Home » Cultură » Apel pentru Concursul de Artă ”Imaginile Enescu”

Apel pentru Concursul de Artă ”Imaginile Enescu”

Apel pentru Concursul de Artă ”Imaginile Enescu”
Publicat: 27.06.2019
Apelul pentru înscrieri în Concursul Naţional de Artă “Imaginile lui Enescu”, un proiect asociat Festivalului Internaţional “George Enescu” în cadrul ediţiei 2019 şi adresat artiştilor plastici români, a fost lansat miercuri, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Conceptul concursului are ca punct central re-interpretarea creaţiei enesciene într-un alt limbaj artistic, propunându-şi să menţină viu şi proaspăt dialogul despre opera lui George Enescu şi, totodată, să încurajeze abordările ei multi-disciplinare.

Concursul este deschis pentru lucrări de grafică şi pictură, invitaţia de participare fiind adresată atât artiştilor consacraţi, cât şi artiştilor tineri, studenţi sau proaspăt absolvenţi ai universităţilor de artă din România. Concursul naţional de artă “Imaginile lui Enescu” se va derula în perioada 1 iulie – 1 septembrie 2019 şi îi va provoca pe artişti să transpună în imagini plastice şase dintre creaţiile semnate de George Enescu.

Piesele alese spre ilustrare pentru această primă ediţie a concursului sunt: (1) ”Impresii din copilărie”, pentru vioară şi pian, opus 28, (2) Uvertura ”Vox Maris”, (3) Suita nr. 3 pentru orchestră – „Săteasca”, Op. 27, (4) Suita nr. 2 pentru pian în re major, (5) Suita nr. 3 pentru pian, opus 18 şi (6)„Şapte cântece pe versuri de Clément Marot”, opus 15.

Concursul naţional de artă “Imaginile lui Enescu” este lansat printr-un parteneriat între organizatorul Festivalului Internaţional “George Enescu” (Artexim) şi Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte, ca parte din seria programelor asociate ediţiei 2019 a Festivalului, şi beneficiază de sprijinul Uniunii Artiştilor Plastici, al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Universităţii Naţionale de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi Universităţii de Vest din Timişoara, implementarea proiectului fiind realizată cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

”Concursul este un extraordinar dialog al artelor, la propriu, care am convingerea că va scoate la lumină sensuri noi şi bogate, pentru public, în primul rând. Iubitorii muzicii lui Enescu, critici şi virtuozi deopotrivă, au vorbit dintotdeauna despre uluitoarea plasticitate a creaţiei enesciene. Cu atât mai mult, credem că aceasta va avea un efect de accelerator de creativitate şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem pe simeze ecoul creaţiei maestrului prin filtrul artiştilor plastici români”, a spus Mihaela Păun, director Centrul Cultural Expo Arte.

Într-o primă etapă, lucrările vor fi notate de un juriu specializat în arte vizuale, format din profesori din cadrul Universităţilor de Artă. În etapa a doua, lucrările selectate vor fi evaluate de un juriu format din muzicieni apropiaţi de opera lui George Enescu.

Comisia de selecţie va fi formată din Ioan Sbârciu, de la UAD Cluj-Napoca, Vică Adorian, de la FAD Timişoara şi Eugen Al. Gustea, de la UNArte Bucureşti. Ei vor fi asistaţi de Constantin Medeleanu, de la UNArte Bucureşti şi Ioan Gherman, de la FAD Timişoara.

Din juriul de muzicieni vor face parte violonistul Remus Azoiţei, profesor la Royal Academy of Music, Gabriel Bebeşelea, dirijorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Tiberiu Soare, dirijorul Operei Naţionale, pianistul Josu de Solaun şi violonistul Alexandru Tomescu.

Lucrările selectate vor fi prezentate, în premieră, în perioada 16-22 septembrie, în ultima săptămână din cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional “George Enescu”, într-o expoziţie dedicată, care va include şi ceremonia de acordare a premiilor.

”Lucrările plastice care vor ilustra operele lui George Enescu în cadrul concursului vor deschide o nouă cale pentru audienţă de a recepta creaţiile acestuia. Totodată, multiplicăm prilejurile pentru un public cât mai divers de a se întâlni cu creaţia enesciană, menţinând astfel activ un dialog relevant pe această temă chiar şi în afara sălilor de concerte. Este un scop pe care l-am vizat cu toată varietatea de acţiuni asociate ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional George Enescu, diversificând, astfel, experienţa festivalieră pentru public şi extinzând interacţiunea între diversele forme de limbaj artistic pe tema operei enesciene.”, spune Crenguţa Roşu, directorul de comunicare a Festivalului.

Concursului naţional de artă ”Imaginile lui Enescu” se desfăşoară în mai multe etape. Între 1 iulie şi 15 august are loc depunerea şi validarea lucrărilor pentru selecţie. Selecţia lucrărilor în concurs are loc pe 24 şi 25 august 2019. Între 26 august şi 01 septembrie este programată jurizarea lucrărilor selectate în concurs, iar publicarea rezultatelor concursului are loc pe 1 septembrie 2019.

În cadrul Concursului naţional de artă ”Imaginile lui Enescu” vor fi oferite cinci premii. Premiul Imaginile lui Enescu 2019, constând în 1.000 euro şi finanţare şi implementare pentru o expoziţie personală în străinătate, Premiul la secţiunea Pictură, la categoria Artist Consacrat, constând în 500 euro şi finanţarea şi implementarea unei expoziţii de grup în străinătate, Premiul la secţiunea Pictură, pentru categoria Tinere Talente, 500 euro şi finanţare şi implementare expoziţie de grup în străinătate, Premiul la secţiunea Grafică, pentru categoria Artist Consacrat, 500 euro şi finanţare şi implementare expoziţie de grup în străinătate, şi Premiul la secţiunea Grafică, la categoria Tinere Talente, 500 euro, şi finanţare şi implementare expoziţie de grup în străinătate.

Depunerea lucrării realizate se va efectua prin completarea formularul de depunere, disponibil pe site-ul www.imaginileluienescu.ro începând cu data de 01 iulie 2019 până la data de 15 august 2019, şi prin încărcarea unei singure fotografii a lucrării în formatele JPG, JPEG sau PNG.

Toate detaliile privind etapele concursului, modalităţile de înscriere, regulamentul şi criteriile de eligibilitate sunt accesibile pe pagina web dedicată.

Cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional George Enescu se va desfăşura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din Bucureşti, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, având 50 de naţionalităţi şi vor fi prezentate 84 de concerte şi recitaluri. Ediţia din acest an a festivalului numără 34 de prezenţe în premieră în România, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida şi nouă orchestre de talie mondială. Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu îşi aşteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului, la sala George Enescu de la Universitatea Naţională de Muzică şi la Teatrul Excelsior. Concertele şi recitalurile sunt grupate în şase mari secţiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopţii”, „Recitaluri şi concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” şi „Forumul Internaţional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte şi evenimente în Piaţa Festivalului, conferinţe, lansări de discuri şi de carte, spectacole.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase