Home » Cultură » Nouă texte inedite de Marcel Proust vor fi publicate

Nouă texte inedite de Marcel Proust vor fi publicate

Nouă texte inedite de Marcel Proust vor fi publicate
Publicat: 15.09.2019
Nouă texte inedite de Marcel Proust vor fi publicate pe 9 octombrie sub titlul ”Le mystérieux correspondant et autres nouvelles inédites/ Corespondentul misterios şi alte nuvele inedite”, la éditions de Fallois, anunţă Le Figaro, citat de Mediafax.

Cele nouă texte au fost scrise în perioada în care Proust avea aproximativ douăzeci de ani. Iniţial erau alese pentru a face parte din prima carte a lui Proust, ”Les plaisirs et les jours/ Plăcerile şi zilele” (1896), dar scriitorul s-a răzgândit şi a renunţat la ele.

Publicarea nuvelelor a fost pregătită de fondatorul editurii, Bernard de Fallois, care a încetat din viaţă în 2018. Specialist al operei lui Marcel Proust, de Fallois este cunoscut şi pentru că a fost cel care a adus sub ochii publicului romanul pe care Proust l-a scris între 1895 şi 1899, ”Jean Santeuil”, publicat la Gallimard în 1952, ca şi textul ”Contre Sainte-Beuve”, tipărit în 1954.

”Cu nuvelele şi textele acestea inedite revenim la originea romanului «În căutarea timpului pierdut»”, a arătat editura într-un comunicat.

Volumul va avea 180 de pagini şi va include 8 manuscrise în facsimil dar şi alte materiale adunate de profesorul Luc Fraisse în legătură cu originile romanului care i-a asigurat lui Marcel Proust locul în istoria literaturii moderne.

Marcel Proust (1871 – 1922), romancier, eseist şi critic francez, este cunoscut mai ales datorită romanului „În căutarea timpului pierdut”, scris între 1906 şi 1922. Operă monumentală de ficţiune a secolului XX, romanul lui Proust a fost publicat de Gallimard în şapte volume, a căror apariţie s-a întins pe mai bine de 14 ani.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase