Home » Cultură » Muzeul de Artă Modernă din New York va fi redeschis

Muzeul de Artă Modernă din New York va fi redeschis

Muzeul de Artă Modernă din New York va fi redeschis
Publicat: 12.10.2019
Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), SUA, va fi redeschis pe 21 octombrie şi va avea un spaţiu suplimentar de aproximativ 4.366 de metri pătraţi, în care vor fi expuse lucrări ale unor artişti faimoşi, alături de opere ale unor creatori mai puţin cunoscuţi, potrivit The Guardian, citat de agenţia de presă Mediafax.

MoMA, ce atrage anual aproximativ trei milioane de vizitatori, a fost închis în luna iunie pentru renovări, iar proiectul de extindere a muzeului a costat aproximativ 450 de milioane de dolari.

Muzeul va avea un spaţiu suplimentar de aproximativ 4.366 de metri pătraţi, după instalarea unei noi extensii din sticlă şi oţel. Altă caracteristică suplimentară pe care muzeul o va avea este un studio pentru creaţie, unde vizitatorii pot experimenta procesul artistic.

Pentru prima dată, accesul într-un întreg etaj, ce cuprinde inclusiv grădina de sculptură şi galeriile de la parter, va fi gratuit pentru cei care nu îşi pot permite să plătească taxa de intrare în valoare de 25 de dolari.

Glenn Lowry, directorul Muzeului de Artă Modernă din New York, a declarat că scopul renovării a fost acela de a face mai mult loc colecţiilor, de a reorganiza galeria şi de a aduce mai mult din atomosfera urbană în interiorul instituţiei.

„Adesea, muzeele sunt percepute asemenea unor cutii sigilate şi am vrut să ne debarasăm de imaginea asta, profitând de faptul că suntem poziţionaţi în partea aceasta fascinantă a oraşului New York”, a declarat Glenn Lowry.

Istoric, muzeul a prezentat mereu în mod cronologic operele de artă. Odată cu renovarea, conceptul de cronologie a fost înlocuit de un altul, vizitatorii putând observa în aceeaşi încăpere lucrări din perioade şi locuri diferite.

Această nouă abordare este cel mai bine exemplificată la cel de-al cincilea etaj al muzeului, unde lucrarea lui Picasso „Domnişoarele din Avignon”, din 1907, este aşezată lângă sculptura „Quarantania I”, realizată de Louise Bourgeois între 1947 şi 1953, şi creaţia lui Faith Ringgold, din 1967, „American People Series #20: Die”.

Directorul MoMA a afirmat că scopul noii abordări constă în conectarea trecutului şi a prezentului.

„În întreaga clădire, am încercat să identificăm momente în care asocieri neaşteptate schimbă, subit, felul în care vedem ceva. Poţi alătura lucrări de artă ce sunt aproape contemporane, dar care au un loc de provenienţă diferit, iar ele vor comunica în mod neaşteptat”, a adăugat Glenn Lowry.

Lucrările vor fi expuse prin rotaţie, astfel încât, la fiecare şase luni, o treime dintre acestea vor fi diferite.

Numărul lucrărilor de artă realizate de femei a crescut de cinci ori în ultimii 20 de ani, chiar dacă 59% dintre operele expuse de MoMA aparţin unor artişti de sex masculin. 28% dintre lucrările expuse aparţin femeilor, iar 13%, unor persoane non-binare, companii sau grupuri.

Mai mult decât atât, muzeul a încercat să îi apropie pe cei neiniţiaţi în lumea artei, evitând utilizarea terminologiei specifice pe indicatoare.

MoMA a fost fondat în anul 1929 şi va marca cea de-a 90-a aniversare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase