Home » Cultură » Mituri şi conspiraţii. 5 societăţi secrete care sunt acoperite în mister

Mituri şi conspiraţii. 5 societăţi secrete care sunt acoperite în mister

Mituri şi conspiraţii. 5 societăţi secrete care sunt acoperite în mister
Publicat: 28.12.2019
Teoriile conspiraţiilor legate de aceste societăţi sunt alimentate de către legende şi secretomania membrilor acestora.

Societăţile secrete au reuşit de-a lungul timpului să nască o mulţime de controverse în jurul lor, acestea fiind alimentate de către ceea ce publicul ştie despre acestea, dar, mai important, de ceea ce publicul nu ştie. În aceste situaţii, în locul informaţiilor concrete apar legendele şi teoriile conspiraţiei.

Dezvoltarea tehnologiilor de comunicare, în special a Internetului, a dus la o diseminarea mult mai rapidă a acestor teorii. După o simplă folosire a unui motor de căutare, putem descoperi mii de teorii ale conspiraţiei care explică modul în care aceste societăţi secrete se află în spatele evenimentelor istorice şi a evenimentelor de zi cu zi care ne afectează viaţa. History a realizat o listă cu 5 astfel de societăţi şi cu istoria acestora.

Cavalerii Templieri

Acest ordin a fost înfiinţat în anul 1118 atunci când Hugo de Payens a pus bazele organizaţiei „Sărmanii soldaţi ai lui Hristos şi ai Templului lui Solomon”, care ulterior a devenit cunoscută sub numele de Ordinului Templului

De-a lungul timpului, templierii au reuşit să devină o forţă militară, politică şi economică în Ţara Sfântă şi în Europa. Sistemul lor de bănci de pe tot cuprinsul Europei permitea cruciaţilor să depună aur în ţările de origine şi retragerea lui în altă locaţie.

Recunoaşterea oferită de către Papă a reprezentat un factor care a dus la o creştere exponenţială a puterii şi influenţei; în momentul de maximă glorie, templierii deţineau întreaga insulă Cipru, o flotă şi creditau monarhii şi aristocraţia din întreaga Europă.

După pierderea portului Acra în 1291, relevanţa militară a cavalerilor a scăzut, în schimb concetrându-se pe activitatea politică şi bancară. Cea din urmă a fost şi cea care le-a adus sfârşitul, regele Filip al IV-lea al Franţei şi papa Clement al V-lea au arestat figurile importante ale ordinului sub acuzaţii de depravare. În anul 1312, ordinul a fost dizolvat în mod formal, posesiunile fiind împărţiţe coroanei franceze şi celei papale.

Francmasoneria

În ultimele secole, multe dintre personalităţile istoriei europene şi globale au făcut parte din Francmasonerie, ceea ce a alimentat teoriile conspiraţiei despre modul în care această organizaţie controlează evoluţiile evenimentelor politice, economice şi militare din lume.

În ciuda controlului asupra afacerilor globale pe care francmasonii îl au în prezent conform teoriilor conspiraţiei, originile acestora sunt mai umile. Mai exact, lojele masonice din întreaga lume îşi au originea în breslele de lucrători în piatră din Europa Occidentală.

Prima consemnare a acestora a avut loc în anul 1390 în manuscrisul Halliwel, masonii aşa cum îi ştim în prezent au fost fondaţi în anul 1717, atunci când patru loje din Londra au fuzionat şi au creat prima Mare Lojă a Angliei. La scurt timp s-au extins în Europa şi America. Influenţa lor este atât de mare în istoria americană, 13 dintre cei 39 de persoane care au semnat Constituţia Statelor Unite ale Americii au fost masoni, printre aceştia numărându-se George Washington sau Benjamin Franklin.

Deşi Francmasoneria nu este o formă de religie organizată, membrii aceştia cred într-o putere superioară: „Puterea Supremă” sau „Mare Arhitect al Universului”, în limbaj comun o divinitate sau mai multe. În ceea ce priveşte religia organizată. masonii s-au aflat în conflict cu Biserica Catolică care în 1738 a emis primul edict împotriva acestora, urmate de 20 de decrete mai tâziu. După aproape două secole mai târziu, episcopii catolici au fost nevoiţi să retragă aceste edicte în faţa numărului tot mai mare de catolici care s-au alăturat masonilor.

