Home » Cultură » Enciclopedia imaginariilor din România, un proiect inedit

Enciclopedia imaginariilor din România, un proiect inedit

Enciclopedia imaginariilor din România, un proiect inedit
Publicat: 17.01.2020
„Enciclopedia imaginariilor din România”, în 5 volume, care îşi propune să reflecte imaginile avute de români despre religie, istorie, literatură, patrimoniu lingvistic şi arte, va fi lansată în acest an de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) şi filiala Cluj a Academiei Română.

Decanul Facultăţii de Litere a UBB Cluj, Corin Braga, coordonatorul proiectului, a declarat, vineri, că lucrarea este elaborată în cadrul unui grant derulat în parteneriat între UBB şi Academiei Române, filiala Cluj.

„Proiectul editării pleacă de la o realitate şi anume aceea că lumea este pe cale de globalizare, iar întrebarea care se pune este cum dorim să aibă loc această globalizare, prin ştergerea diferenţelor sau prin păstrarea diversităţii culturale? Noua enciclopedie va fi editată şi lansată în acest an, fiind o lucrare monumentală în cinci volume, o premieră naţională, care îşi propune să reflecte reprezentările pe care românii şi le-au format şi ce imagine au avut despre religie, istorie, literatură, patrimoniu lingvistic şi arte. Lucrarea este elaborată în cadrul unui grant derulat în parteneriat între UBB şi Academiei Române, filiala Cluj”, a spus Braga, potrivit Mediafax.

Acesta a explicat că, printre subiectele care vor fi tratate în noua enciclopedie, se numără cele despre literatura istorică, pornind de la mitul descălecării, cronicari, romanele istorice despre geto-daci până la perioada medievală, literatura cu temă religioasă, cum ar fi Psalmii lui Arghezi sau Psalmii lui Blaga.

„Vom avea un imaginar rural cu autori care prezintă satul, cu obiceiuri şi tradiţii, gen Rebreanu, apoi un imaginar citadin, iar decorul este urban, cu misterele Bucureştilor. Imaginarul religios se referă la reprezentările din neolitic, apoi cele ale religiei geto-dacilor, creştinismul, iar cel lingvistic face referire la fondul de cuvinte roman, slav, grec, dar şi la limbajul periferiei – argou, jargon”, a subliniat Corin Braga.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase