Home » Descopera in Romania » Bucureşti, pe lista internaţională a siturilor istorice ameninţate de distrugere

Bucureşti, pe lista internaţională a siturilor istorice ameninţate de distrugere

Bucureşti, pe lista internaţională a siturilor istorice ameninţate de distrugere
Publicat: 26.10.2015
World Monuments Fund nominalizează Bucureştiul pe lista internaţională a siturilor istorice ameninţate de distrugere, 2016 Watch, care cuprinde 50 de obiective istorice cele mai ameninţate la nivel mondial.

„Bucureştiul are distincţia de a fi singura capitală europeană nominalizată pentru situaţia dezastruoasă în care se află patrimoniul arhitectural şi peisajele culturale”, declară Roxana Wring, reprezentant al Asociaţiei Pro.Do.Mo, într-un comunicat.

Înfiinţată în 1965, World Monuments Fund este cea mai prestigioasă organizaţie internaţională dedicată protejării patrimoniului arhitectural şi a peisajelor culturale.

Nominalizarea Bucureştiului vine ca urmare a iniţiativei Asociaţiei Pro.Do.Mo, sprijinită de Fundaţia Pro Patrimonio. Începând cu 2008, Asociaţia Pro.Do.Mo a început să inventarieze cauzele distrugerii patrimoniului bucureştean – demolarea imobilelor istorice cu valoare arhitecturală, restaurări care încalcă principiile de conservare a patrimoniului, intervenţii urbanistice, care afectează valoarea ambientală şi culturală a zonelor construite protejate.

Pe parcursul timpului, atât Pro.Do.Mo, cât şi Pro Patrimonio au sesizat instituţiile publice centrale şi locale asupra situaţiei disperate a patrimoniului istoric al Bucureştiului, însă fără rezultat.

Anunţul vine la scurt timp după ce Preşedinţia României a inclus conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural ca obiectiv naţional de securitate în Strategia Naţionala de Apărare a României pentru perioada 2015 – 2019.

Pe parcursul celor doi ani cât timp Bucureştiul se va afla pe lista World Monuments Fund Watch 2016, experţi internaţionali vor vizita Capitala pentru a oferi asistenţă tehnică în elaborarea unei strategii pentru conservarea patrimoniului arhitectural şi urbanistic bucureştean. De asemenea, vor fi organizate evenimente publice de promovare a patrimoniului, workshopuri şi seminarii pentru administraţia publică locală responsabilă cu protejarea patrimoniului construit.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase