Home » Cultură » Romanul „Arunc-o pe soră-mea din tren! „, de Stelian Ţurlea publicat în ediţia a doua

Romanul „Arunc-o pe soră-mea din tren! „, de Stelian Ţurlea publicat în ediţia a doua

Publicat: 17.10.2018
Ediţia a doua a unei cărţi de succes apărute în urmă cu aproape zece ani, "Arunc-o pe soră-mea din tren!", de Stelian Ţurlea, a fost publicată la editura Crime Scene Press, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Romanul este un fel de basm postmodern, cu reporteri, avocaţi, anchete, investigaţii şi conflicte de familie. Ileana şi Ilona sunt două surori la cuţite, iar tensiunea dintre ele generează suspansul care îl face pe cititor să parcurgă cartea pe nerăsuflate, scrie Mediafax.
 
La finalul acestei ediţii sunt adunate, într-un calup intitulat „Repere critice”, toate cronicile la carte. Aflăm, astfel, că Stelian Ţurlea (scria Alex Ştefănescu) „nu numai că parafrazează titlul unui film, dar preia şi subiectul unei povestiri celebre, cu aerul că se amuză. Este vorba de o povestire de Ion Creangă (prezent, după cum se vede, mereu în memoria noastră culturală), «Fata babei şi a moşneagului». În roman, «fata moşneagului» este Ileana, realizatoare TV, fiica din prima căsnicie a unui bărbat recăsătorit cu o femeie care, şi ea, are o fiică dintr-o căsnicie anterioară, Ilona, de profesie avocat, distribuită de autor în rolul de «fata babei». Ileana este bună, Ilona este rea. Ileana luptă, cu mijloacele profesiei de reporter, pentru a-i apăra pe copiii dintr-un orfelinat, care riscă să rămână pe drumuri. Ilona, la rândul ei, îi susţine pe escrocii hotăraţi să obţină, cu acte false, clădirea în care funcţionează orfelinatul. Conflictul ar fi simplist dacă ar fi luat de romancier în serios, dar el îl foloseşte doar ca pretext pentru a oferi cititorilor un spectacol narativ voios şi cuceritor, un joc de-a drama care cuprinde şi puţină dramă, dar rămâne totuşi în esenţă un joc”. Sau opinia lui Dan C. Mihăilescu: „De foarte demult nu m-a mai scos din fire un personaj aşa de al dracului ca scorpia asta veninoasă de Ilona («fata babei», cum ar veni), «the bad girl», avocata arogantă, arghirofilă, obraznică, invazivă, carieristă fără scrupule, care-şi vampirizează părinţii şi sora în numele tupeului atoatecălcător de conştiinţe, aducător de otravă, pustiire şi incendii sufleteşti. Abia dacă am apucat să mă înduioşez câteva secunde şi să mă ataşez de Ileana, «fata cea bună a moşului» (un moş, adică un tată, cam egoist, laş, evaziv şi comprehensiv la modul resemnării vinovate), reporter TV preţuit, frumos, harnic şi drept, care ţine partea nefericiţilor, nedreptăţiţilor ş.a.m.d.”. În sfârşit, Tudor Călin Zarojanu scrie: „Travestiul e fără cusur, mi-a fost frică să nu scârţâie pe undeva, dar nu. În al doilea rând – în sfârşit! – o carte dominată de dialog şi de acţiune, într-o literatură obsedată de introspecţie psihanalitică şi filosofie (de doi bani, deseori). Asta o face să fie o carte vie”.
 
Născut în 1946, Stelian Ţurlea este autor a douăzeci şi patru de romane, un volum de povestiri, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase