Home » Cultură » Ziua copilului prinde toate lunile anului. Programul în Românesc de 1 iunie

Ziua copilului prinde toate lunile anului. Programul în Românesc de 1 iunie

Ziua copilului prinde toate lunile anului. Programul în Românesc de 1 iunie
Publicat: 01.06.2019
Ziua copilului prinde toate lunile anului dar 1 iunie e marcat în 50 de ţări, iar România se numără printre spaţiile în care aniversarea este programată în prima zi a primei luni de vară.

Ziua internaţională pentru protejarea copilului este marcată în 50 de ţări din lume pe 1 iunie. Prima aniversare a fost în 1950, fiind hotărâtă în luna noiembrie a anului anterior, de Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, la Moscova. În unele ţări Ziua Copilului este sărbătorită la alte date, ONU recomandând aniversarea pe 20 noiembrie. În realitate, nu este lună din an să nu exite o ţară în care se marchează Ziua copilului în mod oficial. În Congo şi Camerun, pe 25 decembrie, în lumea arabă, Franţa, Grecia sau Suedia, pe 20 noiembrie, în Australia, în a patra miercuri din octombrie, în Nepal, Austria şi Germania, în 14 şi 20 septembrie, în Uruguay, în prima duminică din august, în Indonezia, pe 23 iulie, în Statele Unite, pe 9 iunie, în 2019 şi pe 14 în 2020, în Marea Britanie, pe 23 mai, în 2019 şi pe 10, în 2020, în Turcia, pe 23 aprilie, şi aşa mai departe, până în Bahamas, unde Ziua Copilului este prima zi de vineri din ianuarie, potrivit Mediafax.

În Bucureşti, sâmbătă, în intervalul orar 11.00 – 18.00, copiii de toate vârstele sunt invitaţi să pătrundă în universul magic şi plin de aventuri din spatele porţilor Teatrului Odeon: cea de-a II-a ediţie a Zilei Copilului la Odeon.

Aventura din acest an începe cu un bilet de intrare #magicOdeon. Toţii copiii care aleg să pornească în aventură trebuie să exploreze, pe baza unei hărţi, un traseu plin de comori, învăţăminte şi, mai ales, de… spectaculos. Un „tunel magic” îi conduce către povestea măştilor de teatru, o „cărare a ghicitorilor” le pune la încercare pofta de joacă, pe o „corabie a viselor” se cufundă în marea bucuriilor, întreaga Sală Majestic le deschide o lume nouă, în care ei devin actori şi sunt, deopotrivă, fermecaţi de pe pontonul din „Auditorium Majesticum”.
„Planşa micului arhitect” îi duce departe în timp, într-o călătorie în care ei sunt cei care ne arată un Teatru Odeon al viitorului, poate mai bun, desenat chiar de ei.

Scenariul evenimentului, creat de dramaturgul Mihaela Michailov, invită copiii într-un univers unic, în care, dincolo de joc şi joacă,se încearcă pregătirea publicul spectator din viitor.

Povestea o vom îndulci cu îngheţata celor de la Puro&Bio Romania şi o vată de zahăr ca din poveşti, care aduce marea cu sine, tocmai din Constanţa.

Actorii Teatrului Odeon vor fi alături în călătorie, ghidând, povestind, interpretând şi mai ales bucurându-se alături de cei suficient de curajoşi şi curioşi cât să ia parte la o aventură de neuitat.

Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervări pe site-ul Teatrului Odeon.

Fiindcă nu se poate 1 iunie fără joacă, la Muzeul Ţăranului este programată o zi de distracţie în ateliere şi la filme, pentru copii de toatre vârstele.

Un atelier de pictură pe sticlă susţine Bogdan Herăscu între 10.00 şi 11.20. În timpul atelierelor de pictura din cadrul Atelierului de Creativitate este predată tradiţionala tehnică a zugrăvirii pe sticlă, ”veniţi pietricele şi plecaţi munticei”, spune organizatorul. Întâlnirea are loc la Atelierul de hârtie manuală, pentru copii de minimum 7 ani, maximum 80 iar numărul de participanţi este de 8 persoane.

Un Atelier de modelaj în lut propune Crina Cranta, sâmbătă, între 11.00 şi 12.30. ”Ce am putea face astăzi mai potrivit decât jocuri? Vom gândi strategii şi vom proiecta jocuri , pornind de la cele preferate, apoi vom modela figurine şi pioni, trasee şi alte elemente”, spun cei care susţin evenimentul gândit pentru 10 participanţi trecuţi de 6 ani. Costul pentru participare este de 15 lei de persoană şi se achită la atelier.

Ovidiu Simionescu vine cu un atelier de modelaj în argilă şi ceară între 11.30 şi 13.00 iar temele sunt circul, animale fantastice, compoziţii cu figuri geometrice, explorarea spaţiului cosmic şi lumea subacvatică. În cadrul fiecărei şedinţe se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrări de maeştri şi vor avea loc discuţii pe marginea lor. Se ţine la Atelierul de hârtie manuală pentru copii cu vârste între 6 şi 10 ani.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit o serie de activităţi distractive, conferinţe, ateliere de creaţie cu imaginaţie şi laboratoare de ştiinţă, precum şi o expoziţie cu animale vii, adusă la muzeu de Asociaţia „Pajura”. De la distracţia în aer liber nu vor lipsi nici carismaticii actori Tony Dumitrescu (Dilu) şi Brînduşa Ionascu (Dila), care vor însufleţi petrecerea prin jocuri, concursuri şi multe alte surprize.

Cei mici vor avea prilejul să participe la numeroase ateliere desfăşurate atât în aer liber cât şi în sălile atelier ale muzeului, precum şi la o ediţie specială a întâlnirii cu temerarii exploratori Dodi şi Roni.

Itsy Bitsy se poate lăuda că a făcut posibil ca ziua de 1 iunie să fie Zi Liberă Naţională şi organizează cel mai mare eveniment de joacă parinţi-copii din Bucureşti. Anul acesta, pe 1 iunie, Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti va găzdui 1uniFEST, cel mai Itsy Bitsy Festival, în care aducem activităţi pentru toată familia, jocuri şi concursuri, distracţie şi o mulţime de surprize.

Este anunţată distracţie timp de 12 ore, de la 8 dimineaţa la 8 seara, cu cele mai îndrăgite personaje Itsy Bitsy.

Ziua Copilului e sărbătorită la Rezidenţa BRD Scena9 de dimineaţa până seara, cu ateliere în parteneriat cu Asociaţia Da’DeCe, De basm şi Rokolectiv Festival.

Participarea e gratuită la toate atelierele. Între 11.00 şi 13.00, Care-i faza cu arta contemporană? e un atelier pentru copii şi părinţi în cadrul expoziţiei “Spaţiu (Continuare şi sfârşit)”, adresat micuţilor cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani. Atelierul e gândit sub forma unui exerciţiu în care spiritul de observaţie, capacitatea de a descrie obiecte, senzaţii şi forme, sau simpla curiozitate şi imaginaţia sunt tot atâtea moduri de a explora spaţiul şi lumea înconjuratoare.

Între 14.00 şi 15.00 sun anunţate Lecţii de(spre) nesupunere, un atelier pentru copiii cu vârste între 8 şi 10 ani coordonat în curtea Rezidenţei de Laura Grunberg. Înscrierile se fac printr-un mesaj privat pe pagina Rezidenţa BRD Scena9

Caravana Nesupuselor (proiect De basm) se opreşte şi în Bucureşti. Copiii vor descoperi prin joc şi dialog interactiv ce înseamnă nesupunerea şi la ce este bună ea pentru pentru fiecare în parte dar mai ales pentru lume. Se vor lua la trântă cu stereotipurile cele rele, vor descoperi că succesul este de mai multe feluri iar în final vor aduce un omagiu nesupuselor din viaţa lor, arată cei de la Scena 9. De la orele 16.00, 17.00 şi 17:0.30 şi 18.30 se face Sgomot, atelier pentru copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani în holul Rezidenţei cu Cătălin Matei (Sillyconductor). Sgomot este un laborator de ştiinţe muzicale înfiinţat acum mai bine de 3 ani de Sillyconductor, sound artist din Bucureşti. Sgomot e mereu altfel, de la workshopuri bazate pe vibraţie pentru copiii cu dificultăţi de auz la ateliere de folio sau field recording pentru adolescenţi sau instalaţii interactive pentru cei foarte mici care se bucură să audă o floare râzând atunci cînd e mirosită.

