Home » Cultură » A murit Artur Brauner, unul dintre cei mai mari producători de film şi supravieţuitor al Holocaustului

A murit Artur Brauner, unul dintre cei mai mari producători de film şi supravieţuitor al Holocaustului

A murit Artur Brauner, unul dintre cei mai mari producători de film şi supravieţuitor al Holocaustului
Publicat: 08.07.2019
Artur Brauner, un supravieţuitor al Holocaustului care a devenit unul dintre cei mai mari producători de film din Germania postbelică, a murit la vârsta de 100 de ani, la Berlin, a anunţat familia acestuia, citată de Associated Press.

Ministrul german al Culturii, Monika Gruetters, a declarat că Germania a pierdut, duminică, pe unul dintre cei mai mari producători de filme din epoca postbelică şi că faptul că Brauner a ales să facă pelicule în Germania şi să sprijine reconstruirea democratică a acesteia a fost „un mare cadou oferit ţării”. Totodată, aceasta a subliniat eforturile depuse de producător pentru păstrarea memoriei victimelor Holocaustului, potrivit Mediafax.

Brauner a produs sute de filme, printre care mai multe remake-uri din 1960 ale seriei thriller „Dr. Mabuse”, dar şi „Girls in Uniform”, cu Romy Schneider.

Mai multe filme produse de el au ca temă Holocaustul, iar printre acestea se numără „Europa Europa”, regizat de Agnieszka Holland şi premiat cu Globul de Aur, dar şi „Babi Yar” (2003), despre masacrul evreilor de către nazişti în 1941.

Totodată, a produs „The Garden of the Finzi-Continis”, premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972.

Fiul unui comerciant evreu, Abraham Brauner s-a născut pe 1 august 1918, în oraşul polonez Lodz. Şi-a descoperit pasiunea pentru cinema la vârstă fragedă, iar, după ce a terminat şcoala, în 1936, s-a alăturat unui proiect, împreună cu realizatori de documentare, în Orientul Mijlociu. A continuat să studieze în Lodz până la invadarea Poloniei, în 1939.

Brauner, părinţii săi şi patru fraţi au fugit în est şi au supravieţuit războiului. Părinţii săi au emigrat în Israel, iar Brauner a dorit să plece în SUA, dar s-a răzgândit şi s-a stabilit în Berlinul de Vest, unde a cofondat Central Cinema Co., care a devenit ulterior una dintre cele mai importante companii de producţie din Europa.

În 2003, a fost premiat pentru întreaga carieră cu Berlinale Camera la Festivalul de Film de la Berlin.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase