Home » Cultură » Legende urbane japoneze care provoacă groază

Legende urbane japoneze care provoacă groază

Legende urbane japoneze care provoacă groază
Publicat: 30.03.2020
Japonia este una dintre cele mai mari exportatoare de cultură de masă din zilele noastre – fie că vorbim despre anime-uri, manga, muzică sau filme. Dar cultura populară japoneză nu se limitează la aceste domenii.

Cu timpul, japonezii au creat legende urbane specifice culturii lor, mai exact, poveşti de groază bazate pe zvonuri, care ulterior au depăşit graniţele ţării iar unele dintre ele chiar au inspirat cinematrografia internaţională.

1. Kuchisake onna, femeia cu gura tăiată

Una dintre primele şi totodată cele mai populare legende urbane japoneze a început în anii 70, şi o are drept protagonistă pe o femeie cu gura tăiată până la urechi, care în principal victimizează copiii care ies de la şcoală seara. Femeia ar purta o mască ca să îi ascundă faţa mutilată, iar atunci când vede un copil îl întreabă dacă este frumoasă. Dacă acesta răspunde că da, atunci femeia îl mai întreabă încă o dată: „Chiar şi aşa?” şi îşi dă jos masca, dezvăluindu-şi adevărata faţă. În cazul în care copilul răspunde că nu sau ţipă, femeia îl va omorî, iar dacă îi confirmă că este frumoasă şi aşa, atunci îi va face şi lui aceeaşi tăietură. O metodă de a scăpa este de a îi spune că frumuseştea ei este mediocră, deoarece acest lucru îi va produce confuzie, timp în care copilul poate fugi.

Legenda îşi are originile în 1978, când o bătrână din oraşul Yaotsu, prefectura Gifu, ar fi văzut o femeie mutilată în grădina sa. Povestea a fost imediat preluată de ziarul local, răspândindu-se. Cum este inevitabil în astfel de situaţii, zvonul original a suferit o serie de modificări ca urmare a transmiterii sale orale (mai ales de către copii). De exemplu, unii spuneau ca femeia purta o mască, alţii că ar fi fost îmbrăcată într-un palton roşu, că ar fi cărat o seceră şi că putea alerga 100 de metri în 6 secunde. 6 luni mai târziu, legenda se răspândise deja în toată Japonia – ca urmare a transmiterii orale de la elev la elev.

În ziua de astăzi, această legendă urbană japoneză este probabil cea mai cunoscută la nivel internaţional.

2. Hikiko-san, legenda care a inspirat filmul The Ring

În această legendă, protagonista este o fetiţă care era maltratată fizic şi psihic de  către părinţii ei. În timp, fetiţa a ajuns să fie deformată, ceea ce a atras atenţia colegilor ei de la şcoală. Aceştia au început să râdă de ea, amplificându-i starea de nefericire.

Există două variante ale legendei: într-una dintre ele, fetiţa se sinucide, bântuind după aceea copiii care îşi băteau joc de colegii lor. În cealaltă variantă, se spune că fetiţa a început să îndrăgească un pui de pisică, pe care îl găsise pe stradă şi pe care îl ascunsese într-o cutie. Văzând-o fericită, colegii ei au urmărit-o, i-au luat pisica şi au legat-o cu o sfoară de maşina unui profesor, chemând-o şi pe Hikiko să vadă acest lucru. Fetiţa a ajuns fix în momentul în care profesorul a pornit maşina, ceea ce ar fi însemnat că pisicuţa ar fi fost târâtă după ea. Hikiko s-ar fi aruncat după pisicuţă, prinzându-se de sfoară şi protejând animalul cu propriul său corp. Profesorul nu a observat faptul că fetiţa era târâtă în spatele maşinii, iar atunci când s-a oprit, a văzut că aceasta era complet desfigurată şi moartă, însă puiul de pisică trăia. Două zile mai târziu, colegii răutăcioşi ai lui Hikiko au fost găsiţi morţi.

Astfel,legenda lui Hikiko are un rol moralizator, avertizând copiii să se poarte frumos cu ceilalţi, fiindcă în cazul în care nu o fac, spiritul fetiţei se va răzbuna. Hikiko apare cel mai adesea îmbrăcată în alb, iar părul său este lung şi negru,această imagine fiind preluată ca inspiraţie pentru filmul The Ring.

3. Hanako-san, eleva care bântuie toaletele şcolilor primare

Legenda aceasta poate duce cu gândul la personajul Plângăcioasa Myrtle din Harry Potter. Este vorba tot despre o fetiţă, care fie s-a sinucis, fie a fost ucisă de un străin, de colegi sau de un atac aerian din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial (în funcţie de varianta legendei). În orice caz, ea şi-a găsit sfârşitul la toaletă, şi tocmai de aceea o găsim şi după moarte în acest loc. Fetiţa poartă cel mai adesea o rochiţă sau o fustă roşie, şi este tunsă bob. În şcolile primare din Japonia legenda este una foarte populară, iar elevii chiar încearcă să o convoce pe Hanako-san. Pentru a face acest lucru, este necesar ca cineva să meargă neînsoţit până în baia fetelor, să bată de trei ori în uşa celei de-a treia băi şi să întrebe: „Hanako-san, eşti acolo?”. Dacă Hanako-san e acolo, va apărea fie o mână însângerată şi fantomatică, fie apare fetiţa cu totul şi îşi va împinge victima în toaletă, care este o poartă către Iad.

4. Teke-teke, femeia cu jumătate de corp

Una dintre cele mai înfiorătoare legende este cea a femeii Teke-Teke, care şi-a pierdut partea inferioară de corp într-un accident care a avut loc pe linia de tren.Deoarece nu se mai poate folosi de picioare pentru a merge, femeia se sprijină în mâini, iar mişcarea produce un sunet pe care japonezii îl percep drept „teke-teke”, de unde i-a fost dat şi numele legendei. Femeia ar fi fost împinsă pe linia de tren conform unor versiuni, sau a încercat să se sinucidă conform altora, dar totodată se spune şi că angajaţii din staţia de tren ar fi refuzat să o ajute, fie lăsând-o să sângereze până la moarte, fie sufocând-o cu o pungă de plastic pentru a îi grăbi moartea. În orice caz, acum s-ar fi întors să se răzbune, fugind după oameni pentru a le tăia picioarele cu o seceră şi a le folosi în locul membrelor pierdute. Conform unei variante a legendei, numele real al femeii este Kashima Reiko, însă nu trebuie pronunţat, chiar dacă aceasta îşi întreabă victima, fiindcă acest lucru duce la moarte.

5. Camera roşie, o legendă urbană bazată pe o întâmplare reală

De data aceasta, spaţiul virtual este cel în care au loc evenimentele din această legendă urbană. Mai exact, se spune că pe calculatorul viitoarei victime,aleasă aleatoriu,va apărea un pop-up cu imaginea unei uşi,iar pe fundal o voce întreabă „Îţi place camera roşie?” Chiar dacă victima încearcă să închidă pop-up-ul, tot nu va scăpa, deoarece acesta reapare până când vocea reuşeşte să pună întrebarea până la capăt. Astfel, victimele vor fi găsite mai târziu fără viaţă, într-o cameră înroşită de propriul lor sânge.

Legenda îşi are originile într-una dintre cele mai şocante crime juvenile din Japonia, care a avut loc în oraşul Sasebo, prefectura Nagasaki.O elevă de 11 ani, al cărei nume nu a fost dezvăluit publicului (poliţia a denumit-o „fata A”) şi-a ucis colega în vârstă de 12 ani, deoarece aceasta ar fi jignit-o pe Internet. Conform anchetatorilor, pe calculatorul ucigaşei s-a descoperit salvat ca favorit un filmuleţ animat în care un băiat este blestemat şi moare după ce vede acest pop-up.

Surse:

1.http://www.nippon.com/en/japan-topics/g00789/japanese-urban-legends-from-the-slit-mouthed-woman-to-kisaragi-station.html

2.http://jw-webmagazine.com/4-scariest-japanese-urban-legends/

3.http://theculturetrip.com/asia/japan/articles/best-japanese-urban-legends-and-myths/

 

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase