Prima pagină Cultura

Cultura

 • Cine a descoperit, de fapt, America?
  Cine a descoperit, de fapt, America?
  09.23.2008 |

  O astfel de intrebare ar putea parea extrem de simpla pentru cei mai multi dintre noi. Columb, ar raspunde, probabil, majoritatea celor intrebati; vikingul Leif Erikson ar putea argumenta altii. Dar daca primul om care a descoperit Lumea Noua nu este nici unul dintre cei doi? Daca America a fost descoperita de un om al carui nume nu a fost rostit niciodata? Pentru a afla adevarul, Descopera.ro va invita la un periplu prin lumea descoperitorilor Lumii Noi, o calatorie in care vom incerca sa identificam…

  citeşte mai mult
 • Lumea, dupa 11 septembrie 2001
  Lumea, dupa 11 septembrie 2001
  09.18.2008 |

  „11 septembrie 2001 a fost o zi fara precedent ca soc si suferinta in istoria Statelor Unite. Natiunea nu era pregatita. Cum s-a intamplat asta si cum putem evita repetarea unei astfel de tragedii?“ Aceste cuvinte fara echivoc, incluse in raportul comisiei insarcinate cu investigarea atentatelor de la 11 septembrie 2001, contureaza importanta zilei respective pentru SUA, prefigurand totodata urmarile ei asupra evolutiei relatiilor internationale in primul deceniu al mileniului trei.

  citeşte mai mult
 • Razboi fara pace
  Razboi fara pace
  09.15.2008 |

  “Am hotarat sa ma intorc in lume.Cand am ajuns pe aeroport, ma asteptau tot soiul de lichele care au inceput sa ma acuze. Ei n-au fost acolo. Nu stiu ce s-a-ntamplat.“ Asa se justifica patetic-nervos supereroul John Rambo, zguduit de plans, cand vede ca, dupa ce a revenit de pe front, nici macar ai lui, americanii, nu-l inteleg.

  citeşte mai mult
 • Traind cu Fata-Morgana
  Traind cu Fata-Morgana
  09.15.2008 |

  Cu o jumatate de veac in urma, elev fiind, am infiintat impreuna cu doi dintre colegii mei un cenaclu numit Ploiestiul literar. Scriam ca nebunii de toate, poezie, proza scurta, teatru. Toata „creatia“ noastra trebuia sa fie adunata undeva, incat, fireste, am incropit si reviste pe care le scriam tot noi, cu stiloul, si le ilustra admirabil Vittorio Holtier.

  citeşte mai mult
 • Povestea lui Pazvante Chioru’
  Povestea lui Pazvante Chioru’
  09.08.2008 |

  Acum mai bine de 200 de ani ispravile unui pasa rebel zguduiau provinciile balcanice ale Imperiului Otoman. Ecouri ale acelor vremuri s-au pastrat pana in zilele noastre sub forma unei expresii care ne trimite cu gandul la o perioada istorica indepartata si anacronica. Putin se cunoaste in prezent despre personajul istoric Pazvante. Viata si ispravile sale au fost insa strans legate de suferintele romanilor de pe malurile Dunarii, iar sfarsitul sau a fost pe masura vietii sale…

  citeşte mai mult
 • John Smith – de la Mihai Viteazul la Pocahontas
  John Smith – de la Mihai Viteazul la Pocahontas
  09.05.2008 |

  Era 26 aprilie 1607 atunci cand trei vase britanice, finantate de Virginia Company of London, acostau pe tarmul estic al Americii de Nord, aducand cu ele primii colonisti englezi in Lumea Noua. Printre cei 107 pasageri care strabatusera Atlanticul, manati de iluzia unui nou inceput, se afla un barbat inlantuit ce isi astepta resemnat executia. Nimeni nu isi imagina atunci ca tocmai el avea sa fie omul care sa schimbe pentru totdeauna fata lumii. Numele sau era John Smith.

  citeşte mai mult
 • Legiunea straina – Legio Patria Nostra
  Legiunea straina – Legio Patria Nostra
  08.29.2008 |

  Visul de a deveni razboinic, luptator sau simplu barbat al armelor ramane pentru totdeauna viu in sufletele unor copii. Cand cresc se uita in jur si nu regasesc nimic din valorile in care cred. Pasul urmator pentru o buna parte dintre acesti tineri este inrolarea. Legiunea straina este ea insasi o legenda vie care-i astepta pe toti cei gata sa-si desavarseasca destinul sub stindardul celui mai cunoscut corp militar din istoria moderna a omenirii.

  citeşte mai mult
 • Boudicca – regina razboinica a celtilor
  Boudicca – regina razboinica a celtilor
  08.22.2008 |

  „Nicicand nu a mai existat o asemenea femeie. Statura ii era impunatoare iar prezenta terifianta. Lumina din ochii ei era salbatica si vocea ii era ca un tunet.” – Cassius Dio.

  citeşte mai mult
 • Tinerete fara batranete si vise fara sfarsit
  Viseaza ca si cum ai trai vesnic!
  08.19.2008 |

  "Viseaza ca si cum ai trai vesnic. Traieste ca si cum ai muri azi!" - Contrar credintelor, o legenda n-are nevoie de nici mai mult, nici mai putin decat de 24 de ani in care sa ia nastere si sa capete forma. Contrar acelorasi credinte, un talent aparte n-are nevoie a se manifesta in mai mult de trei filme pentru ca apoi sa-si ocupe locul de onoare in galeria unde altele trudesc decenii intregi pentru a se inghesui.

  citeşte mai mult
 • Hadrian – un demon pe tronul Romei
  Hadrian – un demon pe tronul Romei
  08.15.2008 |

  Betia puterii este o realitate cu care istoria ne-a obisnuit inca din cele mai vechi timpuri. Nu odata s-a intamplat ca monarhi pe care lumea ii considera adevarati salvatori sa se transforme, sub influenta puterii absolute, in tirani ale caror fapte sa se regaseasca in cele mai negre cosmaruri ale umanitatii. Si, poate nicaieri, acest aspect al istoriei trecute nu s-a evidentatiat mai clar decat in Roma antica. Descopera va invita astazi sa calcati pe urmele uneia dintre cele mai controversate…

  citeşte mai mult
 • Top 10 - Cele mai distrugatoare arme medievale
  Top 10 - Cele mai distrugatoare arme medievale
  08.13.2008 |

  Dovezile ca niciodata, noi oamenii nu am fost niciodata o specie pasnica, abunda si in prezent prin muzee publice sau colectii particulare, unde sunt expuse multitudinea de arme cu care pe vremuri obisnuiam sa ne atacam intre noi. Astazi ne dau fiori insa. acum cateva sute de ani, aceste arme erau ultimul argument in mainile stramosilor nostri. Cu ele s-au ridicat si s-au mentinut imperii, si tot cu ajutorul acestor arme, multe natiuni si-au castigat libertatea.

  citeşte mai mult
 • Mujahedinii - Luptatorii Profetului
  Mujahedinii - Luptatorii Profetului
  08.08.2008 |

  Razboinicii Islamului au devenit in prezent o realitate omniprezenta in peisajul politic si social mondial. Motivati, decisi, dedicati si temuti, acesti luptatori religiosi intra din ce in ce mai mult in atentia opiniei publice. Contextul mondial actual, dominat de crize economice, conflicte militare, dezastre naturale si goana dupa combusibili este la randu-i influentat de activitatile ultimilor razboinici ai credintei.

  citeşte mai mult
 • Top 10 – Cele mai corupte tari ale lumii
  Top 10 – Cele mai corupte tari ale lumii
  08.06.2008 |

  Coruptia in sine este un domeniu complex intalnit din ce in ce mai multe state ale lumii. Complex si dureros pentru cei care traiesc in astfel de tari si complet de neinteles pentru bogatii lumii, cei care nu pot percepe cum simpla foame fiziologica poate duce la nivele ale coruptiei de neimaginat. Transparency International Corruption Index este publicat anual. Acest index contine 163 de tari, mai putin Kosovo, tara in care nivelul coruptiei ar putea propulsa cel mai nou stat al lumii pe unul dintre…

  citeşte mai mult
 • Homosexualitatea antica, intre mit si adevar
  Homosexualitatea in lumea antica
  08.05.2008 |

  „Homosexualitatea este considerata rusinoasa de barbarii care traiesc sub guvernari despotice, asa cum si filosofia este privita ca un lucru rusinos pentru ca, se pare, nu este in interesul acelor monarhi ca asemenea idei marete sa incolteasca in mintile supusilor lor” – Platon.

  citeşte mai mult
 • Asii tancurilor
  Asii tancurilor
  08.01.2008 |

  Secolul marilor confruntari armate ale istoriei omenirii, tumultuosul secol XX , aducea pe fronturile lumii o arma cum nu se mai vazuse nicicand. O arma uriasa, impenetrabila, capabila sa puna capat oricarei rezistente si care nu cunostea obstacol atunci cand trebuia sa inainteze spre liniile inamice – tancul. Vis al oricarui general, cosmar al oricarui soldat de rand, tancul s-a dovedit arma cu cea mai rapida evolutie din istoria militara a lumii. Cum a modificat acesta conceptia despre razboaie…

  citeşte mai mult
 • Lunetistii – Razboinicii din umbra
  Lunetistii – Razboinicii din umbra
  07.25.2008 |

  Silentiosi, nevazuti, cu reflexele si simturile unei feline, letali – ei sunt cei mai temuti razboinici din zilele noastre – lunetistii. Nu ii vedem aproape niciodata, decat poate in productiile hollywoodiene sau in fotografii vechi din razboaiele secolului XX, dar stim ca sunt acolo. Sunt oamenii care au schimbat cursul razboaielor moderne, oamenii pe care soldatii de rand ii numesc, cum altfel decat... Ingerii mortii.

  citeşte mai mult
 • Top 10 – Femei Razboinice
  Top 10 – Femei Razboinice
  07.23.2008 |

  Istoria este plina de faptele de arme ale nenumarati barbati. Vremurile vitrege din trecut au determinat insa ca multe femei sa lase la o parte timiditatea, non-implicarea si teama atunci cand situatia o cerea. Mai putin numeroase decat barbatii, dar in nici un caz inferioare acestora atunci cand trebuiau demonstrate calitati precum : curajul, perseverenta, increderea, generozitatea si sacrificiul de sine; femeile razboinice si-au sacrificat deseori eleganta, familia, soarta si insasi viata in lupta…

  citeşte mai mult
 • Richard Inima de Leu – Nascut sub semnul razboiului
  Richard Inima de Leu – Nascut sub semnul razboiului
  07.18.2008 |

  „As vinde si Londra, daca ar exista macar un singur cumparator” –Richard I Plantagenet

  citeşte mai mult
 • Top 10 - Carti care au schimbat lumea
  Top 10 - Carti care au schimbat lumea
  07.16.2008 |

  Importanta cuvantului tiparit este, fara doar si poate, una colosala. Dovada stau sutele de carti care au influentat intr-un mod covarsitor toata istoria si evenimentele politice ale omenirii inca de cand primele slove erau inscriptionate pe suport de lut, carapace de testoasa, piatra, lemn, matase si intr-un final – Hartie !

  citeşte mai mult
 • Navajo – limba care a schimbat istoria
  Navajo – limba care a schimbat istoria
  07.15.2008 |

  Nu mai este un secret, astazi, faptul ca istoria relatiilor dintre amerindieni si guvernul Statelor Unite ale Americii a fost marcata, mai degraba, de conflictele si abuzurile din secolele trecute. Si totusi, in poate cel mai greu moment al istoriei americane, tocmai nativii amerindieni erau cei care schimbau destinul, nu numai pe cel al continentului nord-american, ci pe cel al intregii lumi.

  citeşte mai mult
 • Saladin – Leul desertului
  Saladin – Leul desertului
  07.11.2008 |

  Era anul 1096 atunci cand, la chemarea Papei Urban al II-lea, crestinatatea isi trimitea razboinicii impotriva necredinciosilor, in ceea ce va ramane in istorie sub numele de prima Cruciada. In numele dreptei credinte, Europa crestina mobiliza o armata cum nu se mai vazuse nicicand si, sub obladuirea Vaticanului, punea bazele unui conflict ce avea sa dureze secole intregi. Paradoxal, pe fondul razboaielor dintre crestini si musulmani, tocmai figura unui conducator „pagan” ajungea sa simbolizeze…

  citeşte mai mult
 • Top 10- Asasini celebri
  Top 10- Asasini celebri
  07.09.2008 |

  Politica si diplomatia sunt nimic altceva decat simple fatete in spatele carora nu se ascunde decat eterna lupta pentru putere a omului. Cand interesele unei grupari politice s-au lovit de ambitiile personale ale unui oponent politic, crima a ramas ultimul argument. In astfel de situatii, dictonul “Homo homini lupus” este la fel de actual si in prezent, ca acum 10 000 de ani…

  citeşte mai mult
 • Dacii, niste barbari? Va inselati!
  07.08.2008 |

  Dioscoride, medic greco-roman care l-a insotit pe Traian in cel de-al doilea razboi cu dacii, a scris un tratat de botanica farmaceutica, De materia medica, in care a prezentat si 21 de plante medicinale utilizate de daci in diferite maladii. Curios, alaturi de numele grec si roman, este inscris si cel dacic.

  citeşte mai mult
 • Genocidul impotriva armenilor
  Genocidul impotriva armenilor
  07.08.2008 |

  Excesele rasismului, cultul violentei si tenebrele fundamentalismului religios au marcat tragic, dintr-un capat in altul, secolul XX. Un secol altminteri considerat al „ratiunii“, al „progresului“, „vitezei“ sau „stiintei“. Culminand cu Shoahul si cu Gulagul, cele doua aripi naclaite in sange ale celei mai cumplite apocalipse inventate de oameni impotriva oamenilor si care au mutilat ireversibil fata contemporaneitatii, crimele masive si sistematice – genocidul impotriva armenilor…

  citeşte mai mult
 • Razboaiele de sub cearceaf
  Razboaiele de sub cearceaf
  07.08.2008 |

  Logic ar fi sa stim o gramada de lucruri despre sex si sexualitate. Suntem bombardati de reviste, de carti si de emisiuni de televiziune care ne lumineaza constant asupra fiecarui aspect al relatiilor sexuale. Nu acelasi lucru se poate spune si despre informatiile cu privire la originile istorice ale sexului, desi este evident ca planeta a devenit atat de aglomerata pentru ca generatie de generatie, de aproximativ o suta de mii de ani, barbatii si femeile intretin raporturi sexuale.

  citeşte mai mult
 • Roninii - Samuraii ratacitori
  Roninii - Samuraii ratacitori
  07.04.2008 |

  Nimic nu a perturbat mai mult ceremoniile rigide si curgerea unei zile obisnuite din Japonia feudala decat existenta acestor briganzi luptatori care, de multe ori, alegeau viata de aventurier liber si temut de toti membrii castelor japoneze. Proscrisi, onorati, blestemati, temuti, ridiculizati, neintelesi, adorati, cazuti in uitare…samuraii vagabonzi ai Japoniei au fost in mod paradoxal cei mai mari maestri de arme ai stravechilor arte martiale din Tara Soarelui Rasare.

  citeşte mai mult
 • Misterioasa mostenire a sumerienilor
  Misterioasa mostenire a sumerienilor
  07.03.2008 |

  O analiza obiectiva a contributiei civilizatiei sumeriene in istoria umanitatii ar constitui, cu siguranta, un proiect de amploare pentru orice istoric. Ne vom opri doar la a spune ca, in urma cu peste opt milenii, in rodnicul tinut al stravechii Mesopotamii, lua nastere prima civilizatie a lumii. Si daca inventiile enigmaticilor sumerieni depaseau cu mult cunostintele si tehnologia vremii, punand bazele culturilor ce aveau sa le urmeze, o parte insemnata a mostenirii lor nu isi gaseste nici astazi…

  citeşte mai mult
 • Top 10 - Cele mai faimoase ultime cuvinte
  Top 10 - Cele mai faimoase ultime cuvinte
  07.02.2008 |

  Exista oameni a caror intreaga existenta se concentreaza in ultima propozitie pe care au rostit-o inainte sa paraseasca aceasta lume. La fel, exista oameni care pusi fata in fata cu sfarsitul, au indraznit sa sfideze momentul si sa-si "traiasca" moartea facand din ultimele lor cuvinte o marturie a modului in care au ales sa priveasca lumea. Exista oameni care au plecat in liniste si oameni care ne-au parasit fie regretand, fie resemnati, fie reflectand cinismul absolut al ultimului moment...

  citeşte mai mult
 • Flavius Aetius – un dac in slujba Romei
  Flavius Aetius – un dac in slujba Romei
  06.27.2008 |

  Nimic din ceea ce Imperiul Roman reprezentase odinioara nu parea sa mai reziste in fata implacabilelor schimbari ale istoriei. Incapabil sa prevada si sa faca fata primejdiilor ce il amenintau, fostul colos se scinda in anul 395, plecandu-si capul in fata natiilor migratoare ce ii rupeau, bucata cu bucata, provinciile care, pana nu demult, i se supuneau tematoare. Pe fondul agoniei Romei, un ultim mare general avea sa se ridice dintre ruinele imperiului pentru a reinvia gloria pierduta a imparatilor…

  citeşte mai mult
 • Atlantida – Fata Morgana a marilor
  Atlantida – Fata Morgana a marilor
  06.26.2008 |

  S-a spus despre Atlantida ca este doar o poveste scrisa de Platon pentru a da o lectie de morala unei lumi grecesti decadente. Desi descrierea este foarte amanuntita, subliniind inclinatia lui Platon catre detaliu, probabil ca nici acesta nu a putut anticipa impactul nemaipomenit pe care legenda insulei avea sa o aiba, nu asupra unei generatii, nu asupra unei epoci, ci asupra intregii istorii, din momentul in care aceasta a fost asternuta pe hartie. Dupa mai bine de 2 300 de ani, himera Atlantidei…

  citeşte mai mult