Cine poate deveni mason? Orice bărbat cu vârsta de peste 21 de ani care îşi doreşte să devină mason poate să „aplice” pentru a deveni membru, aceptarea într-o lojă depinzând de acordul membrilor şi de credinţa într-o fiinţă supremă. Femeile pot de asemenea să devină parte a masoneriei, dar prin intermediul unor loje speciale.

Ce atrage atenţia asupra acestei societăţi care de-a lungul timpului a devenit mult mai publică, datorită dezvăluirilor foştilor membri, este simbolistica folosită. Cel mai cunosut simbol al masonilor este o combinaţie a mai multor elemente: compasul şi echerul interpătrunse între care se află litera G, iniţiala cuvintelor ”geometrie”, „generare”, „geniu”, „gnoză”.

Illuminati

Această organizaţie a fost fondată în data de 1 mai 1776 în Bavaria şi reprezenta o provocare la adresa monarhilor şi a religiei organizate, în special a Bisericii Catolice. Inspirat de către principiile iluministe, dar şi de principiile şi practicile Kabalei şi ale Francmasoneriei, Adam Weishaupt a fondat o organizaţie care s-a extins în întrega lume, inclusiv în lojele masonice.

În 1787, un edict al lui Karl Theodor a făcut ca apartenenţa la această organizaţie să fie pedespsită cu moartea. Această pedeapsă extremă nu a dus la stingerea zvonurilor despre activităţile organizaţiei, iar legendele s-au transformat în teorii ale conspiraţiei. Unele dintre acestea legându-i de evenimente precum Revoluţia Franceză sau asasinarea preşedintelui John Fitzgerald Kennedy.

Societatea Craniu şi Oase

Această societate a fost înfiinţată la Universitatea Yale, Statele Unite ale Americii, în anul 1832 de către William Huntington Russell, inspirat de către o organizaţie similară pe care acesta o întâlnise într-o vizită în Germania. Printre membrii cei mai cunoscuţi publicului larg se numără cei doi preşedinţi din familia Bush ai SUA.

Cum devii membru al Skull and Bones? Cel mai simplu răspuns e că nu devii. De ce? Anual, membrii organizaţiei selectează 15 studenţi ai Universităţii Yale care sunt iniţiaţi în ritualurile organzaţiei şi sunt cunoscuţi sub numele de „cavaleri”, ajungând ca după complementarea ritualurilor să fie atingă rangul de „patriarhi”.

Unele teorii ale conspiraţiei îi creditează pe membrii Skull and Bones cu demararea Proiectului Manhattan, cel care a dus crearea primei bombe atomice şi, la fel ca pe Illuminati, cu asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy.

Bilderberg

Prima întâlnire a grupului care a fondat această societate secretă a avut loc în Olanda, în hotelul Bilderberg. Această întâlnire a fost condusă de către prinţul Bernhard al Olandei şi a reunit politicieni din America de Nord şi Europa.

Această organizaţie practică secretomania, dar nu pe o scară atât de largă precum alte organizaţii de pe această listă, dar, dat fiind puterea politică şi economică a celor care fac parte din ea, nu este de mirare că teoriile conspiraţiei au apărut. Trebuie precizat faptul că deşi faptul că publicul este conştient că aceste întâlniri au loc, ceea ce se discută nu este niciodată făcut public.

Cum devii membru? Un comitet internaţional lucrează la o listă de 120-140 de persoane care sunt invitate la aceste întâlniri ale Grupului Bildeberg, două treimi dintre invitaţi provenind din Europa, în timp ce o treime provine din America. Mare parte dintre paticipanţi sunt politicieni şi diplomaţi, dar în anumite ocazii sunt invitaţi academicieni sau persoane din domeniul bancar.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase