Home » Cultură » Lourdes, Fatima, Medjugorie

Lourdes, Fatima, Medjugorie

Publicat: 16.07.2007
Aparitiile miraculoase ale Fecioarei Maria, numite si mariale, nu sunt o noutate in ultimele doua sute de ani. La Lourdes, la Fatima sau la Medjugorie, multi sunt convinsi ca s-au produs adevarate miracole, talmacite de prelati drept intentii ale Cerului de a chema lumea la crestinism. Fie cautandu-L in fenomene pe care nu si le putea explica, fie in temple, in biserici, in monumente sau in alte lucruri facute de mana lui, omul a incercat dintotdeauna sa intre in legatura cu Dumnezeu.

FATIMA
Doamna stralucitoare coboara pe Rozariu

Aparitia de la Fatima s-a produs la 13 mai 1917: fratii Jacinta (7 ani) si Francisco Marto (11 ani), impreuna cu verisoara lor, Lucia dos Santos (10 ani), se aflau cu oile la pascut in apropiere de Fatima, Portugalia, in locul cunoscut sub numele de Cova de Iria (Grota Sfintei Irina). O furtuna s-a iscat din senin; copiii, inspaimantandu-se, au inceput sa se roage rostind Rozariul – o invocatie catre Fecioara Maria. Dupa ce al doilea fulger a brazdat cerul, deasupra unui mic stejar a aparut o Doamna invaluita in lumina. Lucia a descris-o atunci drept o faptura foarte stralucitoare, cam de 1,10 m inaltime, ce parea sa aiba intre 12 si 15 ani; purta o rochie stramta, o jacheta si o manta, toate tesute cu fire aurii subtiri; nu isi misca fata si nu isi indoia picioarele atunci cand umbla.

Aparitia i-a indem­nat pe copii sa se roage si sa revina in acelasi loc la data de 13 a fiecarei luni. Numarul curiosilor a crescut, iar in ziua de 13 octombrie 1917, cand Doamna le-a fagaduit copiilor ca va face o minune menita a-i convinge pe toti sa vada si sa creada, la Cova de Iria s-au adunat 70.000 de oameni. Era o zi ploioasa si urata. Aparitia a fost prece­data, ca de obicei, de un fulger puternic, dar nici un alt om in afara de cei trei copii nu a vazut-o. Inexplicabil este ce s-a intamplat dupa aceea, si anume „minunea Soarelui“, cum au numit-o si descris-o ziarele din Portugalia. Iata marturisirea lui Jose Proenca de Almeida Garret, martor ocular la eveniment: „La un moment dat, ploaia inceteaza, norii sunt sfasiati si Soarele apare la zenit, asemanator unui disc de argint.

Dintr-o data, el incepe sa tremure, sa danseze. Se invarte in jurul sau cu o viteza ametitoare, ca o roata de foc, lansand in toate directiile jerbe de lumina. Timp de 4 minute, lumina sa devine, pe rand, galbena, verde, rosie, albastra, violeta. Se opreste brusc, apoi isi reia, stralucind, dansul. Se opreste iarasi, pentru a treia oara, devenind si mai luminos. Cei de fata raman muti de uimire. Pastrandu-si prodigioasa rotire, Soarele se desprinde de pe fir­ma­ment si, rosu ca sangele, se precipita catre Pamant, amenintand sa ne zdrobeasca sub greutatea uriasei sale mase incandescente. Au fost clipe care au produs o impresie teri­fianta. Apoi, Soarele si-a reluat locul pe cer.“ Totul a durat doar 10 minute.

Mesajul de la Fatima. Cele trei secrete
Cei trei copii au primit de la Doamna in alb mesaje pentru intreaga lume si li s-au dezvaluit trei secrete care urmau sa schimbe soarta omenirii. Nu peste mult timp, asa cum fusese anuntata Lucia, Francisco si Jacinta au murit. Pas­tra­toare a secretelor a ramas doar Lucia dos Santos, care a intrat in ordinul caluga­ri­te­lor carmelite din Coimbra. Din mar­tu­riile ei se retine faptul ca Doamna in alb i-a spus ca Iisus vrea sa oranduiasca in lume devotiunea catre Inima Neprihanita. Cele trei secrete au fost ulterior dez­va­luite, iar ultimul a starnit vii contro­ver­se. Primul ar fi prevestit declansarea celui de-al doilea Razboi Mondial, iar al doilea ar fi anuntat destramarea im­pe­riu­lui comunist sovietic. La 13 mai 2000, Vaticanul a facut cunoscut faptul ca al treilea secret facea referire la im­puscarea unui monah imbracat in alb, viziune interpretata drept tentativa de asa­si­na­re a Papei Ioan Paul al II-lea, in 1981.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase