Home » Cultură » Festivalul ”Enescu” 24 la debut. Ministrul Culturii: construirea sălii promise, ”aproape imposibilă”

Festivalul ”Enescu” 24 la debut. Ministrul Culturii: construirea sălii promise, ”aproape imposibilă”

Publicat: 31.08.2019
Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional ”George Enescu” a fost marcată sâmbătă prin conferinţa de presă. Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, a explicat de ce este ”aproape imposibilă” construirea unei noi săli de concerte în centrul Bucureştiului.

Dirijorul Lawrence Foster, fostul director artistic al festivalului din perioada 1998-2001, a vorbit sâmbătă despre felul în care manifestarea s-a dezvoltat în ultimele decenii insistând asupra modului în care Festivalul ”Enescu” a dobândit amploare naţională atât prin finanţarea primită cât şi prin programarea concertelor nu doar la Bucureşti, ci şi în alte oraşe mari din ţară. Muzicianul a amintit şi problema principală a capitalei după tot acest timp: ”Cred că se poate construi şi la Bucureşti o sală de concerte cum este nevoie”, a spus Lawrence Foster.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a vorbit în cadrul conferinţei despre ceea ce îl face să spună că ”este aproape imposibil în momentul de faţă” să se constuiască această sală fiind nevoie de 40.000 de metri pătraţi pentru construcţie, o suprafaţă care nu poate fi asigurată în centrul Bucureştiului din cauza terenurilor cu ”zeci de procese de dobândire a unor moşteniri”.

Nu mai puţin de 35 de lucrări semnate de Enescu vor fi interpretate în 36 de spectacole, aproape în fiecare zi a acestei ediţii a festivalului cu excepţia zilelor de 3 şi 20 septembrie. Alţi compozitori prezenţi în festival cu peste cinci lucrări sunt Mozart, Ceaikovski, Debussy şi Beethoven, arată organizatorii.

Celor 84 de spectacole programate în Capitală în cadrul Festivalului, în 2019 li se adaugă 30 de concerte în alte 10 oraşe din România (Sibiu, Cluj-Napoca, Târgovişte, Piatra Neamţ, Bacău, Iaşi, Târgu Mureş, Bârlad, Timişoara şi Satu Mare). De asemenea, la această ediţie sunt programate şi concerte găzduite în 6 oraşe din afara ţării, la Florenţa, Berlin, Liege, Toronto, Montreal şi Chişinău.

Cu peste 2.500 de muzicieni străini invitaţi alături de peste 1.000 de artişti şi interpreţi din România, cea de-a douăzeci şi patra ediţie a manifestării este declarată ”cea mai extinsă de până acum, organizatorii arătând că propun ”diversitate, echilibru şi strălucire”.

Tema festivalului Enescu în 2019 este ”Lumea în Armonie” şi nu mai puţin de 300 de evenimente sunt asociate manifestării în cadrul programelor asociate.

”Sunt mândru că programul de anul acesta continuă investiţia pe termen lung a festivalului în promovarea muzicii noi, creînd platforme pentru compozitori în viaţă să reflecteze la lumea în care trăim. De asemenea, programul scoate în evidenţă preocuparea noastră pentru lumea operei, prezentând o varietate de capodopere, de la mai marii din epoca barocă şi până la elitele teatrului muzical din secolul al XX-lea. Cred că opera, mai mult decât orice altă formă de artă, poate aduce împreună muzica şi textul, sunetul şi viziunea, individualul şi globalul, ca să examineze profund şi să exploreze acee întrebări care ne încearcă şi ne definesc pe toţi, ca artişti şi ca oameni”, arată Directorul Festivalului Internaţional ”George Enescu”, Vladimir Jurowski.

Jurowski a intrat în direct cu cei prezenţi la Sala Palatului prin intermediul unei legături video asumându-şi deopotrivă sarcina de a asigura prezentarea unor lucrări în premieră la Bucureşti ca şi promovarea muzicii lui Enescu în lume.

În total, la această ediţie a festivalului vor fi prezentate 313 lucrări semnate de 149 de compozitori, opere care acoperă istoria muzicii de la perioada barocă până la muzica secolului XXI. În secţiunea dedicată muzicii contemporane sunt reprezentaţi 45 de compozitori cu 48 de lucrări.

”Programul acestei ediţii este dezvoltat pe mai mute planuri, astfel încât melomanii să poată alege dintr-un program diversificat, formule de spectacol clasice şi inedite, repertoriul acoperind epoci diverse, compozitori uriaşi, artişti de cel mai bun nivel internaţional. Sperăm ca astfel să ducem mai departe esenţa misiunii asumate de Enescu de a răspândi efectul transformator, uneori vindecător al muzicii, către un public cât mai divers”, declară Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional George Enescu se va desfăşura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din Bucureşti, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, având 50 de naţionalităţi şi vor fi prezentate 84 de concerte şi recitaluri. Ediţia din acest an a festivalului totalizează 34 de prezenţe în premieră în România: 25 de artişti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida şi nouă orchestre de talie mondială.

Ediţia 2019 a Festivalului Enescu îşi aşteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio şi la Sala Mică a Palatului la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopţii”, „Recitaluri şi concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” şi „Forumul Internaţional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte şi evenimente în Piaţa Festivalului, conferinţe, lansări de discuri şi de carte, spectacole extraordinare.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase