Home » Descopera in Romania » Castelul Teleki din Posmuş va fi restaurat cu fonduri europene

Castelul Teleki din Posmuş va fi restaurat cu fonduri europene

Castelul Teleki din Posmuş va fi restaurat cu fonduri europene
Publicat: 02.08.2017
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud obţinut o finanţare europeană de 4,8 milioane de euro pentru restaurarea unuia dintre cele două castele pe care le are în proprietate - Castelul Teleki din satul Posmuş, comuna Şieu. De asemenea, castelul va fi transformat într-un centru cultural.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a aprobat în şedinţa de luni un proiect de hotărâre privind stabilirea ultimelor detalii tehnice legate de reabilitarea primului castel din judeţ, Castelul Teleki din Posmuş, care va fi restaurat cu fonduri europene şi transformat într-un centru cultural, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Este ultimul proiect care trebuie apobat de Consiliul Judeţean, conform procedurilor pentru validate. În maxim 30 de zile va fi semnat contractul de finanţare pentru lucrările de restaurare a Castelului de la Posmuş şi va începe achiziţia publică pentru realizarea acestui proiect”, a spus preşedinte Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

În Bistriţa-Năsăud există 12 castele nobiliare, declarate monumente istorice, însă majoritatea au fost revendicate de rudele vechilor nobili. Cele mai multe se află într-un stadiu avansat de degradare, Castelul Teleki din Posmuş fiind primul din judeţ care va fi restaurat în întregime şi deschis publicului larg.

Proiectul ”Reabilitarea şi Restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistriţa-Năsăud” va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa prioritară 5, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud reuşind să obţină o finanţare de 4,8 milioane de euro.

După reabilitare castelul, care are cinci corpuri de clădire şi este cel mai frumos din Bistriţa-Năsăud, se va transforma într-un centru cultural şi va fi deschis publicului larg. El va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale cu caracter muzeal, bibliotecă şi va avea o sală de expunere pentru carte veche, o sală de conferinţe, săli pentru întruniri şi primire turişti.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase