Home » Cultură » Expoziţia de sculptură în sticlă a artistului Ioan Nemţoi va avea loc la Bruxelles

Expoziţia de sculptură în sticlă a artistului Ioan Nemţoi va avea loc la Bruxelles

Expoziţia de sculptură în sticlă a artistului Ioan Nemţoi va avea loc la Bruxelles
Publicat: 19.09.2018
Artistul Ioan Nemţoi va deschide, vineri, expoziţia "Sculptură în sticlă" la Bruxelles, în cadrul unui turneu internaţional derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, în seria de manifestări culturale şi de diplomaţie publică dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri.

Ioan Nemţoi va susţine, de asemenea, conferinţa „Arta sticlei” şi va prezenta un documentar retrospectiv despre destinul şi opera artistului sticlar-sculptor care „şi-a dedicat demersul artistic unei materii pe cât de durabilă, pe atât de fragilă, în căutarea eternizării emoţiilor şi a sentimentelor în faţa trecerii neiertătoare a timpului”, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Vernisajul evenimentului organizat de Institutul Cultural Român din Bruxelles şi de Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană va avea loc vineri, de la ora 18.30, în prezenţa artistului şi a curatoarei expoziţiei, Mariana Nemţoi.

„Ioan Nemţoi are în prezent o faimă care a trecut durabil dincolo de graniţele României. Cu aliura sa brâncuşiană, cînd vorbeşte despre arta sticlei, Ioan Nemţoi ne introduce într-o lume fascinantă, care îl pasionează în mod evident, pe care o cunoaşte ca nimeni altul, dar pe care, în acelaşi timp, continuă să o descopere (…) Opera vizuală a lui Ioan Nemţoi iese parcă din energiile originare ale lumii, din lava fierbinte care a modelat deja timp de milioane de ani planeta. Nu întâmplător, succesul său internaţional este atât de mare: prin materia aleasă, domesticită de mâinile sale inspirate, precum şi prin inventivitatea sa, Ioan Nemţoi reabilitează într-un fel ideea de frumos. Ceea ce fusese dinamitat încă de dadaişti, cu o sută de ani în urmă, şi anume legătura dintre conceptul de artă şi conceptul de frumos, se resudează în fiecare dintre operele lui Ioan Nemţoi”, spune Matei Vişniec, jurnalist, poet şi dramaturg, într-un interviu acordat RFI.

Ioan Nemţoi, născut în 1964, la Botoşani, este supranumit adeseori „Brâncuşi al sticlei”. Lucrările sale sunt în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi a lui Kofi Annan, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă şi în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia. Reuşita artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemţoi este cunoscut în întreaga lume pentru „Roşu de Nemţoi”, inspirat din răsăritul şi apusul dealurilor moldave, similar „Roşului de Pompei” şi „Albastrului de Voroneţ”, notează organizatorii.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase