Home » Cultură » Secretele unui Moş Crăciun profesionist. Cum se pregătesc cei mai închiriaţi animatori ai sezonului? Ce trebuie să ştie părinţii

Secretele unui Moş Crăciun profesionist. Cum se pregătesc cei mai închiriaţi animatori ai sezonului? Ce trebuie să ştie părinţii

Publicat: 15.12.2018
Luna decembrie este perioada în care Moş Crăciunii profesionişti sunt la mare căutare. Deşi oricine poate îmbrăca straiele Moşului, nu este deloc uşor să intri în pielea emblematicului personaj, de aceea criteriile de selecţie pentru acest job sunt destul de numeroase.

Întâlnirea cu Moşul este momentul culminant al petrecerii, pe care micuţii îl aşteaptă cu nerăbdare, aşa că alegerea animatorului potrivit este extrem de importantă. Un Moş bine instruit reuşeşte să desăvârşească atmosfera oricărui eveniment de Sărbători, fie el un eveniment corporate, o serbare sau un eveniment organizat acasă.

Ca să aflăm totul despre trainingul Moşilor şi despre poveştile din spatele acestui job, am discutat cu unul dintre Moşii profesionişti de la BluParty şi cu Alecsandra Timofte, animator şi manager BluParty.

Iată ce ne-au dezvăluit cei doi:

Ce criterii trebuie să îndeplinească cineva pentru a deveni Moş Crăciun profesionist?

Alecsandra Timofte: Principalele criterii de selecţie pentru Moşii profesionişti sunt experienţa actoricească şi abilitatea de a interacţiona cu copii. Orice Moş trebuie să fie răbdător, să aibă o voce caldă şi primitoare, iar dacă are şi o barbă naturală deasă, cu atât mai bine. Reproducerea cuvintelor “Ho Ho Ho”  în stilul caracteristic lui Moş Crăciun este un must pentru acest rol.

Cât îi ia unui Moş Crăciun să se pregătească pentru acest job şi în ce constă pregătirea?

Alecsandra Timofte: Pregătirea unui Moş profesionist are două părţi: pregătirea pentru rol şi pregătirea ce ţine de aspect.

Pe lângă bagajul de cunoştinţe cu care vine actorul, el are nevoie de o pregătire suplimentară, care începe cu câteva luni înainte de sezonul petrecerilor de Sărbători. Ca să fie în stare să le ofere micuţilor răspunsuri pe măsura curiozităţii lor, Moşii iau lecţii de improvizaţie şi învaţă tehnici şi concepte inedite, cum ar fi “Yes, and..”. Acest concept se referă la acordarea unui tip de răspunsuri ce continuă povestea începută de cel ce a adresat întrebarea – în cazul nostru, prichindelul.

Rolul necesită şi o pregătire pentru momentul culminant al întâlnirii cu cei mici – fotografia cu Moşul. Moşii au parte de un scurt training despre cum să pozeze, mai ales cu copii care îşi pierd repede răbdarea.

Pregătirea ce ţine de aspectul Moşului implică de la curăţarea şi călcarea costumului de Moş, lustruirea cizmelor, până la spălarea, pieptănarea şi îngrijirea bărbii false. În cazul unui Moş cu barbă natural, pregătirea este ceva mai complexă, pentru că el trebuie să aibă grijă de barba sa pe tot parcursul anului.

Care au fost cele mai nostime cerinţe venite din partea copiilor?

Moş Crăciun: Multe dintre cerinţele micuţilor sunt amuzante, pentru că ei au o imaginaţie tare bogată şi cred cu tărie în magia lui Moş Crăciun. O mare parte din ei mă roagă să îi transform în diverse animăluţe, sau să le ofer în dar creaturi fantastice cum ar fi unicornii sau sirenele.

Care au fost cele mai greu de îndeplinit cerinţe ale copiilor?

Moş Crăciun: Cele mai greu de îndeplinit cerinţe ale celor mici sunt acelea care nu implică lucruri materiale. Sunt prichindei care sunt foarte maturi pentru vârsta lor, iar acest lucru se reflectă în dorinţele lor. Ei îmi cer să îi aduc acasă pe părinţii lor care lucrează în străinătate şi chiar să le dăruiesc un kilogram de sănătate sau de fericire.

Alte dorinţe greu de gestionat sunt cele inspirate de desenele animate sau filmele pe care micuţii le văd. Mulţi prichindei îmi cer să îi fac să zboare sau să le dau superputeri. De fiecare dată când primesc o astfel de cerere, mă bucur că cei mici cred cu atâta tărie în magia Moşului.

Care este cel mai dificil lucru pentru un Moş Crăciun profesionist?

Moş Crăciun: Cel mai dificil lucru este să anticipez nevoile tuturor prichindeilor şi să acţionez în acord cu ele. Moşul ştie că fiecare dintre micuţi are o personalitate specială, aşa că trebuie să ştie cum să interacţioneze cu fiecare dintre ei în parte.

Ce lucruri ar trebui să ia în considerare părinţii atunci când îşi aduc copiii la întâlnirea cu Moş Crăciun?

Alecsandra Timofte: În cadrul acestor evenimente, părinţii ar trebui sa fie ceva mai răbdători şi să înţeleagă că, la aceste întâlniri, Moşul este nevoit să gestioneze un număr mare de copii, aşa că fiecare copil e nevoit să îşi aştepte rândul ca să vorbească cu Moşul.

Alecsandra Timofte

Având în vedere că micuţii trebuie să aştepte la rând, ar fi de ajutor dacă părinţii le-ar distrage atenţia prin diverse trucuri, astfel încât timpul de aşteptare să pară mai scurt.

Care este cel mai longeviv Moş Crăciun din echipa BluParty? Ne poţi spune câte ceva despre el în câteva cuvinte?

Alecsandra Timofte: Cel mai longeviv Moş Crăciun colaborează cu echipa BluParty de peste 8 ani. Simpaticul domn are o pregătire actoricească în spate, iar rolul de Moş Crăciun îi vine ca o mănuşă. În fiecare an aşteaptă cu nerăbdare luna decembrie şi reuşeşte de fiecare dată să îşi îndeplinească rolul cu entuziasm şi voie bună, iar prichindeii văd acest lucru şi sunt foarte receptivi.

Cât costă un costum de Moş Crăciun cât mai realist?

Alecsandra Timofte: Preţurile pentru un costum calitativ de Moş Crăciun încep de la 150 euro, însă pot ajunge la sume mult mai mari. Costumul Moşului merită o astfel de investiţie pentru că cu cât este mai autentic şi calitativ, cu atât micuţii vor fi mai impresionaţi. Materialele moi, precum catifeaua sunt preferatele lor, pentru că sunt foarte plăcute la atingere.

Cât câştigă un Moş Crăciun în luna decembrie?

Alecsandra Timofte: Jobul de Moş profesionist este unul sezonier, iar decembrie este singura lună în care acesta aduce venit. Suma pe care Moşii profesionişti o câştigă în luna decembrie poate varia în funcţie de numărul de evenimente la care participă, sau în funcţie de numărul de copii pe care îi gestionează la acele evenimente.

Care e cel mai emoţionant moment pe care un Moş profesionist l-a trăit alături de cei mici?

Moş Crăciun: Ooo, cel mai emoţionant moment a fost atunci când am primit un cadou handmade, realizat de copiii de la un centru de plasament în care am poposit. Micuţii au lucrat cu drag şi spor şi l-au emoţionat pe Moşul cu dibăcia lor.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase