Home » Cultură » O carte pe zi: „Povestea ceaiului”, de Wang Xufeng, una dintre cele mai iubite scriitoare din China

O carte pe zi: „Povestea ceaiului”, de Wang Xufeng, una dintre cele mai iubite scriitoare din China

Publicat: 26.12.2018
"Se spune adesea despre ceai că este o băutură banală, fără niciun haz, cu alte cuvinte, o băutură de neluat în seamă. În realitate, însă, ceaiul e magic, special, aş îndrăzni să afirm chiar că este atotputernic".

Wang Xufeng este una dintre cele mai iubite scriitoare din China şi o expertă în istoria ceaiului. S-a născut în provincia Zhejiang în 1955 şi este absolventă a Facultaţii de Istorie din cadrul Universităţii Hangzhou, cercetător la Muzeul Naţional al Ceaiului şi vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor din Zhejiang.

MESAJE DE CRĂCIUN 2018. O colecţie de urări, mesaje, felicitări şi sms-uri frumoase pentru un Crăciun Fericit

A pus bazele Catedrei de cultura ceaiului din cadrul Universităţii de Agricultură şi Silvicultură din Zhejiang, singura instituţie de învăţământ superior din lume care oferă posibilitatea de a studia temeinic şi riguros istoria şi evoluţia ceaiului. Cea mai cunoscută opera a sa este „Trilogia ceaiului”, pentru care a fost recompensată, în anul 2000, cu unul dintre cele mai importante premii literare oferite de Asociaţia Scriitorilor din China.

Aşadar această expertă în istoria ceaiului a scris şi povestea ceaiului, nimic mai firesc. Scriu editorii: „Wang Xufeng împleteşte iscusit mituri, legende, tradiţii, poveşti de dragoste, dar şi episoade pline de cruzime cu informaţii privind soiurile de ceai, metodele de cules şi procesare, ustensilele şi vasele folosite la prepararea savuroasei licori. De asemenea, Wang Xufeng dedică rânduri pline de căldură şi sensibilitate marilor personalităţi care au schimbat pentru totdeauna destinul plantei cu frunze veşnic verzi şi strălucitoare. Legendarul Shen nong, maestrul Lu Yu, supranumit înţeleptul ceaiului, pictorul Yan Liben, cărturarul român Nicolae Milescu Spătarul, prinţesa portugheză Ecaterina de Braganza, împăratul Zhao Ji, poetul Su Dongpo sunt doar câţiva dintre cei cărora ceaiul le datorează astăzi celebritatea. Bogată în informaţii inedite şi minunat ilustrată, lucrarea este ghidul ideal pentru toţi cei care îndrăgesc ceaiul şi doresc să afle mai multe despre fascinanta sa istorie”.

O excelentă istorie, o excelentă carte de cultură.

Wang Xufeng – „Povestea ceaiului”. Traducere din limba chineză şi note de Ana Avram. Editura Corint. 236 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase