Home » Cultură » Clar de noiembrie in Valea Regilor

Clar de noiembrie in Valea Regilor

Publicat: 17.07.2007
Anul 1922 a ramas in istorie prin cateva evenimente pe cat de semnificative, pe atat de pasnice infiintarea Radio BBC, acordarea Premiului Nobel pentru fizica lui Niels Bohr, pentru modelul sau atomic, aparitia poemului Taramul pustiu de T.S. Eliot, punerea in functiune a hidrocentralei Queenston-Chippawa de pe raul Niagara, cea mai mare din lume la acea vreme , dar nici unul dintre acestea n-a egalat in amploare, stralucire si popularitate descoperirea mormantului lui Tutankamon, in faimoasa Vale a Regilor din Egipt.

Fotografia alaturata a fost realizata la 26 noiembrie 1922 si surprinde momentul in care arheolo­gul britanic Howard Carter si echipa sa se pregatesc sa deschida poarta spre Lumea de Dincolo a unui faraon pe care istoria il pastrase ascuns vre­me de aproape 3.300 de ani. In viata, suve­ranul avusese putine de spus: a urcat pe tronul Egiptului in 1342 i.Hr., a domnit fara glorie noua ani si a murit in 1335 i.Hr., la varsta la care tinerii din ziua de astazi abia isi ser­bea­za majoratul; moartea lui insa l-a facut contemporan cu secolul XX si cu cele ce vor urma intr-o masu­ra mai mare decat i-au facut razboaiele pe Ale­xandru Macedon sau pe Iulius Cezar.

Cea mai veridica imagine a fabu­loa­se­l­or bogatii care l-au insotit pe Tutan­kamon in mormant rezulta dintr-o informatie de ordin pur statistic: a fost nevoie de 10 ani pentru catalogarea, transportul si conservarea lor. Dar povestea faraonului tinde sa fie egalata in notorietate de povestea celor care l-au adus la lumina. Lui Howard Carter i-au trebuit cinci ani lungi cat cinci decenii ca sa descopere complexul funerar. Bucuria descoperirii a ramas insa pentru putina vreme intacta: la nici un an de la eveniment, cinci membri ai echipei sale au murit, alimentand teoria potrivit careia tanarul faraon egiptean aruncase un cumplit blestem asupra celor care ar fi indraznit sa-i tulbure somnul.

Pe 5 aprilie 1923, celor cinci li s-a alaturat Lordul Carnavon, protectorul si spri­jini­torul financiar al aventurii lui Carter, care a decedat in urma unei infectii respiratorii acute. Aceste disparitii succesive au declansat un neobisnuit val de isterie: sute de en­glezi care detineau obiecte prove­ni­te din piramidele egiptene s-au grabit sa se descotoroseasca de ele punandu-le la dispozitia British Museum.

Trep­tat, asupra mortii subite a unora dintre descoperitorii mormantului lui Tutankamon s-au formulat si inter­pretari plauzibile stiintific: la mijloc ar fi fost o infectie pulmonara numita histoplasmoza, provocata de inhalarea unei ciuperci microscopice toxice (Histoplasma capsulatum), prezenta in pesterile unde traiesc lilieci. Fapt este ca blestemul lui Tutankamon nu s-a confirmat decat in parte: majoritatea membrilor echipei lui Carter au trait mult si bine, unii atingand varste vene­rabile. Pana la urma, insa, cu totii au trecut de partea regelui descoperit de ei, pasind peste pragul clipei celei repede trecatoare, catre eternitate.

Foto: Keystone

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase