Home » Cultură » 20 curiozităţi despre Irlanda, singura ţară din Europa unde nu există şerpi

20 curiozităţi despre Irlanda, singura ţară din Europa unde nu există şerpi

Publicat: 22.03.2020
Irlanda este o ţară din Arhipelagul Britanic care face parte din Uniunea Europeană.

Irlanda sau Republica Irlanda, pentru a fi mai exacţi, este un stat din Arhipelagul Britanic care ocupă mare parte din insula cu acelaşi nume, pe care o împarte cu Irlanda de Nord, una dintre ţările care constituie Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Dat fiind distanţa fizică, dar şi culturală dintre România şi Irlanda, cunoaşterea comună despre această ţară şi locuitorii ei poate să fie limitată. Europedia a compilat o listă de informaţii importante despre Irlanda.

1. Irlanda este o insulă pe care nu se găsesc şerpi de la ultima epocă glaciară. Datorită izolării sale de continentul european, în Irlanda nu pot fi găsite mai multe specii comune în alte părţi din Europa, cum ar fi cârtiţele, nevăstuicile sau căprioarele.

2. Multe nume de familie irlandeze încep cu „Mac” sau „O” …, ceea ce înseamnă, „fiul lui …” şi respectiv „nepotul lui …” în gaelică.

Credit foto: Profimedia

3. În medie, irlandezii consumă 131,1 litri de bere, pe locul doi după locuitorii din Republica Cehă.

4. Printre cele mai cunoscute mărci de bere irlandeze se numără: Guinness, Smithwicks (Kilkenny) şi Harp Lager. Unul dintre cele mai de succes mărci de bere la nivel mondial, Guinness a fost cândva cea mai mare fabrică de bere din lume în anul 1914. În prezent, Guiness este considerat cel mai mare producător de bere brună.

5. Cele mai cunoscute trei simboluri ale Irlandei sunt trifoiul, harpa şi crucea celtică.

6. Halloween-ul îşi are originile în festivalul gaelic de Samhain, un festival al recoltei care era organizat la 31 octombrie pentru a marca sfârşitul verii. Samhain a devenit asociat cu sărbătoarea creştină a Tuturor Sfinţilor din 1 noiembrie încă din Evul Mediu timpuriu şi cele două s-au contopit progresiv de-a lungul secolelor, creând Halloween-ul aşa cum îl ştim.

7. 88% dintre cetăţenii irlandezi au declarat că sunt romano-catolici. Irlanda are una dintre cele mai mari rate de participare la serviciile religioase din lumea occidentală, aproximativ 45%.

8. Limba ancestrală a poporului irlandez este gaelica. În zilele noastre, 1,6 milioane de persoane susţin că sunt vorbitori ai limbii irlandeze, dar rămân doar 380.000 de vorbitori fluenţi.

9. Cu o înălţime de 688 de metri faţă de nivelul Oceanului Atlantic, muntele Croaghaun de pe insula Achil) este a doua cea mai înaltă stâncă la mare/ocean din Europa, după Capul Enniberg din Insulele Feroe.

10. Irlanda adăposteşte farul Hook, care este considerat a fi unul dintre cele mai vechi faruri funcţionale din Europa sau chiar din lume. Situată la Capul Hook din Wexford, structura actuală a fost finalizată fie în 1172, fie în 1245, deşi primul far de pe acel loc datează din secolul al V-lea.

11. Fizicianul anglo-irlandez John Tyndall (1820-1893) a fost primul care a dovedit efectul de seră, primul care a descoperit de ce cerul este albastru, cunoscut şi sub numele de „Efectul Tyndall”, precum şi o serie de alte descoperiri despre procesele din atmosferă. El a fost, de asemenea, primul om de ştiinţă care a fost referit în mod particular ca fizician, în sensul modern al cuvântului.

12. Câmpia Céide din comitatul Mayo este cel mai extins sit din Epoca de Piatră din lume. Acesta conţine cele mai vechi sisteme de teren cunoscute din lume, vechi de 6.000 de ani, precum şi cea mai mare incintă de piatră din Europa, aproximativ 77 km.

13. Dealul Tara, actualmente în comitatul Meath, a fost cetatea de scaun a regilor Irlandei şi cel mai important centru politic şi spiritual al irlandezilor.

14. Irlanda a avut propriile olimpiade încă din Epoca Bronzului. Jocurile Tailteann „Aonach Tailteann”, cum erau acestea cunoscute, au fost concursuri atletice organizate în onoarea zeiţei decedate Tailtiu, soţia lui zeului  Lugh. Deşi jocurile atestate istoric s-au desfăşurat din secolul al VI-lea până în XII-lea CE, se susţine că originile Jocurilor de la Tailteann au radăcini până în  632 înaintea erei noastrea sau chiar până în 1600 î.e.n. Reluarea modernă a acestor jocuri a început în 1924.

15. Înainte de a fi anexată la Anglia şi apoi la Marea Britanie, Irlanda nu a fost niciodată unificată sub o singură monarhie ca alte ţări europene. În schimb, sute de regi mici purtau războaie permanente. În această privinţă şi multe altele, societatea irlandeză a rămas foarte mult ca Britania, Galia sau Iberia antică înainte de cucerirea romană.

16. Pământul din Irlanda nu a fost potrivit pentru creşterea cereale ,cu excepţia unei părţi mici din sud-est, până la introducerea maşinăriilor moderne şi a îngrăşămintelor în secolul XX. Acesta este principalul motiv pentru care cartoful a devenit mâncarea de bază de la începutul secolului XVII, înainte de asta, irlandezii s-au bazat mai ales pe creşterea animalelor, probabil de când proto-celţii, descendenţi din indo-europeni din stepele pontice, s-au stabilit pe insula în jurul anului 2000 î.e.n. Vitele negre de Kerry, despre care se crede că ar fi descendent din rasa Shorthorn celtic, au fost aduse de către celti continentali în Irlanda în jurul anului 2000 înaintea erei noastre.

17. Camerele Parlamentului sau Houses of Parliament în limba engleză este prima clădirea care a fost gândită pentru a găzdui un legislativ bicameral. În prezent clădirea adăposteşte Banca Naţională a Irlandei.

18. Termenul de „boicot” provine de la căpitanul Charles Boycott 1832-1897, agentul funciar al unui proprietar absent din Ulster. În 1880, după ce a refuzat să reducă chiriile chiriaşilor angajatorului său, Irish Land League a decis să înceteze să se ocupe de el. Întreaga comunitate a început să-l ostraciseze până când magazinele au refuzat să-l servească. The Times of London a ajuns rapid să-şi folosească numele ca termen pentru izolare organizată, iar cuvântul a intrat în limba engleză.

19. Se estimează că peste 80 de milioane de oameni de origine irlandeză trăiesc în afara Irlandei, în ţări precum Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia, Argentina, Noua Zeelandă, Mexic, Africa de Sud şi state din Caraibe şi Europa continentală. Aceasta cifră este de 14 ori mai mare decât populaţia Irlandei, la care se adaugă inclusiv populaţia din Irlanda de Nord.

20. Cel mai vechi pub din Irlanda, Sean’s Bar, a fost construit în urmă cu 900 de ani, touşi, istoricii subliniază faptul că Grace Neill’s Bar este cel mai vechi astfel de stabiliment licenţiat de către autorităţi.

Citeşte şi:

O structură misterioasă, veche de 5.000 de ani, a fost descoperită în Irlanda

De ce nu există şerpi în Irlanda?

Incident bizar la o biserică din Irlanda: cineva a decapitat mumia unui ”cruciat” şi a fugit cu capul său

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase