Home » Cultură » „Timebox” transpune pe ecran cea mai mare arhivă personală românească filmată pe peliculă

„Timebox” transpune pe ecran cea mai mare arhivă personală românească filmată pe peliculă

„Timebox” transpune pe ecran cea mai mare arhivă personală românească filmată pe peliculă
Publicat: 11.10.2018
Documentarul "Timebox", care adună cea mai mare arhivă personală filmată pe peliculă din România, va avea premiera naţională la Sibiu, pe 17 octombrie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Documentarul este o producţie Manifest Film, iar premiera va avea loc la librăria Habitus, de la ora 16.00, în prezenţa regizoarei Nora Agapi şi a protagonistului Ioan Matei Agapi, acum în vârstă de 81 de ani. Premiera internaţională este programată la Festivalul Internaţional de Film Documentar Jihlava, din Republica Cehă, organizat în perioada 25 – 30 octombrie, scrie Mediafax.
 
„Timp de 40 de ani, Ioan Matei Agapi a filmat pe peliculă de film viaţa oraşului Iaşi, dar şi evenimentele importante din viaţa familiei sale, rezultând peste 21.000 metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 şi 1990. Astfel că această arhivă vizuală valoroasă devine cea mai mare arhivă personală din România, care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid şi petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceauşescu şi Ion Iliescu, dar şi piese de teatru din anii 70, operaţii medicale revoluţionare la acea vreme, precum şi multe imagini cu familia Agapi. O parte din această arhivă poate fi văzută în documentarul de lung metraj Timebox realizat chiar de fiica lui Ioan Agapi, Nora Agapi”, spun producătorii.
 
Pe lângă mii de metri de peliculă cu filmările şi mii de fotografii adunate, Ioan Agapi are în colecţia sa peste 100 de aparate de fotografiat, dagherotipuri, fotografii de la începutul secolului al XIX-lea, cărţi despre fotografie (cea mai veche fiind din 1901), vechi proiectoare, aparate pentru film pe 8mm şi pe 16mm şi reflectoare.
 
„Este un film emoţionant şi puternic, care descrie relaţia dintre tată şi fiică, lupta lor cu primăria oraşului Iaşi, dar şi dinamica memoriei, susţinută armonios de arhiva filmată cu 30-40 de ani în urmă. Însă a fost şi un film greu de realizat deoarece nu a beneficiat de nicio susţinere financiară, iar acum este recunoscut de unul din cele mai mari festivaluri de film documentar din Europa, Jihlava International Film Festival”, spune producătoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan.
 
„Iniţial am intenţionat să fac un film-portret despre tata, folosindu-mă de arhiva lui, ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduc prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iaşi de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spaţii nelocuibile, m-a forţat să văd realitatea altfel, iar filmul are o turnură neaşteptată”, spune regizoarea Nora Agapi.
 
Nora Agapi este director de imagine şi regizor de film documentar. Este coregizor al filmului „Low Cost” şi director de imagine pentru „Leaving Transylvania”, „Forest of Crocodiles”, „Pe Cărări Nebătute”/”Off The Bitten Track”, „Decoding Dacia”, „The Hunt for Transylvanian Gold”, „A Young Mind: the Making of a Filmmaker”.
 
Astra Film Festival are loc la Sibiu, în perioada 15 – 21 octombrie.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase