Home » Cultură » Top 10- Asasini celebri

Top 10- Asasini celebri

Publicat: 09.07.2008
Politica si diplomatia sunt nimic altceva decat simple fatete in spatele carora nu se ascunde decat eterna lupta pentru putere a omului. Cand interesele unei grupari politice s-au lovit de ambitiile personale ale unui oponent politic, crima a ramas ultimul argument. In astfel de situatii, dictonul “Homo homini lupus” este la fel de actual si in prezent, ca acum 10 000 de ani…

5.Nathuram Godse

Godse a fost autorul asasinatului care a socat o lume intreaga, atunci cand la data de 30 ianuarie 1948, Godse l-a impuscat pe parintele natiunii indiene din acea perioada, Mohandas Karamchand Gandhi. Mahatma este un tilu onorific care semnifica “Mare suflet” . Nathuram Godse era membru al Hindu Mahasabha o miscare nationalista a hindusilor, opusa Ligii Musulmane si secularului Congres National Indian. Motivul asasinatului este atribuit , in general, atitudinii moderate a acestuia fata de scindarea fostei colonii britanice in ceea ce mai tarziu se vor numi India, Pakistan si Bangladesh. Godse era convins, de asemenea, ca Gandhi sacrifica interesele hindusilor majoritari in favoarea minoritatilor si, in principal, a musulmanilor. Godse l-a asasinat pe Gandhi in fata resedintei sale, Birla House din New Delhi. Acesta s-a apropiat de Gandhi si a tras asupra sa, de la mica distanta, trei focuri dintr-un pistol semi-automat Berreta. Gandhi a zambit, a salutat spre directia unde era ucigasul, si a intrat astfel in Eternitate.

4.Felix Yusupov

Probabil cel mai bizar si interesant asasinat din istorie, moartea lui Rasputin suscita si astazi vii controverse si nesfarsite intrebari. Pe data de 16 decembrie 1916, un grup de nobili rusi, condus de Printul Felix Yusupov si Marele Duce Dimitri Pavlovici, l-a asasinat pe misticul rus, Grigori Rasputin. Conform datelor asasinatului, Rasputin a fost otravit, impuscat, batut cu ciomagul, injunghiat si intr-un final, aruncat in apele unui rau inghetat unde, intr-un final, a sucombat. Conspiratia a fost decisa de influenta crescanda a lui Rasputin asupra membrilor Casei Imperiale Rusesti, in particular asupra tarinei Alexandra, sotia tarului Nicolae al II-lea. Rasputin a fost pentru inceput otravit cu o cantitate de cianura de potasiu suficienta sa ucida sapte oameni. Aparent neafectat de otrava, Rasputin a fost impuscat in spate cu un revolver de catre Yusupov care apoi a parasit camera pentru a se consulta cu ceilalti. Cand a revenit, Rasputin l-a prins de gat si i-a sopotit la ureche: Esti un baiatel rautacios, printule !”, dupa care l-a aruncat si a fugit din camera. La tipetele printului, companionii sai au navalit si l-au impuscat de trei ori pe Rasputin, dupa care l-au batut cu ciomege si l-au injunghiat, legat de maini si, intr-un final, l-au aruncat in raul Neva. Dupa trei zile cadavrul sau a fost gasit. La autopsie s-a stabilit ca Rasputin a murit de hipotermie, iar mainile sale erau libere, inclestate de un sloi de gheata…

3.Lee Harvey Oswald

Cel mai dezbatut si controversat asasinat al tuturor timpurilor pare a fi acela in care Lee Harvey Oswald l-a impuscat pe presedintele american John Fitzgerald Kennedy, pe data de 22 noiembrie 1963. Marxist notoriu, Oswald era un fost infanterist marin care a emigrat in Uniunea Sovietica in anul 1959. Dezamagit de viata din asa-zisul paradis comunist, el se intoarce in Statele Unite in vara lui 1962. Oswald l-a ucis pe presedintele american de la fereastra etajului sase al cladirii Texas Schoolbook Depository din Dallas, in timp ce JFK se afla in masina care traversa Dealey Plaza. Oswald a folosit o pusca marca Mannlicher-Caracano . Exista in prezent aproximativ zece teorii referitoare la cauzele asasinarii presedintelui Kennedy, cele mai credibile fiind acelea care amintesc de implicarea Mafiei Italiene, a politicienilor americani, cubanezi, CIA, KGB, mai multor tragatori, sau a Guvernului din Umbra.

2.Andrei Lugovoi

Lugovoi este agentul servicilor secrete ruse despre care presa si oficialitatile britanice afirma ca ar fi chiar persoana care l-ar fi otravit cu poloniu-210 pe dizidentul rus Alexander Valterovick Litvinenko pe data de 1 noiembrie 2006. Cazul este remarcabil datorita faptului ca este vorba de primul “Asasinat Nuclear” din Istorie. Litvinenco a fost expus radiatiilor mortale ale poloniului-210 in timp ce servea masa cu presupusul sau asasin, Andrei Lugovoi si Dimitrio Kovtun. Litvinenko era un critic dur al guvernului rus si al presedintelui Vladimir Putin. Pe langa acestea, Litvinenko incepuse pe cont propriu o ancheta referitoare la mortea Annei Politkovskaya, o reputata jurnalista rusa, cunoscuta pentru opozitia fata de Razboiul din Cecenia si fata de politica presedintelui Putin. Politkovskaya a fost, de asemenea, asasinata la inceputul anului 2006.

1.Marcus Iulius Brutus

Cel mai rasunator asasinat politic din istorie este, de fapt, si primul asasinat efectuat strict pe considerente politice. Marcus Iulius Brutus, impreuna cu aproximativ 60 de senatori romani, l-a injunghiat pe Gaius Iulius Cezar in zorii zilei de 15 martie, anul 44 i.e.n. Cezar devenise Dictator militar al Romei incepand cu anul 50 i.e.n., dar relatiile sale cu Senatul Romei ajunsesera extrem de incordate. Brutus era nepotul si prietenul lui Cezar si, mai mult, confidentul acestuia pe probleme de stat. Impreuna cu alti senatori. Brutus a conspirat la asasinarea liderului roman datorita cresterii puterii si influentei lui Cezar, fapt care ar fi dus ,cu siguranta, la transformarea Senatului Roman intr-un for derizoriu si inutil. Armele cu care a fost asasinat marele strateg militar al Antichitatii au fost niste simple pumnale de lupta, foarte populare in randul romanilor.

10. John Wilkes Booth

Personajul cu pricina nu este nimeni altul decat cel ce l-a asasinat pe presedintele american Abraham Lincoln pe data de 14 Aprilie 1865 in incinta teatrului Ford din Washington. Booth era un actor in cadrul acestui teatru si, pe langa acest amanunt minor, era si un simpatizant al Confederatilor care au conspirat, de asemenea, pentru uciderea vicepresedintelui Andrew Johnson si Secretarului de Stat William Seward. Conspiratorii au sperat astfel ca moartea lui Lincoln si a succesorilor sai va destrama guvernul unionist si va permite guvernului confederat sa continue razboiul. Booth a tras un singur glont de la distanta mica in capul presedintelui Lincoln, ucigandu-l pe loc. Arma folosita era un revolver Deringer de calibrul 44.

9. Balthasar Gerard

Gerard l-a ucis la data de 10 Iulie 1584 pe Printul William I de Orange, Conte de Nassau, cunoscut si sub denumirea de William cel Linistit. Acesta era o figura proeminenta, angajata in lupta de independenta a olandezilor de sub stapanirea coroanei spaniole. Printul William de Orange a fost direct implicat in luptele care au precedat Razboiul de 80 de ani. Gerard era un catolic fanatic si un suporter fervent al Printului Filip al II-lea. Acesta, ferm convins ca printul William a tradat deopotriva religia catolica si pe regele Spaniei, l-a impuscat in piept pe print, de la distanta mica, in interiorul casei acestuia din orasul Delft. Majoritatea istoricilor sunt convinsi ca William de Orange a fost primul sef de stat din istorie asasinat cu un pistol.

8.Gavrilo Princip

Denumita drept ”Impuscatura care s-a auzit in toata lumea”, focul de arma care a dus la moartea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei, a declansat prima conflagratie mondiala din istorie. Scopul politic al asasinatului a fost acela de a urgenta desprinderea provinciilor de sud ale Imperiului Austro-Ungar in scopul formarii unei noi entitati statale denumita Yugoslavia sau Marea Serbie. Sursele istorice nu sunt sigure de numarul conspiratorilor, acesta variind intre 6 si 22 indivizi. Asasinii s-au aliniat de-a lungul traseului arhiducelui Ferdinand, inarmati cu pistoale si grenade. In timp ce soferul lui Ferdinand parasea orasul, acesta a intors masina spre Gavrilo Pricip, un nationalist sarb. Gavrilo a tras de doua ori in directia masinii, ucigandu-l pe arhiduce si pe sotia sa, Sophie. Arma lui Gavrilo era un revolver semi-automat marca Fabrique Nationale de 7,5 x 17 mm.

7.Jan Kubis si Josef Gabcik

Reinhard Tristan Eugen Heydrich a fost comandantul Reichssicherheitshauptamt (RSHA), temuta politie secreta germana din perioada celui de al treilea Reich. Mult mai cunoscuta Gestapo nu era decat o divizie din cadrul RSHA. Pe data de 24 septembrie 1941, Heidrich a fost numit guvernator militar al Protectoratului din Boemia si Moravia (Cehoslovacia). Cruzimea lui Heydrich fata de cetatenii cehi si evrei i-au adus acestuia poreclele de Macelarul din Praga, Bestia Blonda si Calaul German. Heydrich a avut un asemenea succes in curatarea regiunii de partizani, incat Hitler in persoana vroia sa-l numeasca guvernator al Parisului ocupat. Afland acest amanunt serviciul secret britanic a decis eliminarea acestuia cu orice pret. Jan Kubis si Josef Gabcik, doi ofiteri cehi, s-au oferit sa fie antrenati de britanici in acest scop. Au fost parasutati in apropiere de Praga si au inscenat o ambuscada asupra masinii lui Heydrich pe data de 27 mai 1942. Dupa ce arma lui Gabcic s-a blocat, Kubis a aruncat o grenada antitanc in masina lui Heydrich care a murit 11 zile mai tarziu de septicemia provocata de ranile produse de schije. Acest asasinat a fost singurul reusit de Aliati dintre toate asasinatele planuite de acestia in timpul celui de al doilea Razboi Mondial.

6. Charlotte Corday

Charlotte Corday este nimeni alta decat femeia care la data de 13 iulie 1793 l-a asasinat pe Jean-Paul Marat. Marat a fost un simbol cheie al Revolutiei Franceze si a fost considerat un martir. Dupa moartea sa acesta a ajuns sa aiba un statut aproape de sfintenie printre francezi. De fapt, portretele sale au ajuns sa inlocuiasca crucifixurile din multe biserici franceze. Marat suferea de o boala necunoscuta de piele (probabil o dermatita herpetiforma), singura usurare pentru durerile covarsitoare fiind scufundarea intr-o cada cu apa rece. Marat si-a petrecut ultimii trei ani din viata stand intr-o cada cu apa rece, din acelasi loc conducandu-si toate afacerile si scriindu-si memoriile. Dupa ce a obtinut o intrevedere cu Marat, Charlote Corday a intrat in camera in care acesta isi petrecea viata asezat in nelipsita-i cada cu apa rece. Inarmata cu un cutit de bucatarie, Charlotte l-a injunghiat pe Marat in piept, sectionandu-i astfel plamanul stang , aorta si ventriculul stang.

Citeste continuarea in pagina a 2a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase