Prima pagină Cultura

Scriitorul american Sam Savage a decedat la vârsta de 78 de ani

Ana Obretin 01.18.2019 | ● Vizualizări: 105
Captură foto Youtube     + zoom
Galerie foto (1)

Scriitorul din Statele Unite, Sam Savage, devenit celebru cu romanul "Firmin. Aventurile unei vieţi subterane" (2006) - povestea unui şobolan bibliofil, a decedat la vârsta de 78 de ani, în locuinţa sa din Madison, Wisconsin, scrie elperiodico.com.

Sam Savage s-a născut în 1940, în Carolina de Sud şi a fost crescut sub influenţa pasiunilor părinţilor: mama sa pentru poeţii romantici englezi  şi tatăl său pentru credinţa neştirbită în raţionalismul darwinian. La doar 17 ani, s-a mutat cu familia in Massachusetts, unde preferinţa pentru produsele contraculturii l-a făcut să se integreze perfect în atmosfera creată de generaţia Beat. "Pe vremea aceea încă mai puteai să fii un delincvent intelectual", declara Savage într-un interviu.
 
A fost admis la Facultatea de Filosofie a Universităţii Yale, dar a abandonat-o în scurtă vreme, înscriindu-se într-un grup de protest faţă de armele nucleare. Dupa câţiva ani petrecuţi la Paris, s-a întors la Yale, unde a obţinut un doctorat în filosofie, apoi şi-a continuat studiile la Heidelberg. A lucrat într-un atelier de reparat biciclete în Cambridge, Massachusetts, dupa care s-a retras în sudul ţării, unde a avut mai multe meserii (pescar, tâmplar şi tipograf, printre altele) şi a scris poezii care i-au fost publicate, dar care nu-i plăceau, şi fragmente de proză care-i făceau plăcere, dar nu ajungeau să-i fie publicate, relatează Mediafax.
 
"Firmin. Aventurile unei vieţi subterane", a fost romanul său de debut, apărut abia în 2006, când scriitorul avea 67 de ani, iar, doi ani mai târziu, a devenit revelaţia Târgului de Carte de la Frankfurt, ajungând să fie tradus în peste 30 de ţări.
 
Sam Savage a mai publicat volumele "The Criminal Life of Effie O" (2005), "Ţipătul leneşului" (2009), "Glass" (2011), "The Way of the Dog" (2013), "It Will End with Us" (2014).