Home » Cultură » Appetite for destruction

Appetite for destruction

Publicat: 14.05.2008
Cand esti foarte stresat, nimic nu se compara cu a da cu barosul intr-un computer sau cu a-ti calca in picioare telefonul mobil. „Terapia prin distrugere“ nu este o joaca violenta, ci un mod de a incuraja oamenii sa-si verse nervii pe obiecte, nu pe alti oameni. Catharsis?!?

In fapt, aproape nimic nou. Prin anii ’70, europenii si americanii se amuzau vazand un filmulet in care, intr-o fabrica japoneza, muncitorii erau incurajati sa scuipe, sa ia la palme sau sa dea suturi in fund unui manechin care-l imita foarte bine pe patron. Insusi proprietarul fabricii avusese ideea instalarii manechinului, gandindu-se ca era mai bine ca angajatii lui sa se defuleze in acest mod, decat sa le vina, cumva, ideea sa-l plesneasca pe el! De aceasta data, nu mai este vorba de o banala satisfactie de substituire, ci de un debuseu psihologic prin care sa se exorcizeze pornirile animalice din fiecare om.

Accesele de furie nu se mai vindeca, acum, cu pastile sau cu stagii la sanatorii in creierii muntilor, e suficient sa ai la indemana corpuri contondente si obiecte electrocasnice inutile. Daca, totusi, ti-e mila de zestrea nevestei sau de cadourile primite de la colegi, exista si posibilitatea de a participa la sesiuni terapeutice in cadru organizat. De pilda, in Spania, se organizeaza sedinte in grup de destructoterapie, contra unei taxe de 200-300 de euro pentru un grup de 8-10 persoane. Motto-ul posibil al unei asemenea intreprinderi este „Cine mai are nevoie de droguri daca are la dispozitie un ciocan?“, iar mesajul promotional suna extrem de promitator: „Noi chiar vindecam violenta!“

Destructoterapia a fost fondata in anul 2003, de catre spaniolii Jorge Arribas, Francisco Perez si Hani Charwani. Ei au, acum, in jur de 50 de clienti (grupuri) in fiecare luna, 40% dintre manuitorii de ciocane fiind femei. „Este un mod sigur si atent controlat prin care te poti elibera de stres sau de ura fara a lovi sau a urla la cineva, evitand sa pui in pericol integritatea fizica sau emotionala a celor din jur“, afirma Charwani, un veritabil guru al ineditei metode psihoterapeutice. Dupa fiecare sedinta de facut zob diferite obiecte (manual sau indirect, de pilda cu ajutorul unor catapulte), compania iti pune la dispozitie un psiholog calificat, apt sa preia si sa curariseasca pana si ultimele rabufniri demonice ale unui eu torturat.

Interesant este ca, desi compania furnizeaza obiectele destinate dezmembrarii violente, pacientii pot alege, in limita stocului disponibil, si altele, aflate pe o lista de optionale. Initial, se putea veni si cu propriile obiecte de acasa… si se pare ca asa se obtineau cele mai bune rezultate, fiindca, adesea, cand se lucreaza „cu materialul clientului“, optiunile nu sunt deloc intamplatoare. Intre timp, aceasta practica a fost interzisa din ratiuni suplimentare de protejare a clientilor, obiectele fiind achizitionate in exclusivitate de la cimitirele de masini sau de la depozitele de electrocasnice scoase din uz. Pacat, fiindca a te desparti vehement de proteza dentara a soacrei are, probabil, conotatii pozitive pentru orice om normal. Totusi, in topul preferintelor, statistica a consemnat, pe primele trei locuri, automobilele, computerele si telefoanele mobile, lista fiind identica in cazul pacientilor de ambe sexe.

Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand la destructoterapie se vine ca la teambuilding, impreuna cu colegii de birou sau de departament. Explicatia sta in faptul ca a distruge obiecte ale (sau in prezenta) celor cu care imparti spatiul vital opt ore pe zi reprezinta cam singurul substitut acceptabil pentru redirectionarea acceselor de furie care te incearca in mod firesc in relatia cu acestia. Pentru obtinerea de senzatii tari, folosirea echipamentelor de protectie (ochelari etc.) nu este obligatorie, insa clientii trebuie sa semneze o adeverinta conform careia isi asuma eventualele riscuri de autoaccidentare. Clientii au si dreptul de a alege muzica favorita sau de a aduce cu ei CD-urile preferate. Sedintele dureaza, de regula, o ora, iar o echipa specializata calatoreste prin toata Spania, o serie de programe speciale – atat outdoor, cat si indoor – functionand inclusiv la sediul firmelor doritoare sa le ofere angajatilor acest tip de bonus. Programele se pot desfasura, evident, si la sediul central al companiei, in Soria, oras din provincia Castilia-Leon. Destructoterapia face parte dintr-un holding al terapiilor neconventionale – StopStress (detinatorul premiului pentru cea mai inovatoare companie a anului 2004 in Spania) –, avand aceiasi trei fondatori.

Fiindca metodele s-au dovedit foarte populare, mai nou ele se pot prelua ca francize (nu doar in Spania, ci oriunde in Europa, desi prima filiala internationala a fost cea din Dubai), organizandu-se si inedite activitati turistice pe aceasta baza, cum ar fi circuitele mai complexe de la Murcia, Bilbao, Valencia, Barcelona si Madrid, in care destructoterapia se combina cu happeninguri mai pasnice, cum ar fi excursiile, practicarea unor sporturi sau seminarii de coaching motivational. De altfel, evenimentele corporatiste sunt, de departe, cele mai solicitate. Pentru marile firme
a devenit deja o moda sa apeleze la programele oferite de StopStress, intre ele vedeta ramanand, desigur, tocmai destructoterapia. Dai un ban, dar macar stii ca ai scapat de principalul furnizor de strescomputerul.

Foto: The Cover Story

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase