Home » Cultură » România, prezentă la Târgul Internaţional de Carte al Sileziei

România, prezentă la Târgul Internaţional de Carte al Sileziei

România, prezentă la Târgul Internaţional de Carte al Sileziei
Publicat: 11.10.2018
România va fi prezentă, pentru al doilea an consecutiv, la Târgul Internaţional de Carte al Sileziei de la Katowice, Polonia, în perioada 12 - 14 octombrie, cu un stand naţional, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) de la Varşovia, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Ajuns la cea de-a patra ediţie, târgul se va desfăşura la Centrul Internaţional pentru Congrese din Katowice. La standul românesc vor fi expuse şi oferite spre vânzare publicului numeroase volume şi publicaţii apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicţionare şi albume despre România. Astfel, publicul va putea cumpăra volume de autori români, traduşi în limba poloneză, un loc aparte avându-l cele recompensate recent în Polonia: „Patria mea A4”, de Ana Blandiana (premiului Poetul European al Libertăţii 2016), „Cartea şoaptelor”, de Varujan Vosganian, câştigătoare în 2016 a marelui premiu, a premiului cititorilor şi a premiului pentru cea mai bună traducere, la gala premiilor literare ale Europei Centrale Angelus, „Medgidia, oraşul de apoi”, de Cristian Teodorescu, şi „Zilele regelui”, de Filip Florian, cărţi finaliste ale premiilor Angelus în 2016, respectiv 2017, „Falsul Dimitrie”, de Dumitru Crudu, finalist al premiului Poetul European al Libertăţii 2018, scrie Mediafax.
 
Printre volumele publicate în 2018 în traducere poloneză se numără „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, de Adrian Cioroianu, „Celelalte poveşti de dragoste”, de Lucian Dan Teodorovici, „Falsul Dimitrie”, de Dumitru Crudu, şi „Insula latină. Antologia nonficţiunii româneşti”, volum coordonat de scriitorul şi publicistul polonez Bogumił Luft.
 
În ultimii ani s-a înregistrat un adevărat record publicistic românesc în Polonia, apărând în traducere peste 30 de volume ale unor autori români.
 
Inaugurat în 2015, Târgul de Carte al Sileziei oferă iubitorilor de literatură o ocazie perfectă de a se întâlni cu creatori remarcabili – prozatori şi poeţi, ilustratori şi traducători -, de asemenea cu personalităţi cunoscute şi îndrăgite ale culturii şi artei, fiind un impuls la dezvoltarea pasiunii de a citi şi o ocazie pentru a cumpăra cărţi la preţuri bune.
 
În 2017, la Târgul de Carte al Sileziei au fost prezentaţi 108 autori din Polonia şi străinătate, 144 de edituri, evenimentul având 34.000 de vizitatori.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase