Prima pagină Cultura

Un univers... horror - Stephen King

Marc Ulieriu 08.06.2010 | ● Vizualizări: 1409
Un univers horror     stephen king, horror, suspans, mistere, paranormal, fenomene paranormale, dolores clairborne + zoom
Galerie foto (13)

Vreme de doua luni de zile, DESCOPERA.si Editura NEMIRA te-au invitat sa iei parte saptamanal la un inedit serial de articole: « Vinerea suspansului cu STEPHEN KING », pentru a afla care sunt temele reale ce l-au inspirat pe maestrul suprem al genului horror si a avea sansa de a castiga o colectie formata din cele mai bune romane marca Stephen King.

Viata unui King

Stephen Edwin King s-a nascut la Portland, Maine, in 1947, fiind al doilea fiu al lui Donald si Nellie Ruth Pillsbury King. La doi ani dupa nasterea micutului, tatal sau, care era ofiter de marina, a iesit "sa-si cumpere tigari" si nu s-a mai intors, lasand in urma o multime de datorii. Crescut numai de mama, micul Steve a avut o copilarie grea, marcata de repetate mutari dintr-un oras in altul, pana la stabilirea la Durham, in 1958.

« In Durham-ul copilariei mele, viata era putin sau chiar deloc fardata. Mergeam la scoala cu copii care purtau luni la rand aceeasi linie de mizerie in jurul gatului, copii cu pielea numai rani si iritatii, copii care, din pricina arsurilor netratate, aratau infiorator la fata, ca niste mere uscate, copii trimisi la cursuri cu pietre in sufertas si cu nimic altceva decat aer in termos. Nu era Arcadia; in cea mai mare parte, era Dogpatchul din benzile desenate cu Lil' Abner, lipsit insa de efectul comic. »

In anii '50, copilaria tanarului Steve a fost marcata de matineele pe care le vedea sambata, unde se proiectau, in special, filme de groaza si SF. Cinematograful ii va forma astfel gustul pentru horror, (episod evocat in Orasul bantuIT), iar procedeul scrierii cinematografice il va influenta considerabil.

« Departe de mine gandul la dulcegarii; departe de mine gandul la sentimentele inaltatoare; departe de mine gandul la Alba-ca-Zapada si ai sai sapte pitici blestemati. La treisprezece ani, voiam monstri care devorau orase intregi, cadavre radioactive care ieseau din ocean si inghiteau surferi si fete cu sutiene negre care aratau ca vai de ele. Filme de groaza, filme science-fiction, filme despre gasti de adolescenti pusi pe rele, filme despre ratati pe motociclete - astea erau lucrurile care-mi starneau interesul. »

Stephen a fost un adolescent timid, nesigur pe el, bantuit de teama ridicolului si haituit de rautatile colegilor de clasa. Pentru a scapa de suferinta cotidiana, si-a gasit consolarea in lectura - l-a citit pentru prima oara pe geniul horror clasic Howard Phillips "H. P." Lovecraft (1890 - 1937) in 1960, descoperindu-l intr-un cufar burdusit cu carti de groaza care apartinusera tatalui sau, scriitor amator. Povestirile lui Lovecraft au avut o influenta decisiva asupra lui King - tanarul a inceput imediat sa scrie povesti la o masina de scris careia ii lipsea tasta n, precum in Misery, si "a publicat", impreuna cu fratele sau, ziarul Dave's Rag (Fituica lui Dave).

Intre 1962 si 1966 a frecventat Liceul Lisbon Falls, a publicat I Was a Teenage Grave Robber in revista underground Comic Review si a lucrat la primul sau roman apocaliptic, The Aftermath, care insa va ramane neterminat. In primul an de liceu a scris romanul Rage, publicat in 1977, apoi, un an mai tarziu, a redactat The Village Vomit (Voma satului), o parodie satirica a ziarului scolar.

« Trei dintre prietenii mei radeau atat de tare in spatele salii de cursuri, ca doamna Raypach (Rat Pack - Legatura de sobolani, in romana - cum ii spuneam noi) s-a apropiat de ei ca sa afle ce era asa comic. A confiscat The Village Vomit, pe care, fie dintr-o mandrie exagerata, fie dintr-o naivitate aproape incredibila, imi trecusem numele ca Redactor-Sef & Glumet Suprem si, la terminarea orelor, pentru a doua oara in cariera mea de elev am fost chemat in biroul directorului din cauza unui lucru pe care-l scrisesem. »


In ultimul an de liceu, King a lucrat la sectia de vopsitorie de la Worumbo.

« Munca era grea si plictisitoare, fabrica insasi fiind o darapanatura infecta pe malul apelor poluate ale raului Androscoggin si care aducea cu un atelier muncitoresc dintr-un roman de Charles Dickens - dar aveam nevoie de bani. Mama primea un salariu de mizerie ca menajera la un stabiliment pentru bolnavii mintal din New Gloucester. »In urma acestei experiente, a scris povestea Graveyard Shift (Schimbul de noapte) pe care a vandut-o revistei Cavalier pentru doua sute de dolari.

« Mai vandusem si alte povestiri inainte de asta, insa imi adusesera un total de doar saizeci si cinci de dolari. De data aceasta incasam de trei ori pe-atat - si dintr-o singura lovitura. Mi s-a taiat rasuflarea, credeti-ma. Eram bogat. »

Intre 1966 si 1970 a urmat cursurile Universitatii Maine din Orono, specialitatea engleza, a participat la demonstratiile impotriva razboiului din Vietnam, a lucrat la biblioteca facultatii, a publicat primele sale povestiri si a tinut in Maine Campus, revista facultatii, rubrica permanenta de pamflet "King's Garbage Truck".

Ca reactie impotriva cluburilor elitiste ale facultatii, si-a creat propria confrerie, pe care a numit-o Nitty Gritty Up Tight Society for a Campus with More Cools. Tot in aceasta perioada trena prin baruri cu colegii sai radicalisti, se droga si asculta muzica folk. Toata aceasta perioada o vom regasi in partea a doua a colectiei de povestiri Hearts in Atlantis , publicata in 1999.

In iunie 1970 a obtinut licenta in literatura, un certificat de profesor de liceu si o diploma pentru elocutiune si arta dramatica.

In 1971 s-a casatorit cu Tabitha Jane Spruce, viitoarea scriitoare si poeta T. King, cu care are trei copii: Naomi Rachel (n. 1972), Joseph Hillstrom (n. 1974) si Owen Phillip (n.1979).« Ne-am intalnit pe cand lucram intr-o biblioteca si eu m-am indragostit de ea in timpul unui seminar de poezie in toamna lui 1969, cand eu eram in ultimul an si Tabby in primul. M-am indragostit de ea in parte pentru ca intelegeam ce facea cu munca ei. M-am indragostit pentru ca ea intelegea ce facea. M-am indragostit de ea si pentru ca purta o rochie neagra sexy si ciorapi de matase, de genul acelora care se prind cu jartiere. »

O vreme au trait intr-o rulota si Stephen a lucrat intr-o spalatorie industriala, apoi a gasit un post de profesor de engleza la Hampden Academy, Maine. O viata grea, plina de lipsuri, care-l va duce la alcoolism (episod evocat in capodopera Shinning). A inceput sa scrie Carrie, dar, fiindca romanul nu avansa deloc, l-a aruncat la gunoi. Tabitha insa, care nu se indoia de talentul lui, l-a recuperat si l-a convins sa-l duca la bun sfarsit. In 1973 declicul s-a produs: Doubleday a acceptat Carrie, iar New American Library a cumparat drepturile de publicare a editiei de buzunar cu suma record de 400.000 de dolari. La scurt timp dupa aparitia romanului, mama sa a murit de cancer. In 1975 familia King si-a cumparat prima casa la Bridgton, Maine, iar Stephen King a publicat Salem's Lot la Doubleday.

De acum inainte, King isi va consacra viata exclusiv creatiei literare si productiei cinematografice. Romanele sale se vor derula dupa o schema bine pusa la punct: in banalul vietii cotidiene irump anormalitatea, frica si oroarea, in cadrul luptei intre fortele Tenebrelor si cele ale Luminii. Eroul lui King este tipul omului pozitiv, deschis catre ceilalti, care invinge dificultatile cu ajutorul credintei si curajului si care are simtul valorii umane. De multe ori, copiii sunt personajele favorite in romanele scriitorului american: ei depasesc obstacolele gratie bunatatii si imaginatiei lor bogate.

In 1977 King si-a vandut casa si a emigrat in Anglia de unde s-a intors dupa numai trei luni. In 1978 a tinut cursuri de literatura si creatie literara la Universitatea din Maine. In 1980 s-a mutat la Bangor, in Maine, intr-o superba casa in stil victorian si a donat bibliotecii Universitatii din Maine manuscrisele primelor sale romane, unele dintre acestea nefiind niciodata editate.Doi ani mai târziu, a început colaborarea cu Peter Straub pentru romanul Talismanul. În tot acest timp a continuat să publice, a bătut toate recordurile de vânzare şi a primit numeroase premii. Tot în 1982 a adoptat pseudonimul Richard Bachman pentru a publica mai ales romanele din tinereţe. În ciuda biografiei fictive a lui Bachman, împinsă până la publicarea unei fotografii la fel de fictive pe supracoperta volumului Thinner, personalitaea uşor de recunoscut a lui King deconspiră farsa.

Demascat, Richard Bachman moare paşnic de "cancer la pseudonim", iar Stephen King suspendă munca la Misery, roman pe care totusi îl va finaliza şi îl va publica în 1987. Cu toate acestea, King a mai folosit o dată acest pseudonim, publicând în 1996 The Regulators; din nota editorului aflăm că soţia defunctului Bachman, decedat în 1985, a găsit în podul casei un manuscris vechi pe care a hotărât să-l publice postum. Când cititorii au aflat că Bachman nu era altcineva decât un dublu literar al lui King, vânzările romanelor lui Bachman au explodat.

În toată această perioadă, King s-a opus unui proiect de lege împotriva pornografiei, a apărut pe coperta revistei Times cu ocazia apariţiei romanului Oraşul bântuIT şi şi-a expus opiniile democrate şi ecologiste. A participat la finanţarea construirii unui Centru al artelor şi al muzicii din Massachussets, care poartă numele mamei sale, şi a unei aripi suplimentare a bibliotecii municipale din Bangor. Lista donaţiilor şi a burselor pentru studenţi oeferite de King este impresionantă.Bogat şi celebru, a început să fie hărţuit de fani, nemaiputând ieşi în public fără gardă de corp. Toată această perioadă se va regăsi în romanul Misery, în care Annie Wilkes, o admiratoare detracată, constrânge un scriitor să scrie romanul pe care şi-l doreşte.

Ca membru al formaţiei The Rock Bottom Remainders, a dat numeroase concerte, mai ales la convenţia Celor mai buni vânzători de cărţi din Anaheim, California, iar în 1994, la 47 de ani, a străbătut cu motorul Statele Unite ale Americii (7000 km), susţinând prin acest proiect librăriile independente.

În iunie 1999, Stephen King a fost lovit de o furgonetă, în timp ce se plimba şi citea pe marginea unui drum în pantă din Maine. Rănit grav, a stat în spital trei săptămâni, timp în care a suferit numeroase intervenţii chirurgicale şi a urmat terapie fizică. Ulterior a cumpărat acest vehicul pentru a-l trimite la un cimitir de maşini. În decembrie 1999 a reînceput să scrie, iar în octombrie 2000 a apărut volumul On Writting (Despre scris). In ultimul timp, apariţiile sale în public sunt din ce in ce mai rare; lucru poate explicabil, daca ne gandim ca in ultimii 5 ani, King a publicat nu mai putin de 15 romane, 9 dintre acestea fiind noi-noute!

Stephen King intr-un show tv din 2006

Vinerea suspansului cu Stephen King

De pe 11 iunie pana pe 6 august, DESCOPERA.ro te-a provocat sa intreprinzi o incursiune in tenebrosul univers al lui Stephen King si sa descoperi franturile de realitate, temerile colective, psihozele si fenomenele bizare din viata de zi cu zi care au inspirat opera celebrului scriitor american. Astazi periplul horror printre fantasmele lui King i-a sfarsit, nu inainte de a te invita - prin intrebarea din ultima etapa de concurs - sa ne marturisesti de ce iti place literatura horror si fantasy. In cazul in care ai ratat un episod, ai aici sansa de a le (re)citi pe toate.

*

De la Ingerul Mortii, la pradatoarea sexuala

Multa vreme s-a crezut ca femeia este incapabila sa ucida. Se sustinea existenta unui soi de diferenta biologica intre cele doua sexe: corpul feminin, predispus sa dea viata, nu putea fi capabil s-o ia. Infanticidul, in mod deosebit, era de neconceput: femeile: care totusi il comiteau nu puteau fi altfel decat nebune si "nefemei", intrucat doar pierderea feminitatii si a instinctului matern ar fi putut oarecum justifica o astfel de fapta. Afla mai multe despre femeile psihopate!

*

Incredibilul caz de perceptie extrasenzoriala - Doris Bither

Fara indoiala, macar o data in viata, tu sau cineva cunoscut tie a avut experienta, aparent paranormala, de a «vedea » viitorul sau a perceput evenimente aflate la distanta. Multi dintre noi am avut vise care s-au implinit, am intuit accidente care s-au petrecut cu cei apropiati sau am prezis corect diverse intamplari banale din viata cotidiana. Experientele de acest fel sunt ciudate si sperie, dar se intampla relativ regulat. Un celebru si cutremurator exemplu este faimosul caz al lui Doris Bither. Afla mai multe despre perceptia extrasenzoriala!

*

Motivul Invierii in afara crestinismului

Daca invierea lui Hristos este socotita de majoritatea Bisericilor crestine drept cel mai mare miracol biblic - in urma ei, Iisus fiind recunoscut de toti credinciosii ca Mantuitor al oamenilor si Fiu al lui Dumnezeu; invierea din morti, in general, nu este neaparat specific crestina, credinte si traditii religioase dintre cele mai diverse, unele mai vechi cu mii de ani decat crestinismul, altele care s-au format intr-un bazin ideatic fara nicio legatura cu acesta, abordand tema resurectiei si dandu-i semnificatii proprii. In acest articol, va invitam sa descoperiti cinci motive ale invierii in afara crestinismului si sa dezbateti, in comentariile de la sfarsit, existenta miracolelor. Afla mai multe despre invierea in afara crestinismului!

*

Diavolul s-a nascut in laborator: Apocalipsa virala

Cu toate ca, la nivel instinctual, ne este frica de ideea de sfarsit al lumii, rational, privim ideea de Apocalipsa drept un concept relativ iluzoriu, care apartine unei alte realitati: un eveniment pe care specia noastra nu-l va infrunta vreodata. Cu toate acestea, in realitate, nu numai ca exista sanse consistente ca, in viitor, sfarsitul lumii sa vina aievea, intr-o forma sau alta, dar, nu de putine ori, evenimente catastrofale, aflate la un pas de o asemenea magnitudine, au avut loc in trecut. Din secolul XX, cea mai eficienta apocalipsa in imaginarul colectiv este cea virala. Diavolul a luat forma unui devastator virus ucigas, deformat intr-o pandemie, si a reusit, de cateva ori, sa ne ameninte specia cu extinctia, cauzand sute de milioane de decese. Afla mai multe despre apocalipsa!

*

Posedarea diavoleasca: cand Satana preia fraiele

Cum este atunci cand, fara niciun avertisment, cineva iti patrunde in casa, iti aseaza lucrurile cum vrea, face dezordine, distruge si murdareste totul in calea sa, iti trateaza familia, copii, parintii, sotul sau sotia, dupa cum are chef, fara ca tu sa il poti opri in vreun fel, ramanand mut si lipsit de putere in fata macabrului musafir, ticalos si nepoftit? Oribila senzatie de neputinta, furie, durere si deznadejde este de nesuportat, nu-i asa? Ei bine, ce parere ai atunci de situatia in care cineva iti ia in stapanire mintea si trupul, batjocorindu-ti fiinta, fortand-o sa faca rau fara voia ei, sa injure, sa blesteme si sa huleasca peste inchipuire? Nu crezi ca asa ceva este posibil? Gresit! Este vorba de posedarea demonica, iar Necuratul nu iarta pe nimeni. Afla mai multe despre diavol!

*

Strigoii: întunecata poveste a morţilor-vii

Ce poate fi mai intrigant, inspaimantator si provocator decat o incursiune prin negura straveche a credintelor arhaice româneşti, printre siluetele stravezii si reci ale strigoilor si moroilor, probabil cele mai temute entitati din mitologia noastra? In acest articol, va invitam sa facem impreuna o intoarcere spre zonele crepusculare ale universului magico-religios din satul traditional romanesc. Dincolo de superstitii si irationalul fioros care invaluie controversatul subiect al strigoilor, trebuie sa va pregatiti de surprize de proportii. Cazuistica mortilor vii lasa larg deschise portile mitice prin care cutumele si riturile stramosilor prind viata intr-un mod cu totul si cu totul neasteptat. Bine ati venit in lumea duhurilor rele! Afla mai multe despre strigoi!

*

Cine sunt cei care au provocat cele mai mari genociduri din secolul XX?

Am putea, poate pe buna dreptate, sa-i numim monstri umani sau genii ale raului: ii lasam, insa, sa fie analizati de istorici si judecati de divinitate. Atentie! Nu ei sunt - de jure - cei mai mari criminali, insa prin intermediul ordinelor si a politicilor lor au devenit cei mai sangerosi lideri pe care i-a cunoscut omenirea in secolul XX si, cu aproximatie, in intreaga istorie stiuta. Priviti-i in fata pe cei pentru care viata celorlalti semeni nu a avut absolut nicio insemnatate, cei care, in cosmarul lor nebunesc si sinistru de grandomanie si putere au calcat, la propriu, pe milioane de cadavre, incercand sa schimbe lumea intr-un mod brutal, mutiland-o. Afla mai multe despre genociduri!

*

Tragedie in Arctica: povestea din spatele "tabloului blestemat"

La 30 kilometri de capitala britanica, in comitatul Surrey, se afla un magnific ansamblu de cladiri ce adapostesc o sucursala a Universitatii din Londra: Royal Holloway University of London. Povestea acesui lacas de invatamant, inaugurat in 1886, e in sine interesanta (a fost construit, incepand cu anul 1879, de un filantrop milionar, Sir Thomas Holloway, initial ca un colegiu destinat exclusiv femeilor; asta la sugestia sotiei sale) si la fel de interesante sunt tablourile care impodobesc galeria sa de arta, care galerie e utilizata si ca sala de examen, in timpul sesiunilor. Afla mai multe despre tabloul blestemat!

*

CONCURS

DE CE ITI PLACE LITERATURA FANTASY SI HORROR?
Raspunde la intrebarea etapei de concurs, prin comentarii la acest articol. Cele mai interesante si bine argumentate 3 raspunsuri date pana joi, 12 august, ora 16.00, vor fi premiate cu romanul "Dolores Clairborne" de Stephen King. Afla aici mai multe detalii despre concurs. Acesta este articolul de final al campaniei "Vinerea suspansului cu Stephen King", un proiect realizat de Descopera.ro in colaborare cu editura NEMIRA, prin intermediul caruia ai avut sansa sa castigi cele mai bune romane ale maestrului suprem al literaturii horror - Stephen King. Ramai pe DESCOPERA.ro pentru noi concursuri si surprize si pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri si articole de stiinta, tehnologie, natura si calatorii.