În perioada 29 mai – 2 iunie Bookfest Junior se desfăşoară în acelaşi timp cu Salonul Internaţional de Carte Bookfest, la Romexpo, Bulevardul Mărăşti nr. 65-67 (Piaţa Presei Libere), Pavilionul B2, având un stand special de evenimente: Colţul de lectură Bookfest Junior amenajat de JYSK Romania. ”Bookfest Junior 2019 este un prilej pentru copii de a descoperi lumea minunată a cărţilor. Vor fi lansate cele mai aşteptate titluri pentru copii şi adolescenţi, vor fi organizate întâlniri cu autorii şi ilustratorii cărţilor. Vor avea loc atât în standul editurilor, pe scene, cât şi în standul Bookfest Junior nenumărate ateliere bilingve, de lectură creativă, festivităţi de premiere pentru concursurile de eseuri, precum şi multe activităţi de desenat, colorat şi bricolat”, arată organizatorii.

Şi Comuna Mogoşoaia sărbătoreşte Ziua Copilului. Publicul este aşteptat începând cu ora 11.00 în Parcul Mogoşoaia la o sărbătoare de poveste. ”Copiii de toate vârstele se vor bucura, rând pe rând, de o mulţime de jocuri şi jucării, ateliere de pictură, picturi pe faţă, mascote, baloane, popcorn şi vată de zahăr. De la ora 15:00, Magicianul Teo va aduce şi mai multă bucurie pe chipul celor mici cu un spectacol de neuitat! 1 iunie, o sărbătoare de tradiţie în comunitatea noastră, o sărbătoare despre copii şi copilărie, despre generozitate şi dăruire, despre inocenţă şi momente frumoase. Să ne lăsăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple pentru ca nu-i aşa? limita de vârstă nu există atunci când este vorba de copilul din noi…”, spun organizatorii.

Timişorenii au întâlnire în parcul Botanic, de la ora 9.00, pentru a pregăti viitoarea generaţie de biciclişti. ”Pe 1 iunie, organizăm pentru al doilea an consecutiv Pedalarea copiilor. Până atunci, vă invităm să urmăriţi pagina Verde pentru Biciclete şi cea a evenimentului, unde vă aşteaptă surprize şi informaţii utile”, au anunţat organizatorii.

Biserica Neagră îşi deschide porţile tuturor copiilor la Braşov. În intervalele orare 10.00 – 13.30 şi 15.00 – 19.00, toţi copiii şi elevii cu vârsta de până la 18 ani vor avea accesul gratuit. Programul de vizitare al Bisericii Negre se va întrerupe între orele 13.30 – 15.00, pe durata desfăşurării în interiorul lăcaşului de cult a unei cununii religioase. În perioada verii copiii şi elevii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de intrare gratuită la toate cele 35 concerte de orgă care vor avea loc în Biserica Neagră.

De ziua copilului, 1 iunie, la Muzeul ASTRA din Sibiu, are loc cea de-a XII-a ediţie a Târgului Naţional de Jucării. Proiectul îşi propune realizarea unui dialog direct, nemijlocit, între meşterii populari şi vizitatori, dar încurajarea generaţiei tinere de a cunoaşte şi proteja, de a-şi însuşi şi perpetua tradiţia culturală. Timp de trei zile, peste 25 de meşteri, artişti şi animatori, vor aduce în faţa publicului jucării realizate prin tehnici tradiţionale sau le vor reinterpreta prin tehnici moderne, cu utilizarea materialelor ecologice.

La Iaşi, Kidsland Club din Iulius Mall dă petrecere de rămas bun până la dereschiderea noului spaţiu dedicat copiilor. Cei mici sunt aşteptaţi să uite de tablete, telefoane, console şi alte gadget-uri pentru câteva ore în care pot să înveţe jocurile şi joaca de odinioară cu cântece, Baba Oarba, Ţară, Ţară, vrem ostaşi, Raţele şi vânătorii, De-a v-aţi ascunselea sau Prinselea ca şi cu o paradă a mascotelor. Intrarea este 15 lei pe oră pentru fiecare copil.

Nu vor lipsi momentele de teatru şi animaţie pentru copii, presărate cu diferite meştesuguri tradiţionale prin spectacolele ”Croitoraşul” şi Hainele cele noi”, o reinterpretare a unor basme celebre. De asemenea, sâmbătă şi duminică, Asociaţia Veteres Milites va oferi vizitatorilor lecţii interactive de reconstituire istorică.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase