Home » Cultură » Restaurare-eveniment a „The Night Watch”, capodopera lui Rembrandt. Lucrările pot fi văzute şi pe Internet

Restaurare-eveniment a „The Night Watch”, capodopera lui Rembrandt. Lucrările pot fi văzute şi pe Internet

Restaurare-eveniment a „The Night Watch”, capodopera lui Rembrandt. Lucrările pot fi văzute şi pe Internet
Publicat: 13.07.2019
„The Night Watch”, una dintre marile capodopere realizate de pictorul olandez Rembrandt Van Rijn (1606-1669), a intrat în cel mai mare proces de restaurare realizat de la pictarea acestui tablou în 1642. Lucrările vor dura mai mulţi ani, iar costul se ridică la câteva milioane de euro.

Restaurarea a început în această săptămână şi se derulează în Muzeul Rijksmuseum din Amsterdam, acolo unde pictura se află expusă. Vizitatorii pot vedea în continuare capodopera, precum şi lucrările la ea, prin pereţii de sticlă special concepuţi pentru această ocazie, potrivit Rador. În plus, restaurarea imensei pânze va putea fi văzută în direct pe internet din întreaga lume.

Proiectul de restaurare a tabloului care măsoară 3,8 metri înălţime, 4,5 metri lăţime şi cântăreşte 337 kilograme se numeşte „Operaţiunea Nightwatch”, iar la el lucrează o echipă de 29 de persoane, printre care se află restauratori, precum şi curatori ai muzeului, specialişti în ştiinţă naturale şi fotografi.

Totodată, zi şi noapte un scanner cartografiază milimetru cu milimetru „The Night Watch” pentru a ajuta la determinarea celor mai bune tehnici de restaurare.

În fiecare an, peste două milioane de vizitatori vin să admire faimoasa pânză.

Pictată în 1642 la solicitarea căpitanului miliţiei burgheze din Amsterdam, Frans Banninck Cocq, care i-a cerut pictorului să facă portretele ofiţerilor şi membrilor miliţiei sale, „The Night Watch” este una dintre marile capodopere ale lui Rembrandt. În cei mai bine de 370 de ani de existenţă, celebra pânză a fost mutată de mai multe ori şi a reuşit să fie scăpată de nazişti.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase