Prima pagină Cultura

Două tablouri de Van Gogh, expuse la 16 ani după ce au fost furate

Ana Obretin 04.19.2019 | ● Vizualizări: 227
Vincent van Gogh - Van Gogh Museum, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39847303      + zoom
Galerie foto (1)

Două tablouri de Vincent van Gogh furate în urmă cu 16 ani din muzeul dedicat pictorului din capitala Olandei şi recuperate în 2016 au fost expuse din nou, de miercuri, la Amsterdam, după ce au fost supuse unor restaurări complexe, potrivit breitbart.com, citat de Mediafax.

Tablourile "View of the Sea at Scheveningen" (1882) şi "Congregation leaving the Reformed Church at Nuenen" (1884-1885) au fost expuse miercuri în Muzeul Van Gogh din Amsterdam, iar "restauratorii au făcut o treabă fantastică", a spus directorul instituţiei, Axel Rueger.

Picturile au fost recuperate de poliţiştii italieni la sfârşitul lunii septembrie 2016, în timpul unui raid efectuat la o casă a unui celebru baron al drogurilor local, Raffaele Imperiale, la Castellammare di Stabia, la aproximativ 34 de kilometri la sud-est de Napoli.

Ambele picturi, care valorează milioane de euro, au fost furate din muzeu pe 7 decembrie 2002.

Lucrarea "View of the Sea at Scheveningen" a fost deteriorată în timpul jafului, iar o porţiune semnificativă din partea stângă lipseşte. "Congregation leaving the Reformed Church at Nuenen" nu a fost foarte afectată, dar restauratorii au eliminat urmele provocate de trecerea timpului şi un strat de lac galben aplicat probabil de Van Gogh. Ambele tablouri au şi rame noi, cele vechi fiind pierdute.

Pictorul Vincent van Gogh este considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria modernă a artei. Născut în 1853, artistul olandez a ajuns cunoscut abia după moartea violentă, la 37 de ani. Deşi perioada sa creativă nu acoperă decât un deceniu, după moartea sa au rămas peste 2.000 de lucrări diverse, între care aproape 860 de tablouri.