Home » Cultură » „A fost atata ura!”- Robert Kennedy

„A fost atata ura!”- Robert Kennedy

Publicat: 16.01.2007
Coloana prezidentiala lua virajul incadrandu-se pe Elm Street. Kennedy facu semn cu mana unui baietel care-l saluta. Deodata, se auzi un pocnet sec, derutant, apoi un al doilea si un al treilea.
Pe 22 noiembrie 1963, la ora locala 13.27, cel de-al treizeci si cincilea presedinte al Statelor Unite, John Fitzgerald Kennedy, a fost declarat oficial mort. Acestea sunt faptele, de aici incep interpretarile.

Aparent, asasinul, capturat in aceeasi zi, la o ora si jumatate dupa atentat, era Lee Harvey Oswald (1939-1963), care trasese de la etajul cinci al Depozitului de Carti din Dallas. Personajul se incadra perfect in tiparul asasinului singuratic, dornic sa atraga atentia in orice fel asupra sa. Fire inadaptabila si violent ca temperament, Oswald esuase in tot ceea ce isi propusese sa faca. La 13 ani isi palmuise mama, iar la 19 molestase un sergent intr-o cafenea din Yamato (Japonia), unde isi satisfacea stagiul militar. In octombrie 1959, si-a surprins cunoscutii luand decizia de a ramane in Uniunea Sovietica si casatorindu-se cu o rusoaica, Marina. KGB-ul, banuitor la inceput fata de Oswald, il caracteriza drept „un om cu probleme, de care nu ne putem folosi“.

A revenit in Statele Unite dupa un an si jumatate, impreuna cu sotia, incercand mai multe meserii si ducandu-si viata la limita saraciei. Si-a depus actele pentru a emigra in Cuba lui Castro, dar a fost vazut adesea si in compania unor cubanezi anticastristi.

Oswald si-a comandat prin posta celebra carabina Manlicher-Carcano cu care l-a asasinat pe presedinte si s-a fotografiat triumfator cu ea. Cu doua luni inainte de ziua crimei, s-a angajat la Depozitul de Carti din Dallas. In ceea ce-l priveste pe J.F. Kennedy, acesta a fost exact opusul asasinului sau.

Nascut in 1917 intr-o familie bogata din Boston, Kennedy se distinsese in timpul razboiului, fiind grav ranit in Insulele Solomon. Pe patul de spital, scrisese o carte incununata cu Premiul Pulitzer. Congresman de Massachusetts intre 1948 si 1953, reprezentase acelasi stat ca senator intre 1953 si 1960, inainte sa devina, in toamna anului 1960, cel mai tanar presedinte al Statelor Unite. Era casatorit din 1953 cu o frantuzoaica frumoasa, Jacqueline Bouvier, cu care avea trei copii.

Totul ii despartea pe cei doi barbati. Kennedy era frumos, bogat, puternic si admirat. Sfrijit si cu o fata de dihor, Oswald era dispretuit de toata lumea, inclusiv de sotie. Pentru o fire instabila precum cea a lui Lee Harvey, presedintele Kennedy putea fi lesne perceput ca sursa neimplinirilor sale. De aici pana la comiterea unei crime care avea sa-l faca celebru nu era decat un pas.
Si, totusi, cateva intrebari raman.

Cum a reusit Oswald sa traga trei focuri de arma cu atata precizie intr-un interval de sase secunde si cu vizibilitatea limitata de prezenta unui palc de copaci? Cum a izbutit sa paraseasca cladirea depozitului fara sa fie deranjat, impuscandu-l mortal, o ora mai tarziu, pe politistul Tippit, care incercase sa-l legitimeze? De ce i s-a inchis definitiv gura, a doua zi, de catre Jack Ruby, patronul unui bar din Dallas, notoriu pentru legaturile sale cu Mafia?

Kennedy era un om puternic, dar avea si dusmani puternici. Dreapta conservatoare americana, extrem de influenta in Texas, nu ii putea ierta presedintelui ceea ce i se parea a fi politica de cedare in fata Uniunii Sovietice. Esecul din Golful Porcilor, din aprilie 1961, cand fortele anticastriste debarcate pe plajele cubaneze fusesera lasate fara sprijin aerian din ordinul lui Kennedy, intra tot la pasivul sau. Dorinta vizibila de a degaja America din viesparul vietnamez ii adusese presedintelui alti inamici, printre care si puternicii capi ai industriei de armament. La randul ei, Mafia nu privea cu ochi buni campania impotriva crimei organizate declansata de catre Robert Kennedy, ministrul Justitiei. Cat de convenabila ar fi fost pentru ea disparitia lui Kennedy, stiuta fiind animozitatea dintre Lyndon Johnson, succesorul sau, si Robert Kennedy. In sfarsit, puternicul John Edgar Hoover, directorul FBI (1924-1972), nutrea o dusmanie greu disimulata fata de liberalismul fratilor Kennedy.

Paza presedintelui, formata din agenti ai Serviciului Secret, a fost total depasita de situatie si lipsita de reactie in momentul dramei. Dupa primul foc de arma, care nu l-a atins fatal pe Kennedy, agentii ar fi trebuit sa-l protejeze cu trupurile lor, ordonand in acelasi timp accelerarea vitezei masinii. Nu s-a intamplat asa, poate si din cauza exceselor bahice la care se dedasera agentii cu o seara mai devreme.

Kennedy fusese avertizat in mai multe randuri sa nu mearga la Dallas, oras in care afisele cu recompensa pentru asasinarea sa erau un lucru banal. Presedintele si-a sfidat insa destinul, lasand omenirii una dintre cele mai chinuitoare intrebari ale ultimei jumatati de secol: „Cine l-a asasinat pe John Kennedy?“

FACTS


Istoria lunii noiembrie

1330
Timp de 3 zile (9-12 noiembrie), se desfasoara batalia de la Posada, in care oastea lui Basarab I provoaca pierderi grele armatei maghiare a regelui Carol Robert de Anjou (1308-1342), aflata in retragere spre Transilvania. Insusi suveranul este la un pas de a-si pierde viata, intr-o lupta care consfinteste independenta Tarii Romanesti.

1499
Vicente Yáñez Pinzón, fostul capitan al navei Niña in prima expeditie a lui Cristofor Columb, porneste din portul Palos, cu patru corabii, spre America de Sud. Este primul navigator spaniol care a traversat ecuatorul; tot el a descoperit gurile Amazonului, fluviu pe care l-a botezat Santa Maria de la Mar Dulce.

1518
Pe 18 noiembrie, spaniolii isi incep expeditia de cucerire a Imperiului Aztec (actualul Mexic), condusi de conchistadorul Hernán Cortés (1485-1547). Cei 500 de soldati si 110 marinari plecati din Cuba vor ocupa capitala Tenochtitlán in mai 1520. Ulterior, Cortés va explora regiunile muntoase ale Guatemalei si Hondurasului.

1877
La 28 noiembrie este cucerita Plevna, un intins complex de fortificatii care bara accesul trupelor ruso-romane spre Constantinopol. Evenimentul marcheaza practic sfarsitul Razboiului de Independenta. Raman memorabile cuvintele marelui om politic C.A. Rosetti la auzul vestii: „Am luat Plevna externa, e adevarat, ramane insa sa luam acum si Plevna interna“.

1880
Incep, la 2 noiembrie, lucrarile de rectificare si adancire a cursului Dambovitei, dupa un proiect al arhitectului Grigore Cerchez, proiect executat de antreprenorul francez A. Boisquerin. Primul tronson de 4 kilometri, Grozavesti-Abator, a fost terminat in 1883, iar urmatorul, Grozavesti-Ciurel, a fost realizat intre 1898 si 1900.

1918
La 28 noiembrie, Congresul General al Bucovinei, din care fac parte 74 de romani, 13 ucraineni, 7 germani si 6 polonezi, voteaza in unanimitate: „Unirea neconditionata si pe vecie a Bucovinei in vechile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru, cu Regatul Romaniei“.

1929
Aviatorul si exploratorul american Richard Byrd (1888-1957) realizeaza, la 28 noiembrie, primul zbor deasupra Polului Sud. Insotit de pilotul Bernt Balken, mecanicul June si fotograful McKinley, Byrd isi dubleaza practic performanta, el fiind si primul om care a survolat Polul Nord (19 mai 1926).

1940
Legionarii, aflati la guvernare din 6 septembrie, hotarasc sa se razbune pe adversarii lor. In noaptea de 26 spre 27 noiembrie, sunt asasinati in inchisoarea Jilava 64 de fosti demnitari ai regimului lui Carol al II-lea. A doua zi sunt ridicati de la domiciliile lor si ucisi marele istoric Nicolae Iorga
si economistul Virgil Madgearu.

1956
Interventie brutala a Uniunii Sovietice in Ungaria. La 4 noiembrie, tancurile sovietice patrund in Budapesta, angajand lupte sangeroase cu fortele revolutionare conduse de colonelul Maleter. Doua sute de mii de maghiari iau calea exilului, iar primul-ministru Imre Nagy, impreuna cu trei dintre colaboratorii sai, este executat la 16 iunie 1958.

1987
Pe 15 noiembrie, muncitorii de la fabrica Steagul Rosu din Brasov s-au revoltat impotriva sistemului comunist si a dictaturii ceausiste. Protestul a inceput in momentul in care oamenii si-au vazut salariile injumatatite. De la revendicarea sociala „Vrem banii nostri!“, s-a trecut la protestul politic „Jos Ceausescu!“. Conducatorii revoltei au fost anchetati si inchisi.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU
Escrocherie de peste 1 milion de lire sterline cu bilete la concertele lui Taylor Swift
Escrocherie de peste 1 milion de lire sterline cu bilete la concertele lui Taylor Swift
Studiile arată ce cred femeile despre bărbații chei
Studiile arată ce cred femeile despre bărbații chei