Home » Cultură » O carte pe zi: „Câinele, adevăratul meu prieten”, de W. Bruce Cameron. Naratorul său este chiar câinele

O carte pe zi: „Câinele, adevăratul meu prieten”, de W. Bruce Cameron. Naratorul său este chiar câinele

O carte pe zi: „Câinele, adevăratul meu prieten”, de W. Bruce Cameron. Naratorul său este chiar câinele
Publicat: 05.10.2018
Compoziţional, romanul este o bijuterie, deoarece naratorul său este chiar câinele, care-şi priveşte cu duioşie atât semenii, cât şi pe oamenii care-l însoţesc în marea sa călătorie. O poveste tulburătoare, care vă va emoţiona profund, ajutându-vă să priviţi viaţa cu alţi ochi.

Nu mai ştiu ce a fost mai întâi pe piaţa românească, filmul (se pare că da, în primele săptămâni ale anului) sau cartea. Oricum, amândouă au sosit la noi în 2017. Filmul, „A Dog’s Purpose”, este o ecranizare a romanului omonim semnat de W. Bruce Cameron, „Câinele, adevăratul meu prieten”, şi prezintă destinul unui devotat patruped care îşi descoperă menirea prin prisma stăpânilor săi, pe care îi învaţă să râdă şi să iubească. Redată din perspectiva celui mai simpatic căţel, prin vocea lui Josh Gad, povestea de familie reuneşte în distribuţie câţiva actori cunoscuţi, scrie Mediafax.

Traducerea romanului a apărut câteva luni mai târziu, cu un succes egal.

Cartea – spun editorii – „propune povestea impresionantă a unui suflet de câine care, în diferitele sale încarnări, îşi caută asiduu menirea. Compoziţional, romanul este o bijuterie, deoarece naratorul său este chiar câinele, care-şi priveşte cu duioşie atât semenii, cât şi pe oamenii care-l însoţesc în marea sa călătorie. O poveste tulburătoare, care vă va emoţiona profund, ajutându-vă să priviţi viaţa cu alţi ochi. Cât se aseamănă, oare, menirea unui câine cu menirea unui om? Oare nu suntem făcuţi cu toţii pentru a iubi şi a fi iubiţi?”.

Întrebării fireşti cum de reuşeşte Bruce Cameron să intre în pielea unui patruped şi să-i prezinte cu acurateţe obiceiurile îi găsim răspuns în mulţumirile autorului: a consultat cam tot ce era important în domeniu – „Urmărirea câinilor”, de Desmond Morris, „Ce m-au învăţat câinii”, de Merrill Markoe, „Viaţa secretă a câinilor”, de Elizabeth Marshall Thomas şi alte câteva cărţi scrise de Cesar Millan, James Harriot, Dr. Marty Becker, Gina Spadafori.

O carte pentru cititori de toate vârstele. W. Bruce Cameron este un scriitor, jurnalist şi comedian american, care a impresionat întotdeauna prin arta de a-şi exprima ideile într-un asemenea mod, încât diferenţele de personalitate – sau chiar lingvistice – dintre oameni să nu stea în calea receptării acestora. Câinele, adevăratul meu prieten, s-a aflat în lista de bestselleruri New York Times timp de 52 de săptămâni şi a inspirat un film de succes de care spuneam la început.

W. Bruce Cameron – „Câinele, adevăratul meu prieten”. Editura RAO. Traducere din engleză de Liliana Pelici şi Mihaela-Alian Ifrim. 271 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase