Home » Descopera in Romania » GALERIE FOTO. Grafician din Craiova, pasionat de clădiri vechi, a luat la pas Oltenia pentru a le fotografia

GALERIE FOTO. Grafician din Craiova, pasionat de clădiri vechi, a luat la pas Oltenia pentru a le fotografia

GALERIE FOTO. Grafician din Craiova, pasionat de clădiri vechi, a luat la pas Oltenia pentru a le fotografia
Publicat: 17.01.2018
Dragoş Andreescu, grafician din Craiova, ia la pas toată Oltenia în căutarea de clădiri istorice: conace, case boiereşti, pe care le fotografiază şi le documentează trecutul. Mânat de pasiune, el colorează fotografii vechi, aducându-le în actualitate.

Dragoş Andreescu a povestit, corespondentului MEDIAFAX, că pasiunea sa pentru istorie, pentru monumente şi clădiri vechi, vine din familie, moştenind-o de la tatăl şi bunicul său, scrie Mediafax.

„Pasiunea pentru istorie vine din familie. A început de la bunicul, care i-a insuflat-o tatălui meu, iar acesta mi-a transmis-o mie. Ambii şi-au dorit să fie profesori de istorie sau arheologi dar din pacate nu li s-a îndeplinit acest vis. Practic, eu trăiesc visul lor”, spune Dragoş.

El spune că totul a început în anul 2003 cu un proiect pentru facultate, care presupunea identificarea şi fotografierea unor clădiri de patrimoniu din Craiova. Experienţa l-a determinat să creeze o pagină de Facebook, denumită „Monumente Pierdute”. Aici au apărut primele fotografii realizate de Dragoş Andreescu şi de prietenii săi, alături de informaţii despre cine locuia în conacele şi casele boiereşti, despre soarta familiilor vechi din Oltenia.

Dragoş nu s-a mulţumit doar să fotografieze şi să posteze pe facebook „bijuteriile arhitectonice” ale regiunii, aşa că a lansat un nou proiect – Monumentalist – care trage un semnal de alarmă asupra degradării continue a clădirilor de patrimoniu.

Galerie foto

vezi galeria
42 foto

„Acest proiect a început să prindă contur prin creearea unei pagini de Facebook denumită Monumete Pierdute. Împreună cu Marius Piperca şi Mihai Popescu, am cutreierat toată Oltenia în căutarea bijuteriilor arhitectonice. Şase ani mai târziu, am ieşit din acest proiect pentru a înfiinta altul nou denumit Monumentalist. Scopul acestui proiect este de aducerea în atenţia oamenilor şi autorităţilor a conacelor şi caselor boiereşti din cele cinci judete ale Olteniei, cât şi documentarea detaliată a acestora”, povesteşte Dragoş.

Pasiunea pentru istoria locală a dus la naşterea a încă două proiecte iniţiate tot de Dragoş Andreescu, „Oltenia de Altădată” şi „Istorie în Culori”. Acesta din urmă ne permite să vedem cum ar fi arătat cele mai importante momente din Istoria românilor, dacă ar fi fost fotografiate color. Cu ajutorul tehnologiei contemporane, Dragoş şi doi prieteni colorează feţele marilor personalităţi, de la Kogălniceanu şi Cuza, până la Carol I, Ferdinand sau Mihai I.

„Pe lângă proiectul principal, care are ca scop promovarea istoriei arhitecturii din regiunea Olteniei, am mai creat şi altele, printre care Oltenia de Altădată, unde public fotografii vechi din Oltenia, şi Istorie în Culori, creat împreună cu Florin Roştariu şi Paul Kerstes, proiect prin care cu ajutorul soft-urilor de manipulare a fotografiei colorăm istoria fotografică a României”, spune Dragoş Andreescu, care adaugă că e împins în această pasiune de faptul că poate prezenta istoria nescrisă, într-un mod diferit.

Dragoş povesteşte că, în aproape 10 ani petrecuţi de multe ori printre ruinele unor clădiri în care, altădată, se luau decizii cruciale pentru ţară, a ajuns să-şi creeze o hartă virtuală a imobilelor de patrimoniu.

„În aproape 10 ani de căutare a conacelor Olteniei, am creat o hartă virtuală a acestora. În urma Decretului 81/1947, aflăm ca în Oltenia au fost expropiate 780 de conace, din care eu am descoperit doar 450, până acum. Având această hartă, este simplu să îmi fac un traseu pentru vizitarea a două sau trei conace. Cu o zi înainte, încerc să reţin cât mai multe detalii, astfel în cât la faţa locului să pot întreţine discuţii cu localnicii şi să aflu şi mai multe. Apoi, postez fotografiile cu tot cu poveste pe pagina de Facebook”, a mai arătat pasionatul de istorie.

Dragoş Andreescu mai povesteşte că, de multe ori, i s-a întâmplat să fie izgonit din unele locuri în care venise pentru documentare:

„De mult ori se întâmplă acest lucru, mai ales în locaţiile celebre lăsate în paragină”.

Dragoş mărturiseşte că în comuna Malu Mare, din judeţul Dolj, se află clădirea care l-a impresionat cel mai mult, în toată perioada în care cutreierat Oltenia.

„Este vorba de conacul Bebe Poenaru din comuna Malu Mare, judeţul Dolj. A fost scânteia care a aprins focul căutarii şi documentării acestor conace. Pe acest conac l-am descoperit în septembrie 2007”, spune graficianul.

Dragoş arată că e frustrant, fiind cuprins de un sentiment de neputinţă, atunci când revine într-un loc, la o clădire, după ceva timp, şi vede că a mai căzut un zid sau că nu mai e o arcadă.

„Am sentimente de neputinţă, o frustrare mare că nu pot face mai multe pentru aceste clădiri care fac parte din istoria noastră. Un exemplu este ansamblul conacelor Băicoianu din satul Salcia, judeţul Dolj, pe care le-am văzut ruinându-se de la an la an, deşi am facut numeroase sesizari pe acest caz”, spune Dragoş Andreescu.

Anii petrecuţi printre clădirile emblematice ale Olteniei, lăsate să se degradeze din cauza nepăsării sau a birocraţiei, îl fac pe Dragoş să nu mai fie aşa de optimist ca la început. El speră ca intervenţia autorităţilor, atunci când va veni, să nu fie în zadar şi prea târziu.

„Majoritatea acestor conace au început să se degradeze şi într-un final multe au început să dispară, dupa anii ’90, iar dacă autorităţile nu au făcut nimic pentru ele, nici că vor mai face în viitor. Sau, dacă or să îşi dorească să mai facă ceva, o să fie pentru multe dintre aceste clădiri prea târziu”, conchide Dragoş Andreescu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase