Home » Cultură » Tablouri ale diplomatului Vasile Stoica, mort într-o închisoare comunistă, scoase la licitaţie

Tablouri ale diplomatului Vasile Stoica, mort într-o închisoare comunistă, scoase la licitaţie

Publicat: 29.01.2019
Lucrări de artă ce s-au aflat în colecţia diplomatului român Valeriu Stoica, ce a murit într-o închisoare comunistă, vor fi scoase la licitaţie.

În cadrul licitaţiei de artă europeană organizată în 5 februarie, ora 20:30, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti de casa Artmark, vor fi scoase la vânzare opere de artă clasică europeană semnate de Jacopo Tintoretto, Paul Bril, Gerrit Dou, Giovanni Ghisolfi, Carlo Maratta, Giovanni Paolo Panini sau Nicolas de Largillière. Multe dintre operele acestei colecţii sunt clasate astăzi în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil şi fac parte din colecţia strânsă între anii ’30-’50 de diplomatul român Vasile Stoica (1889 – 1959), informează organizatorii într-un comunicat remis Descopera.ro.

În cadrul licitaţiei se mai regăsesc şi lucrări de artă semnate de mai modernii Henri Matisse, Pablo Picasso, Salvador Dali, René Magritte, Henri Toulouse-Lautrec şi Georges Braque.

Vasile Stoica în anii ’40

Cunoscut sub numele de Basil Stoica şi apropiat al lui Thomas Masaryk şi al lui Ionel I.C. Brătianu, Vasile Stoica a fost cunoscător a 14 limbi străine, luptător pentru fondarea şi consacrarea României Mari, preşedinte în 1918 al Ligii Naţionale a Românilor din America, ministru plenipotenţiar în Bulgaria şi Albania, Ţările de Jos, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, negociator în 1946 al cauzei României ca ţară cobeligerantă la Conferinţa de Pace de la Paris. Pentru că nu a vrut să devină comunist, a fost arestat în 1948. A fost eliberat în 1954, dar în 1957 este arestat din nou şi condamnat la 10 ani de închisoare. A decedat în închisoarea de la Jilava doi ani mai târziu, în 1959.

O parte dintre tablourile scoase la vânzare fac parte din colecţia familiei diplomatului, confiscată în 1977 de către statul român şi aflată în custodia Muzeului Naţional de Artă al României până în 2009, când a fost restituită moştenitorilor de drept.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase