Home » Cultură » O carte pe zi: „Liliacul”, de Jo Nesbø

O carte pe zi: „Liliacul”, de Jo Nesbø

Publicat: 10.03.2019
Acum a apărut şi în româneşte primul roman al seriei "Harry Hole", cel de faţă, un debut de excepţie.
Jo Nesbø (n. 1960) este muzician norvegian, compozitor şi economist, precum şi unul dintre cei mai apreciaţi autori de romane poliţiste din întreaga lume. Romanele lui au fost traduse în 50 de limbi, s-au vândut în 40 de milioane de exemplare şi au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale. Cititorii – cel puţin iubitorii de suspans – îl cunosc, inclusiv la noi, mai ales pentru unul dintre eroii săi ajuns celebru, inspectorul Harry Hole. După două dintre romanele în care apare acest inspector s-au realizat şi filme – „Omul de zăpadă” şi „Vânătorii de capete”.
 
Acum a apărut şi în româneşte primul roman al seriei „Harry Hole”, cel de faţă, un debut de excepţie, scrie Mediafax.
 
Harry Hole este asemenea multor detectivi celebri din literatura poliţistă a lumii aproape un marginal, un profesionist extrem de capabil, dar un alcoolic care riscă să-şi piardă în orice moment nu numai cariera, ci şi viaţa. A fost implicat la un moment dat într-un accident groaznic în care, conducând beat şi cu viteză excesivă, şi-a ucis colegul de echipă, el însuşi ajungând pentru multă vreme în spital. Poliţia a muşamalizat cazul, pentru a se proteja, anunţând că poliţistul decedat ar fi fost cel care conducea automobilul. Lui Harry Hole însă îi era greu să trăiască în minciună, „în multe feluri mai umilitoare decât acceptarea vinovăţiei şi a ruşinii”.
 
Foto: Mediafax
 
În acest prim volum al seriei, Harry Hole este detaşat din Oslo la Sydney, să-i asiste pe omologii săi australieni în rezolvarea unui caz de crimă (asasinarea unei emigrante norvegiene destul de cunoscute, în calitatea sa de fostă gazdă a unei emisiuni televizate). Harry a primit instrucţiuni clare să se ţină departe de necazuri, mai ales că, după ieşirea din spital s-a ţinut departe şi de băutură. Dar într-un caz complicat e dificil să nu te apropii de necazuri. Împreună cu echipa australiană căreia i s-a alăturat, Harry Hole descoperă că uciderea fetei face parte dintr-un şir de cazuri neelucidate, iar autorul pare a fi un psihopat care acţionează în toată ţara. Dificultăţile anchetei îl fac pe Harry Hole să recadă în viciu – sunt scene memorabile cu detectivul pe cale să se distrugă din nou. Dar până la urmă ajung la autorul crimelor.
 
„Un debut de serie excepţional!”, scria Sunday Times.
 
Jo Nesbø – „Liliacul”. Editura Trei, colecţia Fiction connection crime. Traducere din engleză de Bogdan Perdivară. 431 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase