Home » Cultură » „Clujean de onoare”, titlul oferit post-mortem delegaţilor din Cluj care au participat la Unire

„Clujean de onoare”, titlul oferit post-mortem delegaţilor din Cluj care au participat la Unire

„Clujean de onoare”, titlul oferit post-mortem delegaţilor din Cluj care au participat la Unire
Publicat: 31.10.2018
Delegaţii clujeni care au participat la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 primesc titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Cluj - ,,Clujean de onoare”, post-mortem, din partea Consiliului Judeţean Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit referatului care însoţeşte proiectul de hotărâre prezentat, miercuri, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Cluj acordarea titlului de „Clujean de onoare” participanţilor la Marea Unire de la Alba Iulia este un gest de „respect şi preţuire”.
 
”La 1 decembrie 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârşirea statului naţional român, realizată prin unirea provinciilor româneşti cu România. Având în vedere contextul istoric în care ne aflăm şi pentru a marca cei 100 de ani de la înfăptuirea României Mari, apreciem că se impune a-i cinsti aşa cum se cuvine pe cei care au contribuit la înfăptuirea acestui act istoric. Considerăm oportun a ne dovedi respectul şi preţuirea faţă de toţi participanţii desemnaţi din partea cercurilor electorale şi localităţilor şi delegaţii de drept, desemnaţi din partea instituţiilor, societăţilor să participe la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 cărora să le fie conferit, post-mortem, titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Cluj – Clujean de onoare”, se arată în documentul citat.
 
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu majoritate de voturi de către plenul Consiliului Judeţean Cluj, titlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Cluj– Clujean de onoare” urmând să fie conferit post-mortem delegaţilor clujeni la Marea Unire de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, printre aceştia numărându-se episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, judecătorul de tribunal Emil Haţieganu, directorul de bancă Amos Frâncu, dar şi mulţi preoţi, avocaţi, medici, agricultori sau militari.
 
Lista finală cu toţi participanţii clujeni la Alba Iulia va fi votată într-o şedinţă ulterioară a CJ Cluj, după ce se vor obţine informaţii suplimentare de la diverse instituţii cum ar fi arhivele statului, primării de comune şi biserici.
 
Consilierul PNL, Dorel Secară, a estimat că la Marea Adunare de la Alba Iulia au participat aproximativ 450 de persoane din judeţul Cluj,
 
De asemenea, CJ Cluj a aprobat amplasarea unei plăci comemorative „in memoriam” în faţa sediului instituţiei, pentru cinstirea delegaţilor participanţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase