Home » Cultură » ”Suntem dezrădăcinate”, noua carte a Malalei Yousafzai, cu mărturii despre fetele refugiate

”Suntem dezrădăcinate”, noua carte a Malalei Yousafzai, cu mărturii despre fetele refugiate

”Suntem dezrădăcinate”, noua carte a Malalei Yousafzai, cu mărturii despre fetele refugiate
Publicat: 06.12.2019
Noul volum semnat de Malala Yousafzai, laureata Premiului Nobel pentru Pace 2014, „Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea”, ajunge în librării în traducere română, a informat Editura Polirom.

Editura Polirom a anunţat apariţia în librării a volumului ”Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea”, de Malala Yousafzai, laureata Premiului Nobel pentru Pace 2014, în traducerea Biancăi Alecu.

În acest nou volum, Malala Yousafzai aduce în faţa cititorului câteva dintre persoanele aflate în spatele statisticilor şi ştirilor zilnice despre milioanele de oameni din întreaga lume ce sunt forţaţi să-şi părăsească domiciliul.

Vizitele făcute de Malala în taberele de refugiaţi au ajutat-o să vadă cu alţi ochi propria experienţă a dezrădăcinării – mai întâi ca persoană strămutată intern, în perioada copilăriei petrecute în Pakistan, apoi ca activist la nivel internaţional ce putea călători oriunde în lume, mai puţin în iubita ei ţară natală.

În ”Suntem dezrădăcinate”, Malala nu spune doar povestea ei despre adaptarea la o nouă viaţă şi dorul de casă, ci împărtăşeşte şi poveştile unor tinere pe care le-a întîlnit în timpul numeroaselor ei călătorii – tinere care şi-au pierdut familia, comunitatea şi, adesea, singurul mod de viaţă pe care-l ştiau.

În plină criză a migraţiei, în timp de război şi conflicte izbucnite la graniţă, Suntem dezrădăcinate este un avertisment important care aminteşte că fiecare dintre cei 68,5 milioane de oameni ce sunt strămutaţi în prezent reprezintă o persoană – adesea tânără – cu propriile sale speranţe şi aspiraţii, care merită să trăiască în pace şi să-i fie respectate drepturile universale.

Malala Yousafzai a semnat şi volumul ”Eu sunt Malala”, apărut în anul 2014 la Polirom, traducere de Ioana Georgescu. Cartea spune povestea reală a fetei care a luptat pentru educaţie şi a fost împuşcată de talibani

”M-am născut într-o ţară care a luat fiinţă la miezul nopţii. Când am fost atât de aproape de moarte, abia trecuse de miezul zilei”, scrie Malala Yousafzai.

Când talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, printre foarte puţinii care au îndrăznit să protesteze a fost şi o fată. Malala Yousafzai a refuzat să tacă şi a luptat pentru dreptul ei la educaţie. În ziua de marţi, 9 octombrie 2012, la cincisprezece ani, Malala aproape că a plătit cu viaţa această îndrăzneală. În timp ce se afla în autobuzul care o aducea acasă de la şcoală, a fost împuşcată în cap de la mică distanţă. Deşi aproape nimeni nu mai credea că va trăi, Malala s-a însănătoşit, iar fetiţa născută într-o regiune din nordul Pakistanului a ajuns să ţină discursuri în sălile sediului ONU din New York. La şaisprezece ani, Malala este un simbol al protestelor paşnice şi cea mai tînără persoană nominalizată vreodată la Premiul Nobel pentru Pace.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase