Home » Descopera in Romania » Ocna Sibiului, staţiune lăsată în paragină, a fost reconstruită din bani europeni – GALERIE FOTO

Ocna Sibiului, staţiune lăsată în paragină, a fost reconstruită din bani europeni – GALERIE FOTO

Ocna Sibiului, staţiune lăsată în paragină, a fost reconstruită din bani europeni – GALERIE FOTO
Publicat: 30.05.2017
De la o staţiune aproape uitată, Ocna Sibiului s-a transformat în una din cele mai căutate locuri din România. În perioada weekendurilor de vară, când mii de oameni vin să facă baie în lacurile sărate naturale din judeţul Sibiu, populaţia oraşului oraşului creşte semnificativ, pentru că numărul turiştilor veniţi aici la sfârşit de săptămână poate ajunge şi la 16.000.

Înainte de Revoluţie, Ocna Sibiului era foarte căutată. Funcţiona OJT-ul, care aducea sportivi în cantonament şi turişti la băi şi la baza de tratament. În acea perioadă „motorul” era reprezentat de „Staţiunea Ocna Sibiului”, care, de fapt, era baza de tratament, unde veneau turişti tot timpul anului. Şi lacurile naturale erau căutate, dar doar vara, scrie Mediafax.

„Erau multe unităţi de cazare. Cred că erau zece vile. Cel mai mare, fostul hotel, Pavilionul, era Vila 10. Erau poate 500 – 1.000 de locuri de cazare. Mai erau căsuţe în camping. Dar a venit revoluţia. OJT-ul s-a desfiinţat. La un moment dat, o firmă privată a cumpărat „Staţiunea”. Când spun „Staţiunea” mă refer la baza de tratament cu fostul ştrand. A fost totul pus la punct, a funcţionat câţiva ani, apoi, nu ştiu de ce, afacerea a intrat în declin, s-a vândut, cel care a preluat-o a dat faliment. În clipa de faţă s-a vândut la licitaţie, iar firma de acum renovează. Deocamdată e închis. Staţiunea ca denumire e fostul complex balnear”, povesteşte primarul oraşului Ocna Sibiului, Claudiu Predescu.

Galerie foto

vezi galeria
12 foto

Claudiu Predescu spune că Ocna Sibiului a redevenit „staţiune” odată cu o investiţie masivă, începută în 2009, prin accesarea de fonduri Phare şi guvernamentale. În ultimii ani, în oraş şomajul a scăzut semnificativ, devenind aproape inexistent. Numărul turiştilor este în creştere, iar bugetul local este asigurat în mare parte din taxele şi impozitele, toate din turism.

„În 2009 s-a început implementarea a două proiecte, unul pe fonduri guvernamentale, altul pe fonduri Phare. În 2011 s-au finalizat lucrările şi s-au deschis lacurile. A fost poate cea mai bună investiţie de până acum. S-au amenajat aleile dintre lacuri, s-au consolidat malurile, s-au construit scări, pontoane, plaje, tot ce ţine de o mai bună exploatare a Complexului lacurilor sărate. S-au creat parcări. Nu s-a lucrat doar în incinta lacurilor. Oraşul avea nevoie de reabilitări de străzi, mai ales în zona de jos a oraşului care este cea mai vizitată în timpul verii”, a declarat Claudiu Predescu, primarul oraşului Ocna Sibiului, care atunci era consilier local.

Investiţia de 5 milioane de euro ar fi fost zaradnică dacă administratorii Complexului nu ar fi înţeles valoarea lacurilor şi faptul că fără întreţineri anuale pot pierde tot ce au câştigat.

„Terenul e instabil, dacă nu intervii în fiecare primăvară să îl refaci, să readuci la forma iniţială, se degradează foarte repede. Nimeni nu a mai vorbit de Ocna Sibiului după revoluţie. Nu arăta bine. Imediat după reabilitare, toată lumea şi-a adus aminte de Litoralul Ardealului. Din 2011 se vede o îmbunătăţire considerabilă. Numărul de turişti a crescut. În afara faptului că Primăria a investit acolo, au început să investească şi privaţii. S-au construit pensiuni, s-a mai deschis un hotel, cred că cel puţin un milion de euro s-a investit din partea privaţilor în staţiune după 2011 până acum”, a mai spus primarul Predescu.

Din 2011 până în 2016, media anuală de de turişti este de 280.000 într-un oraş care numără doar 4.000 de locuitori. Într-un weekend de vară, la Lacuri pot fi 15 – 16.000 de vizitatori. Vin în principal din judeţul Sibiu, din judeţele limitrofe, dar şi din ţară şi din străinătate, în special din Germania, în căutarea sănătăţii pe care o oferă băile în apa sărată de la Ocna Sibiului, benefice pentru afecţiuni reumatice, ginecologice, pulmonare, şi nu numai.

Turismul, principala activitate

Pentru Primărie, turismul din staţiune este principala sursă de venit, spune reprezentantul autorităţii locale.

„Am ajuns ca bugetul local să fie asigurat în proporţie de aproape 14% numai din zona aceea de lacuri naturale. Adică bilete de intrare la lacuri şi bilete de parcare. Mai avem venituri din concesiune, că avem terase, care plătesc impozite, taxe. S-au creat locuri de muncă. Noi aici nu avem şomeri. Poate doar cei care nu vor să muncească nu găsesc loc de muncă. Plătim şi ajutoare sociale, dar sunt mai puţin de 15 dosare”, a declarat Claudiu Predescu.

Primarul spune că sunt oameni care, după ce au venit la Ocna Sibiului s-au întors pentru a investi aici. Este şi cazul unui braşovean care găsit un teren în oraş şi a construit un hotel.

Imediat ce vremea o va permite, zona lacurilor naturale se va umple de oameni veniţi să facă plajă şi baie în lacurile sărate.

Un monument al naturii va fi pus în valore

Investiţiile în turism continuă în Ocna Sibiului, recent fiind depus un proiect de finanţare la ADR Centru pentru punerea în valoare a Lacului fără Fund, care este monument al naturii, dar şi pentru alte reabilitări de străzi şi reamenajarea singurului lac cu apă dulce din Ocna.

„Am depus un proiect la ADR Centru, în completarea celor două pe care le-am avut şi care ne-au adus această dezvoltare. Ne propunem acum să reabilităm alte străzi din zonă şi să punem în valoare alte lacuri. Avem un lac, Lacul fără Fund, care e monument al naturii şi nu avem voie să îl deschidem pentru baie. În jurul acestui lac am vrea să amenajăm alei, un loc de relaxare. Aş vrea să montăm câteva aparate care să pulverizeze apă sărată, iar cei care se plimbă să poată face aerosol. Aeroslul natural de Ocna poate fi făcut dimineaţa la ora 5, dar e greu să vii cu copilul la ora aceea. Aparatele acestea i-ar ajuta pe toţi să poată face aerosol tot timpul zilei”, a spus primarul.

Cu ajutorul finanţării, se doreşte amenajarea unui loc de joacă pentru copiii din oraş în zona ANL-urilor, dar şi transformarea Lacului verde, singurul lac cu apă dulce din Ocna Sibiului, în lac de agrement.

„El este deschis balenaţiei, dar nimeni nu se mai duce acolo să facă baie. Vrem să îl transformăm în lac de agrement, cu loc de joacă în apropiere, cu pontoane, să poţi trece peste el şi să aducem chiar şi peşti exotici. Lacul are adâncime suficientă şi nu cred că nu ar rezista. Este vorba de un proiect de 4 milioane de euro, care ar veni în continuarea celor din 2011, care au avut ca valoare, 5 milioane de euro”, a mai spus Claudiu Predescu.

Pentru că nu s-a gândit nimeni la dezvoltarea masivă a vechii staţiuni, în Ocna Sibiului a fost inaugurat în 2006 un parc industrial. După 11 ani, există o singură fabrică, deşi ar fi loc pentru încă 10. Investitorii vin, sunt încântaţi de faptul că sunt aproape de autostrada Sibiu – Orăştie, sunt aproape de aeroport, dar pleacă, pentru că în zonă nu mai există forţă de muncă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

IMAGINI impresionante cu Salina Turda, surprinse de un fotograf britanic celebru. Fotografiile au fost lăudate de CNN – GALERIE FOTO

Istoria unuia dintre cele mai „minunate şi ciudate” locuri din România. Străinii, fascinaţi de aceste imaginiâ

Destinaţia turistică din ţara noastră care face furori în revista Smithsonian: „Un motiv în plus pentru a vizita România!” (GALERIE FOTO)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase