Home » Maratoanele Descopera » Descoperă extratereştrii dintre noi » Superputerile extraterestrilor

Superputerile extraterestrilor

Publicat: 26.11.2010
Nu exista nuvela, roman sau film, cu si despre extraterestri, care sa nu scoata in fata uimitoarele lor capacitati – diferite de cele umane si, bineinteles, mai avansate, expresia unei evolutii ajunse mult mai departe decat a noastra. Nu numai ca EI folosesc materiale si tehnologii necunoscute noua, dar si comunica altfel, percep altfel lumea si se adapteaza altfel la ea.

1
Desi fiecare autor isi da osteneala sa inventeze ceva nou despre ei, de fapt, exista cateva repere comune, niste superputeri mereu exploatate, garantat „de mare succes”, care se regasesc nu numai in multe carti si filme, ci si in relatarile – probabil tot fictiune – unor persoane care afirma ca au fost rapite de extraterestri si ofera descrieri ale rapitorilor si ale navei spatiale aferente. Iata care sunt cele mai citate, exploatate creator si mediatizate superputeri ale fiintelor nepamantene.

Comunicarea telepatica
E, probabil, cea mai celebra putere atribuita „alienilor”, traducand, pesemne, fascinantia noastra straveche fata de aceasta extraordinara forma de comunicare. Intr-o lume in care ne slujim, adesea, de cuvinte ca sa ne ascundem gandurile, nu sa ni le dezvaluim, in loc sa fim recunoscatori mamei-natura fiindca ne-a inzestrat cu capacitatea de a „modula” ceea ce avem de transmis prin intermediul cuvintelor, noi am vrea sa putem ghici gandurile altora. Tanjim, poate, dupa aceasta forma de comunicare, fara bariere de limba, de nivel de intelegere, ce ne pare mai sincera, mai directa si nefalsificata fata de cea cu care suntem deprinsi.

In universul stiintei, aceasta aspiratie se manifesta prin intensitatea cu care cercetam fenomenul telepatiei si prin eforturile depuse pentru a inventa dispozitive care sa citeasca gandurile. Iar in lumea operelor de fictiune, proiectam aceasta dorinta asupra imaginarelor fapturilor nepamantene: ele pot sa o faca, fiindca sunt mai avansate decat noi, ceea ce ne hraneste speranta nemarturisita ca si noi, daca progresam suficient, o vom putea face intr-o zi.

Oricum, ideea nu e asa de noua cum ati crede. In 1898, aparea romanul Razboiul lumilor, al lui H. G. Wells, remarcabil de prolific si imaginativ scriitor britanic, unul dintre cei mai mari autori de science fiction, chiar daca azi faima lui a mai palit sub lumina orbitoare aruncata de noile stele ale genului, precum Isaac Asimov sau Frank Herbert.

In Razboiul lumilor, Pamantul e invadat de martieni, veniti cu intentia de a inrobi omenirea. Monstruoase creaturi cenusii, gelatinoase si tentaculare, martienii sunt foarte deosebiti de oameni, nu doar ca aspect si fiziologie, ci si in ceea ce priveste felul in care comunica intre ei: descriind caracteristicile lor, personajul-narator isi declara convingerea ca „martienii isi schimbau gandurile intre ei, fara nici un intermediar fizic.” Iar diferite relatari ale unor persoane ce sustin ca au fost rapite de extraterestri contin si ele afirmatia ca respectivele „entitati” comunica telepatic – fie intre ei, fie cu pamantenii rapiti.

Abilitatea de a transmite, de la creier la creier, o anume forma de energie permite nu doar comunicarea, ci si influentarea celorlalti in alte moduri: unul foarte dureros este aratat in secventa din Independence Day in care extraterestrul cel rau isi incordeaza puterile mentale, inclestand energetic creierul oamenilor si producandu-le senzatii cumplite.

2
Schimbarea formei – pe loc
Schimbarea instantanee a infatisarii e o tema comuna in mitologie si folclor: povesti despre printi deveniti broaste, animale care se dau de trei ori peste cap si se prefac in te miri ce, legende despre barbati transformati in porci (de catre vrajitoarea Circe), ori despre tot felul de zei care isi schimba infatisarea omeneasca prefacandu-se ba in tauri, ba in vulturi, ba in lebede, ba in ploi de aur sau luand infatisarea sotului femeii pe care vor sa o seduca. E plina memoria lumii de astfel de miraculoase prefaceri; de aici, au imprumutat-o scriitorii de literatura fantastica, pentru personajele lor si, mai apoi, autorii SF, pentru eroii lor traitori pe alte planete.

Misteriosii Changelings din Star Trek, originari de pe o planeta din cuadrantul Gamma al galaxiei Calea Lacteee, sunt capabili sa ia orice infatisare, schimbandu-si structura la nivel biomolecular (min. 4:16)

*

Iar Dansatorii-Fata tleilaxu din saga Dune (cartea si filmul), desi considerati, la origine, o rasa umana, au evoluat ulterior, pe planeta lor, Tleilaxu, in asa fel incat au capatat extraordinara abilitate de a-si schimba aspectul, ceea ce face din ei spioni si asasini perfecti.

3
Supercapacitati senzoriale
Prototipul extraterestrului capabil sa perceapa stimuli senzoriali aflati mult sub pragul caracteristic pentru oameni (cu alte cuvinte, sa vada, sa auda, sa simta – fizic – niste imagini/sunete/alte chestii de intensitati foarte mici, de la distante foarte mari) este, fara indoiala, Superman. Model desavarsit al fiintei nepamantene pline de puteri supraumane, Superman, nascut pe planeta Krypton, exhibeaza o gama de insusiri la care noi nu putem decat sa visam:
Super-simt al vazului: vede la mari departari, cu o claritate uimitoare; poseda „vedere in raze X”, drept care vede prin orice, mai putin prin plumb (prin care razele X nu pot trece); vede pe intuneric (percepand, la fel ca serpii si spre deosebire de oameni, radiatia infrarosie), vede si telescopic, si microscopic, ba poate percepe vizual chiar undele radio!
Super-auz: aude, de la distante foarte mari, sunete foarte slabe, percepe sunete inaudibile pentru om (de exemplu, ultrasunete) si poate filtra zgomotele, concentrandu-si atentia asupra unei voci sau chiar asupra batailor inimii unei persoane si izoland aceste sunete din ambianta sonora.
Super-simt al mirosului: cu exceptionalul sau simt olfactiv (la fel de bun ca al cainilor – adica de sute de mii de ori mai sensibil decat al omului), Superman poate detecta mirosuri slabe de la mari distante si poate repera sursa acestora, o capacitate foarte utila atunci cand e vorba sa descopere, dupa mirosul substantelor explozibile, o bomba intr-o camera plina de lume.

4
Acesti supraoameni minunati si puterile lor uimitoare
Daca tot am vorbit de Superman, hai sa mai amintim cateva dintre marile sale puteri, pentru ca are o colectie remarcabila. (Paranteza istorica: personajul Superman a fost creat in SUA, in 1932, si si-a facut prima aparitie in 1938, ca personaj de benzi desenate. Succesul sau a fost atat de mare incat, ulterior, prezenta lui s-a extins masiv – in emisiuni de radio, in filme, productii de televiziune, jocuri video – si a contribuit hotarator la crearea conceptului de super-erou, gen pe care il reprezinta glorios si astazi.)
Printre exceptionalele puteri cu care l-au dotat creatorii sai se mai numara:
Colosala forta musculara, care il face capabil sa manipuleze tot felul de obiecte de dimensiuni coplesitoare – de la camioane la planete intregi.
Zborul autonom – chiar pe distante interstelare.
Invulnerabilitatea fizica: gloantele nu-l pot rani, nici macar exploziile nucleare nu-l afecteaza; asta pentru ca nativii de pe Krypton au o structura moleculara foarte densa, aproape impenetrabila. (Ma rog, un calcai al lui Ahile are si el: singura substanta capabila sa-i vina de hac e kryptonitul, care ii slabeste toate puterile fizice.)
Super-respiratia – Superman poate inhala volume uriase de aer, pe care le expira apoi, stingand, de unul singur, un incendiu; sau poate muta din loc obiecte grele, precum masinile, doar sufland spre ele; sau arunca asupra lumii o suflare inghetata, care raceste instantaneu totul in jur, la temperaturi sub zero grade.

5
Iar pentru cei care vor mai mult, probabil cea mai formidabila colectie de superputeri extraterestre se intalneste in Roswell, un serial SF american difuzat intre anii 1999-2002 si care prezinta o gasca intreaga de liceeni extraterestri (unii dintre ei sunt, chipurile, supravietuitori ai accidentului de la Roswell, din 1947), cu infatisare umana, dar cu capacitati pe cat de variate, pe atat de extraordinare. Unul vindeca instantaneu ranile

Si e capabil sa genereze un scut energetic de protectie in jurul sau, altii sunt in stare sa deschida – fara chei, evident! – orice usa sau inchizatorile catuselor, sa faca obiectele sa sara in aer doar privindu-le, sa se insinueze in mintea oamenilor, influentandu-le amintirile si perceptiile, sa manipuleze energia electrica dupa bunul lor plac, iar o tanara fata poate chiar sa transforme ketchup-ul in mustar si sa schimbe culoarea ojei din sticluta doar gandindu-se la asta!

Si, in fine, una tare de tot, asa, ca de incheiere. Nu va spun multe amanunte, ca sa nu va stric surpriza. E dintr-un film canadian, numit Starlight (1996). Ei, ce ziceti de asa superputere?

*

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Iți recomandăm
Influenta OZN asupra progresului stiintific
Influenta OZN asupra progresului stiintific
De la Tunguska la Dalnegorsk – Incredibilele intamplari din Extremul Orient rus
De la Tunguska la Dalnegorsk – Incredibilele intamplari din Extremul Orient rus
Serviciile secrete si extraterestrii – povestea unor relatii nerecunoscute
Serviciile secrete si extraterestrii – povestea unor relatii nerecunoscute
Top 25 filme cu extraterestri
Top 25 filme cu extraterestri
Rapiti de extraterestri: multe povesti si o teorie
Rapiti de extraterestri: multe povesti si o teorie
Ce sunt Obiectele Subacvatice Neidentificate?
Ce sunt Obiectele Subacvatice Neidentificate?