Home » Cultură » Ce filme au început să devină virale după izbucnirea epidemiei de coronavirus

Ce filme au început să devină virale după izbucnirea epidemiei de coronavirus

Ce filme au început să devină virale după izbucnirea epidemiei de coronavirus
Publicat: 11.03.2020
Răspândirea epidemiei de coronavirus în întreaga lume a avut ca efect creşterea interesului pentru producţii cinematografice a căror principală acţiune este legată de epidemii.

Una dintre cele mai urmărite pelicule cinematografice în ultima perioadă a fost „Contagion: Pericol nevăzut”, în regia lui Steven Soderbergh.

Produs de Warner şi lansat în urmă cu nouă ani, thrillerul care urmăreşte declanşarea unei pandemii a revenit în atenţia publicului în contextul îngrijorării legate de răspândirea noului coronavirus în întreaga lume, potrivit New York Times.

Declanşarea epidemiei de COVID-19 a făcut ca „Contagion: Pericol nevăzut”, filmul regizat de Steven Soderbergh în 2011, să reapară în clasamentele de vizionări în luna ianuarie. În februarie, după răspândirea coronavirusului în zeci de state, pelicula a devenit a doua cea mai vizionată producţie în catalogul Warner Bros în 2020, fiind întrecută doar de filmele Harry Potter. În decembrie se afla pe poziţia 270.

Subiectul thrillerului este o pandemie pornită de la virusul MEV-1, apărut în Asia, care se va răspândi şi va ucide 26 de milioane de oameni în întreaga lume, provocând totodată şi haos, în timp ce epidemiologii încearcă să găsească un vaccin. 

Beth Emhoff, interpretată de Gwyneth Paltrow, se întoarce acasă în Minnesota (SUA) dintr-o călătorie de afaceri în Hong Kong. Aceasta suferă de oboseală şi are simptomele unei răceli, dar crede că este vorba de diferenţa de fus orar. În 24 de ore, femeia şi copilul ei mor. Soţul ei, interpretat de Matt Damon, este imun şi supravieţuieşte.

Contactat de Buzfeed,  producătorul peliculei, Michael Shamberg, a afirmat că filmul nu a încercat să sperie spectatorii că o să moară toată lumea. „Vrem doar să îi speriem pe oameni cu ideea că poţi să faci ceva”, a adăugat acesta, explicând că filmul caută să ofere o alinare şi descrie un virus mult mai periculos decât Covid-19.

Potrivit acestuia, „arată că va exista o soluţie şi că umanitatea îşi va reveni”.

Scris de Scott Z. Burns, scenariul peliculei insistă atât asupra detaliilor ştiinţifice legate de o epidemie, cât şi asupra reacţiei publicului. Shamberg consideră că al doilea aspect este foarte relevant astăzi. Partea de panică este descrisă detaliat. Interpretat de Jude Law, personajul Alan Krumwiede este unul dintre adepţii teoriilor conspiraţiei care profită de pe urma izbucnirii epidemiei.

„A cam anticipat ştirile false care vor fi folosite de unii oameni pentru scopuri personale”, a mai spus Shamberg.

Lansat în septembrie 2011, „Contagion” a avut încasări de 135,5 milioane de dolari la nivel mondial.

Un alt film care a redevenit popular în ultimul timp este „Alerta/ Outbreak”, regizat în 1995 de Wolfgang Petersen. Avându-i în distribuţie pe Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman şi Kevin Spacey, acţiunea peliculei este legată de o boala virulentă de provenienţă africană care este adusă accidental în SUA.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase