Home » Cultură » O serie de basoreliefuri asiriene din depozitele British Museum vor fi expuse la Muzeului Getty din Malibu

O serie de basoreliefuri asiriene din depozitele British Museum vor fi expuse la Muzeului Getty din Malibu

O serie de basoreliefuri asiriene din depozitele British Museum vor fi expuse la Muzeului Getty din Malibu
Publicat: 28.09.2019
În colecţia British Museum se află 320 de basoreliefuri asiriene, dintre care doar 240 sunt expuse public.

Brittish Museum se află în posesia celei mai mari colecţii de basoreliefuri asiriene din lume, datele oficiale arătând că instituţia se află în posesia a 320 de panouri. Din păcate, din cauza lipsei de spaţiu şi a finaţării insuficiente, 80 dintre aceste panouri se află în depozitele muzeului, fiind prezentate publicului în puţine ocazii în ultimii 13 ani. 

Într-un anunţ recent, oficialii muzeului au anunţat că 14 dintre aceste basoreliefuri aflate în depozitele British Museum vor fi împrumutate pentru o perioadă de trei ani Vilei Getty, una dintre cele două locaţii ale Muzeului J. Paul Getty din Malibu, Statele Unite ale Americii, notează The History Blog.

Între aceste piese care au fost împrumutate peste ocean se află „Scena Banchetului”, „Vânătoarea regală de lei” şi „Atacul asupra oraşului inamic”. Aceste panouri au în spatele lor o întreagă istorie, atât antică, unele dintre ele provenind din Palatul Nordic al regelui Assurbanipal, cât şi mai apropiată de epoca noastră, ele fiind descoperite în anul 1850 de către echipa condusă de către Hormuzd Rassam.

„Muzeul Britanic are una dintre cele mai mari şi importante colecţii de basoreliefuri asiriene din lume. Cele paisprezece care vor fi expuse la Vila Getty oferă o prezentare generală a tehnicilor, stilurilor şi subiectelor abordate de către sculptorii asirieni, printre acestea numărându-se şi > a ultimului mare rege al Asiriei, Assurbanipal”, a declarat Timothy Potts, directorul Muzeului J. Paul Getty.

În cei trei ani în care panourile se vor afla în custodia Muzeului J. Paul Getty, oficialii British Museum vor să creeze noi spaţii în care panourile din depozite să fie expuse. Totuşi, din cauza resurselor şi aprobărilor de care o astfel de iniţiativă are nevoie, eforturile s-ar putea întinde de-a lungul unui deceniu. Pe termen scurt, mai exact până în 2023, oficialii speră să termine construirea unor depozite cu tehnologie de ultimă oră în care aceste panouri să fie depozitate.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase