I, Ferdinand şi Mihai I, precum şi contribuţia Reginei Maria sau derapajele politice ale lui Carol al II-lea. Nu este un tratta academic, ci o carte scrisă pe înţelesul tuturor, prin urmare destinată marelui public. În paginile ei se găseşte povestea celor patru regi şi a împrejurărilor omeneşti pe care le-au înfruntat şi care i-au dus la scrierea unei mari istorii. Epoca 1866-1947 a fost, potrivit multora, cea mai fertilă din istoria României, devenită în acele timpuri o ţară europeană.
 
Stelian Tănase, Elena Vijulie – Dinastia. Editura RAO. 220 pag.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase