Home » Cultură » Cinemobilul, caravana de proiecţii de filme, unică în România, a fost lansată de un tânăr clujean

Cinemobilul, caravana de proiecţii de filme, unică în România, a fost lansată de un tânăr clujean

Cinemobilul, caravana de proiecţii de filme, unică în România, a fost lansată de un tânăr clujean
Publicat: 08.12.2018
În urmă cu trei ani, Tudor Baciu a avut ideea de a înfiinţa o „caravană de filme”, cu care să meargă prin ţară şi să proiecteze gratuit filme în aer liber sau în şcolile din mediul rural.

Astăzi, proiectul lui este încă activ, iar Tudor împreună cu prietena sa Claudia au străbătut deja ţara în lung şi în lat, perindând sute de sate şi aducând copiilor şi adulţilor mini-festivaluri fascinante de filme documentare sau artistice.

Proiectul „Cinemobilul” s-a născut în urma mai multor experienţe acumulate de clujean, de Tudor Baciu, una fiind faptul că acesta este pasionat de viaţa la ţară şi de locurile izolate din România.

„Filmul a fost, întotdeauna, un pretext pentru că mi-am dorit să aibă şi alţi oameni bucuria pe care o am eu împreună cu prietenii când ieşim la un film, să simtă şi ei această bucurie. Ideea mi-a venit în 2015 la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Era multă lume, o atmosferă frumoasă şi m-am gândit ce bine ar fi şi pentru oamenii din mediul rural, pe unde mergeam eu, să vadă filme şi să simtă acea bucurie. Caravana Cinemobilul este ca un fel de minifestival de film care se întâmplă de câteva sute de ori într-un an”, a declarat Tudor Baciu corespondentului MEDIAFAX.

Tânărul susţine că ideea a venit dintr-o dată: a vizualizat pur şi simplu o dubiţă VW, din care era proiectat un film pe un ecran mare, iar numele Cinemobilul a venit de la sine. Maşina, al cărei an de fabricaţie este 1990, a cumpărat-o pentru proiect, iar astăzi dubiţa are deja la bord sute de kilometri.

Prima proiecţie oficială a Cinemobilului a avut loc în iunie 2015 cu un film documentar despre albine şi miere, într-o poieniţă din Pădurea Hoia, de lângă Cluj-Napoca, botezată, ulterior, „Poieniţa cu filme”.

Pentru continuarea articolului şi galerie foto, accesaţi Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase