Home » Cultură » Punti spre cer

Punti spre cer

Publicat: 02.08.2007
Iudei, crestini, musulmani, budisti, hindusi Se inchina ei oare unuia si aceluiasi Dumnezeu? In ciuda diferentelor care le separa, marile religii ale contemporaneitatii par sa raspunda cu Da acestei intrebari. O dovada o aduc si templele lor, punti aruncate din toate partile Pamantului spre acelasi unic Cer

In afara Bisericii nu exista mantuire. Biserica lui Hristos pune la dispozitia credinciosilor inca sase sfinte Taine: Mirungerea, Pocainta, Impartasania, Nunta, Preotia si Maslul. Daca la inceput a existat o singura Biserica, mai tarziu (1054 d.Hr.) ea s-a divizat in Biserica Rasaritului si Biserica Apusului; apoi, in secolul al XVI-lea, din Biserica Apusului s-a desprins Biserica Protestanta (Luterana). Printre cele mai impresionante lacasuri crestine de cult se numara Catedrala San Pietro de la Vatican, Sagrada Familia din Barcelona, Saint Michel (Muntele-Manastire din Franta), Sfanta Sofia din Istanbul (actualmente muzeu), Catedrala Iisus Biruitorul din Moscova…

Islamismul Islam – supunere; musulman – supus (al lui Dumnezeu).
Religia islamica este prin definitie religia supunerii neconditionate fata de Dumnezeu (Allah). La inceput a fost religia popoarelor arabe, dar cu timpul s-a raspândit si la turci, ceylonezi, hindusi, persi etc. Astazi intâlnim musulmani si in Europa sau America. In opinia musulmanilor, intemeietorul credintei lor este chiar Dumnezeu (Dumnezeu – Stapân; omul – supus). Cercetatorii sunt de acord ca religia islamica a luat nastere gratie profetului Mahomed (cca. 570-630 d.Hr.).

Cartea de capatâi a islamului este Coranul (textul cartii vesnice din Cer), revelat lui Mahomed de ingerul Gabriel. Exodul primilor musulmani de la Mecca la Yatrib s-a numit Hegira si a reprezentat inceputul erei islamice. Mahomed le-a impus musulmanilor sa-si faca rugaciunea cu fata spre Mecca si nu spre Ierusalim, ca inainte. Profetul afirma chiar ca sanctuarul Ka’ba de la Mecca a fost construit de Avraam si de fiul sau Ismael (Sura II, 127), deci este mai vechi decât Templul iudaic si chiar decât Cortul Marturiei.

Moscheea Albastra. A fost construita din porunca sultanului Ahmed I, intre anii 1609-1616. La vremea respectiva, edificiul a stârnit reactii ostile, considerandu-se ca o moschee cu sase minarete reprezenta un sacrilegiu, deoarece rivaliza cu cea de la Mecca. Decorarea interiorului s-a facut cu faianta albastra
Cupola Stancii (Moscheea lui Omar). A fost inaltata la Ierusalim, intre anii 685-691 d.Hr., pe locul unde se afla odinioara Templul lui Solomon. Nu este a lui Omar, cum o numesc multi, acesta fiind mort la vremea ridicarii ei. Este al doilea loc de pelerinaj pentru musulmani, dupa Mecca.

Pagoda Shwedagon din Rangoon. Se crede ca edificiul a fost construit in urma cu 2.500 de ani. Masoara 99 de metri inaltime si este acoperit cu foite de aur, ce cântaresc in jur de 9 tone
Budismul Dupa crestinism si islamism, budismul este a treia religie care considera ca are datorii misionare fata de intreaga umanitate. A aparut in jurul anului 550 i.Hr. in nordul Indiei, fiind intemeiat de printul Siddhartha, cunoscut si sub numele de Sakyamuni (Inteleptul tribului Sakya).

Dupa ani de singuratate, supunându-se unor practici ascetice severe, Siddharta Gautama a imbratisat „calea de mijloc intre extremele ascetice“ si, intr-o zi, stând sub un smochin, a descoperit adevarul eliberator si a obtinut astfel iluminarea. De atunci, a fost numit Buddha (Cel Iluminat). Potrivit lui, viata este supusa suferintei; originea suferintei se afla in dorinta; incetarea suferintei este posibila doar prin anihilarea dorintei. Budismul s-a raspândit in Thailanda, Sri Lanka, Birmania, Indochina, Coreea, Japonia si Tibet. Principalele locuri de pelerinaj ale budistilor sunt Buddha-Amithaba, Pagoda Shwedagon, Pagoda „Pacea Mondiala“, Pesterile Ajanta.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase